V. Vasiliauskas dėl bankų apmokestinimo: tokių staigių sprendimų negali būti | KaunoDiena.lt

V. VASILIAUSKAS DĖL BANKŲ APMOKESTINIMO: TOKIŲ STAIGIŲ SPRENDIMŲ NEGALI BŪTI

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigia pasigendąs diskusijos dėl planuojamo bankų aktyvų apmokestinimo ir realia vadina grėsmę, kad dėl to didės palūkanos, paslaugų įkainiai.

„(...) tokių staigių sprendimų paprasčiausiai negali būti. Reikia pasverti visus „už“ ir „prieš“, – sekmadienį LRT laidai „Savaitė“ sakė jis, komentuodamas valdančiųjų svarstomą šalies bankų aktyvų apmokestinimą.

Lietuvos banko vadovas pabrėžė, kad prieš priimant sprendimus, reikėtų gerai pasverti, ką apmokestinti ir kaip apmokestinti.

„Mes mielai sudalyvautume diskusijoje, mielai „prasuktume“ pro savo modelius, kad turėtume visus „už“ ir „prieš“ ir tada galėtume apsispręsti“, – teigė jis.

Galima įtaka paslaugoms, paslaugų kainoms, esant dabartinei koncentracijai, manau, yra visiškai reali.

V. Vasiliauskas atkreipė dėmesį, kad bankai – labai svarbi Lietuvos ekonomikos dalis. Būtent bankai kredituoja daugelį projektų.

Be to, pasak Lietuvos banko vadovo, prieš apmokestinant bankus reikia įvertinti jų koncentraciją. V. Vasiliausko teigimu, realiai šalies ūkį kredituoja trys didieji bankai.

„Galima įtaka palūkanų normoms, galima įtaka paslaugoms, paslaugų kainoms, esant dabartinei koncentracijai, manau, yra visiškai reali“, – tvirtino jis.

„Biudžeto procesas eina jau į pabaigą, ir dabar mes pradedame traukti kiškius iš kepurės. Puikiai suprantu, kad situacija yra įtempta, kad išlaidų dalyje tikrai yra padidėjimas. Man akivaizdu, kad visais siūlymais bandoma subalansuoti biudžetą“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Bankų aktyvų mokesčio įvedimo iniciatoriai tvirtina, kad įvedus tokį mokestį, į biudžetą būtų surinkta apie 100 mln. eurų, tačiau premjeras Saulius Skvernelis teigia, jog skaičius ko gero būtų mažesnis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai dar 2016-ųjų kovą Seime registravo įstatymų pataisas, kuriomis didesnius kaip 100 mln. eurų finansų įstaigų aktyvus ir didesnius kaip 50 mln. eurų draudimo įmonių aktyvus siūlo apmokestinti 0,0334 proc. mėnesiniu arba 0,4 proc. metiniu tarifu.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

senole

koks nemalonus žmogus

griuk

os juoko Lietuvos banko kur jis ,nera jolio Lt Banko,o tik migla ,nes jokios naudos is tokio neegzistuojancio 'banko',kuris niekam negali itakot,o tik sau .

...

Ah: "Lietuvos banko vadovas pabrėžė, kad prieš priimant sprendimus, reikėtų gerai pasverti, ką apmokestinti ir kaip apmokestinti" - švedų bankų statytinis tas vasiliauskas; kas paprastai su kvislingais daroma? :s
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS