Vaiko pinigai atskleidė savivaldybių demografinį veidą | KaunoDiena.lt

VAIKO PINIGAI ATSKLEIDĖ SAVIVALDYBIŲ DEMOGRAFINĮ VEIDĄ

  • 0

Nuo 2018 m. pradžios įteisinti universalūs vaiko pinigai atskleidė savivaldybių demografinį veidą. Nors visoje Lietuvoje vyrauja abiejų tėvų ir dviejų vaikų šeimos tipas, Kalvarijų ir Rietavo savivaldybės išsiskiria gausiomis šeimomis, auginančiomis 3 ir daugiau vaikų.  Kauno rajone mažiausiai esama vieno tėvo su vaikais šeimų – daugiausia tokių šeimų yra Kupiškyje.

Pasiteisinusi priemonė

Kaip žinoma, universali išmoka vaikui 2018 m. siekė 30 eurų per mėnesį, o gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai gaudavo papildomą išmoką, kuri buvo susijusi su amžiumi – iki dvejų metų amžiaus vaikams priklausė 28,5 eurų papildoma išmoka, nuo dvejų metų – 15,2 eurų.

Nuo 2019 m. vaiko pinigai kiekvienam vaikui padidinti iki 50 eurų, o papildoma išmoka gausių ar nepasiturinčių šeimų vaikams suvienodinta ir siekia 20 eurų. Tai reiškia, kad gausiose ar nepasiturinčiose šeimose kiekvienas vaikas gauna po 70 eurų.

Taip pat buvo nustatyta, kad vaiko pinigai neįgaliems vaikams siekia 69,92 eurus. Jei neįgalus vaikas auga gausioje ar nepasiturinčioje šeimoje, tokiu atveju vaiko pinigai neįgaliam vaikui su papildoma išmoka sudaro 89,92 eurų.

"Universali išmoka vaikui gali būti vadinama viena labiausiai pasiteisinusių politikos priemonių, nes ji prisideda prie šeimų su vaikais skurdo mažinimo ir neišskiria vaikų, nepriklausomai nuo to, kokioje šeimoje vaikas gimė. Tačiau savivaldybės šeimoms gali padėti dar labiau plėsdamos vaikų dienos centrų tinklą, plėtodamos paslaugas šeimoms su vaikais. Daugelyje savivaldybių pozityviosios tėvystės kursai, veiklos šeimoms, auginančioms raidos sutrikimų turinčius vaikus yra tikras išsigelbėjimas, todėl būtent į paslaugas ir turėtume nukreipti sutaupytas lėšas piniginei socialinei paramai", – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pozityviosios tėvystės kursai, veiklos šeimoms, auginančioms raidos sutrikimų turinčius vaikus yra tikras išsigelbėjimas.

Šeimų tipai

2018 m. gruodžio mėnesio pabaigoje vaiko pinigus gavo 491,9 tūkst. vaikų – iš jų 130,39 tūkst. (arba 27 proc.) gavo papildomą išmoką, kuri mokama, kai šeima yra gausi ar nepasiturinti.

Lietuvoje vyrauja dviejų suaugusių ir dviejų vaikų šeimos tipas – tokių yra beveik 40 proc. Didžiausia tokio tipo šeimų dalis pastebima Neringos savivaldybėje ir didmiesčiuose ar aplink juos – Vilniuje ir rajonuose aplink sostinę, Kaune ir Kauno rajone, Klaipėdoje ir Klaipėdos bei Kretingos rajonuose, Šiaulių mieste, taip pat Marijampolėje.

Antras pagal populiarumą šeimos tipas – du suaugę ir vienas vaikas. Tokių šeimų Lietuvoje yra 22,6 proc. Šeimų, auginančių po vieną vaiką, gausa pasižymi Utenos rajonas ir Šiaulių miestas.

Gausių šeimų, auginančių po tris ir daugiau vaikų, didžiausia dalis gyvena Kalvarijos ir Rietavo savivaldybėse, o mažiausia – Šiaulių ir Klaipėdos miestuose bei Utenos rajone.

Vienišų tėvų, auginančių vaikus, gausiausia Kupiškyje, mažiausia – Kauno rajone.

Papildoma išmoka vaikui

Kaip minėta, papildoma išmoka vaikui mokama vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų. Kartais šie du požymiai sutampa – tai yra šeima gali būti ir gausi, ir nepasiturinti. Tokiais atvejais šeimos pajamos netikrinamos – papildoma išmoka skiriama kaip gausiai šeimai.

Papildomos išmokos dažniau mokamos Lietuvos pasienio rajonuose: su Kaliningrado sritimi ir Lenkija – Vilkaviškyje, Kalvarijoje, Jurbarke, Šakiuose, Lazdijuose – taip pat šiauriniuose ir rytiniuose rajonuose: Zarasuose, Ignalinoje, Rokiškyje, Biržuose, Joniškyje, Skuode.

Jeigu reikėtų išskirti rajonus, kuriuose gyvena didžiausia dalis nepasiturinčių šeimų, čia labiausiai išsiskiria Biržai, Rokiškis, Tauragė, Anykščiai ir Jurbarkas.

Ši tendencija gali būti siejama su nepakankamai išsivysčiusia ekonomika pasienio regionuose, gerai apmokamų darbo vietų trūkumu ir žemesniu oficialiu darbo užmokesčiu. Problemas pasienio rajonuose atskleidžia ir socialinių pašalpų gavėjų dalis nuo gyventojų skaičiaus: ši dalis didžiausia Kalvarijoje, Lazdijuose, Zarasuose, Visagine, Ignalinoje.

Kartais mokama kitaip

Išskirtiniais atvejais vaiko pinigai nėra mokami pinigais – įstatymas leidžia asmenims, patiriantiems socialinę riziką, nuo 50 iki 100 proc. išmokos mokėti ne piniginėmis lėšomis, o kitais būdais, pavyzdžiui, pirkti maisto produktus, drabužius, kitus vaikui būtinus reikmenis, apmokėti maitinimą, būrelius.

Tačiau toks vaiko pinigų išmokėjimas 2018 m. buvo retas reiškinys, tai yra tik 10 tūkst. išmokų buvo mokama kitais būdais. Tai sudaro vos 2 proc. visų atvejų.

Dažniausiai kitais būdais vaiko pinigai buvo mokami Radviliškio ir Zarasų rajonuose – atitinkamai 9,5 ir 9,4 proc. atvejų.

Primenama, kad universalūs vaiko pinigai buvo įvesti siekiant vieno iš pagrindinių tikslų – šeimų su vaikais skurdo lygio sumažinimo. Nors 2018 m. absoliutaus ir santykinio skurdo rodikliai bus apskaičiuoti 2020–2021 m., tačiau Statistikos departamento pirmą kartą apskaičiuotas absoliutaus skurdo lygis už 2017 m. itin aiškiai parodė teigiamą socialinių išmokų įtaką absoliutaus skurdo mažinimui šeimose su vaikais.

Pavyzdžiui, vienišo tėvo su vaikais šeimose absoliutaus skurdo lygis 2017 m. po socialinių išmokų sumažėjo nuo 45,9 proc. iki 37,4 proc.

Dviejų suaugusių su vienu vaiku šeimose absoliutaus skurdo lygis po išmokų mažėjo nuo 11 iki 6,3 proc.

Dviejų suaugusių su dviem vaikais šeimose šis rodiklis krito nuo 20,5 iki 12,7 proc., dviejų suaugusių šeimose su trimis ir daugiau vaikų – nuo 40,7 iki 19,2 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS