Verslo perėjimui prie atsinaujinančios energijos išteklių – 90 mln. eurų | KaunoDiena.lt

VERSLO PERĖJIMUI PRIE ATSINAUJINANČIOS ENERGIJOS IŠTEKLIŲ – 90 MLN. EURŲ

Vyriausybė trečiadienį numatė šiemet skirti 5 mln. eurų įmonėms pakeisti taršų iškastinį  kurą atsinaujinančios energijos ištekliais. Iki 2024 metų tam numatyta 90 mln. eurų.

Finansų ministerijos teigimu, tokiu būdu bus mažinama priklausomybė nuo iškastinio kuro, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis bei finansinė našta dėl išaugusių energijos kainų.

„Siūloma per ateinančius metus, kad pagal faktinį poreikį būtų skirta iš infliacijos sušvelninimo paketo, kuriame buvo numatyta parama verslui 120 mln. eurų, skirti 90 mln. Aplinkos ministerijos priemonėms, kurios susijusios su įmonių naudojamos energetikos konversija pereinant prie atsinaujinančių energetikos šaltinių“, – posėdyje trečiadienį sakė ministrė Gintarė Skaistė.

„Skiriama ir tokioms priemonėms, kaip šilumos siurbliai, biokuro katilai, saulės kolektoriai, taip pat modernizuoti pramonės įmonių centralizuotai šilumos tiekimui naudojamas sistemas, kad jos būtų efektyvesnės“, – pridūrė ji.

Kitąmet tam ketinama skirti 30 mln. eurų, o 2024 metais – dar 55 mln. eurų.

„Per kelerius metus tai turėtų prisidėti prie to, kad tiek energijos sunaudojimas verslo įmonėse, tiek ir pačių energijos šaltinių pasirinkimas pasikeistų ir turėtume mažesnę priklausomybę nuo išorės veiksnių. Karas Ukrainoje tikrai daro poveikį energetikos kainoms ir ilgalaikėms jų prognozėms. Tikėtina, kad energijos kainos išliks aukštos dar ilgą laiką, todėl įmonių sprendimai, kurie prisidėtų prie mažesnio energetikos panaudojimo ir tvaresnių energijos šaltinių, jie būtų ilgalaikiai ir tvarūs“, – sakė G. Skaistė.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas kalbėjo, kad didžiausia galima parama yra iki 25 mln. eurų, įmonės turi atitikti tam tikras sąlygas, arba naudoti labai daug energijos išteklių, kad galėtų pretenduoti į maksimalias sumas, finansavimo intensyvumas svyruoja nuo 30 iki 80 procentų.

Paraiškos bus teikiamos nuo liepos 27 dienos iki rugsėjo pabaigos.

Likusius 30 mln. eurų iš bendro 120 mln. eurų paketo planuojama skirti kitoms priemonėms. Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė sakė, kad lėšos galėtų būti skirtos investicijoms į pramonės skaitmenizavimą ir žiedinių skaitmeninių technologijų diegimą.

„Priemonė paruošta, suderinta su Konkurencijos taryba ir teisininkais, jeigu jai būtų pritarta, galėtume dar šiais metais papildyti ja šitą priemonių paketą“, – posėdyje sakė ji.

Visgi dėl likusių lėšų paskirstymo bus apsispręsta vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS