Veiklą jaukia nauji draudimai

Veiklą jaukia nauji draudimai

2013-04-08 23:59

Viešojo maitinimo įstaigose pobūvius rengiantys gyventojai nebegali atsinešti kitur pirktų ar namuose pasigamintų maisto produktų – tortų, žuvies, mėsos gaminių ir pan. Toks sprendimas sujaukė tiek šventes planuojančių gyventojų, tiek pobūvius rengiančių verslininkų planus.

Gali prarasti užstatą

Vestuves gegužės pradžioje kelsiantis vilnietis Rokas vienoje kepyklėlėje jau užsisakė tortą, kuriuo planavo vaišinti pokylio svečius, nes restoranas, kuriame vyks šventė, tortų nesiūlo. Už gaminį kepyklėlei komunikacijos srityje dirbantis vyras paliko 100 litų užstatą.

Tačiau kovo pabaigoje Roką pasiekė nemaloni žinia – įsigaliojo įsakymas, nurodantis, kad į viešojo maitinimo įstaigose rengiamus pobūvius, banketus ir pan. renginių organizatoriai ar užsakovai nebegalės atsinešti pačių pirktų ar namuose gamintų maisto produktų.

"Dabar lieka tik to torto atsisakyti ir prarasti užstatą arba jį suvalgyti kur nors kitur, o ne restorane, kuriame švęsime. Galbūt įmanoma su restorano šeimininkais susitarti, kad jie į mūsų tortą pažiūrėtų pro pirštus, tačiau abejoju, ar verslininkai norėtų rizikuoti", – svarstė Rokas.

Jis teigė suprantantis, kokią riziką prisiima savo produktų leidžianti atsinešti viešojo maitinimo įstaiga. Juk svečiams apsinuodijus tortu šešėlis kristų ant restorano, kuris šiuo atveju visai niekuo dėtas.

"Dėl to aš apskritai abejoju, kad mums bus leista atsinešti savo tortą. Vis dėlto pravertė prieš pusmetį susituokusio brolio patirtis. Kai jis kėlė vestuves, tortą taip pat užsakė kepyklėlėje, o su restoranu, kuriame vyko pobūvis, buvo sutarta, kad jaunavedžiai tiesiog turės sąskaitą, įrodančią, jog tortas buvo pirktas kitur. Lygiai taip pat sutarėme ir mes, tačiau dabar viskas pasikeitė, nors tikriausiai visai užtektų ir tokios priemonės. Nemanau, kad reikėjo apskritai drausti neštis savo produktų", – kalbėjo pašnekovas.

Problema egzistuoja

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, pernai Lietuvoje ūmių infekcinių žarnyno ligų protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo subjektų veiklos, sumažėjo. 2011-aisiais buvo užfiksuoti 25 tokie atvejai, o 2012-aisiais – jau tik 14. Susirgusių asmenų skaičius taip pat gerokai mažesnis – atitinkamai 246 ir 137 susirgę asmenys.

Tačiau išanalizavus protrūkių priežastis nustatyta, kad beveik pusė jų kilo dėl pirkto ar namuose gaminto maisto, užsakovų atsinešto į viešojo maitinimo įstaigose organizuojamus pobūvius.

"Mūsų specialistų atliktų tyrimų duomenimis, pernai metais 6 žarnyno ligų protrūkiai galėjo kilti dėl pačių svečių atsineštų į pobūvius vaišių (tortų, briedžių kepenų pašteto, namie rūkytos žuvies ir kt.). Todėl, siekiant užtikrinti maisto saugą ir higieną, viešojo maitinimo įstaigose (restoranuose, kavinėse, užkandinėse ir kt.) griežtinami maisto tvarkymo reikalavimai. Pagal šį įsakymą, organizuojant pobūvius, šventes ar kt. renginius, bus draudžiama priimti iš paslaugų užsakovų jų pirktą ar namie gamintą maistą, be to, viešojo maitinimo įstaigos privalės užtikrinti, kad maisto netvarkytų sergantys asmenys ar ligų, kurios gali plisti per maistą, nešiotojai", – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Bandys rizikuoti?

Sprendimas į viešojo maitinimo įstaigas nebeleisti atsinešti savo maisto produktų pykdo ir kai kuriuos verslininkus. Jie baiminasi, kad dėl to gali netekti dalies klientų.

"Dėl mėsos produktų ir anksčiau buvome gana kategoriški – negalima, ir viskas. Tačiau visai kitaip yra su konditerijos gaminiais. Tikrai ne kiekvienas restoranas turi konditerijos skyrių. Galime pasiūlyti paprastų desertų, tačiau didesnes šventes rengiantys žmonės nori tortų. Tokia yra tradicija, ir žmonės nenori jos atsisakyti. Anksčiau tiesiog prašydavome, kad klientai turėtų torto įsigijimo čekį, ir manėme, kad apsinuodijimo atveju to pakaks įrodyti, jog mes nekalti. Juk klientas visada yra teisus, o klientas, už uždarą vakarėlį mokantis tikrai nemažą kainą, – teisus dvigubai", – dienraščiui teigė prisistatyti nenorėjusi vienos Kauno užeigos atstovė.

Ji svarstė, kad bent kol kas tikrai ne visos viešojo maitinimo įstaigos laikysis naujų reikalavimų.

"Niekas nenorės prarasti klientų. Bet jei paaiškės, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba labai griežtai prižiūri, teks nusileisti. Kita vertus, jau teko girdėti verslininkų kalbų, kad pobūvininkai tortą vis tiek dažniausiai prapjauna vidurnaktį, o tokiu metu uždarame vakare sulaukti tikrintojų tikimybė nėra labai didelė. Kas bus, jei šventės dalyviai apsinuodys? Na, visi juk tikisi, kad to nebus", – sakė verslininkė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų