VGT: Lietuva privalo būti pasirengusi Astravo AE rizikoms | KaunoDiena.lt

VGT: LIETUVA PRIVALO BŪTI PASIRENGUSI ASTRAVO AE RIZIKOMS

  • 1

Valstybės gynimo taryba (VGT) ketvirtadienį aptarė Lietuvos pasienyje baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės (AE) rizikas civilinės saugos ir elektros nepatekimo į Baltijos šalių rinkas požiūriu.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius teigė, kad Lietuva privalo būti pasiruošusi grėsmėms, nors dabar yra pasirengimo planai, jie turi būti įgyvendinami praktiškai.

„Lietuva laikosi nuoseklios pozicijos, kad šiandien Astravo atominė elektrinė kelia grėsmę ir Lietuva turi apie galimus saugos pažeidimus informuoti tarptautinę bendruomenę ir siekti užtikrinti saugą ir saugumą regione ir Lietuvoje“, – ketvirtadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio žurnalistams sakė Prezidentūros Nacionalinio saugumo grupės vadovas D. Kuliešius.

Pasak jo, Astravo AE yra pažeidusi tarptautinius aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimus, tarptautines konvencijas, yra neįgyvendinti streso testų rekomendacijų reikalavimai, todėl Lietuva vertina, kad elektrinė šiuo metu kelia realią grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pasak jo, Astravo AE yra pažeidusi tarptautinius aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimus, tarptautines konvencijas, yra neįgyvendinti streso testų rekomendacijų reikalavimai.

„Darbotvarkėje buvo du svarbūs klausimai. Pirmasis susijęs su civiline sauga. Mūsų posėdyje buvo pristatyta situacija, turimi planai ir sutarta, kad civilinės saugos sistemos efektyvumas yra tikslas, kurį mes turime pasiekti. Tai reiškia, kad turimi planai yra gerai, bet turime juos išbandyti praktikoje, kaip jie veikia. Turime atsižvelgti į tai, kad dėl turimos COVID-19 pandemijos yra poreikis atnaujinti turimus rezervus (...)“, – sakė patarėjas.

Jo teigimu, taip pat VGT posėdyje tartasi, kaip užtikrinti, kad trečiosiose šalyse, nesaugiose elektrinės, pagaminta elektra nepatektų į Baltijos šalių rinką.

„Buvo susitarimas užtikrinti Lietuvos elektros sistemos savarankiškumą ir įgyvendinti kitas priemones, kurios garantuotų mūsų elektros sistemos didesnį saugumą“, – teigė D. Kuliešius.

Artėjant galimai Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje veiklos pradžiai, prezidentas sušaukė VGT. Jos posėdis inicijuotas siekiant įvertinti Lietuvos pasirengimą apsaugoti Lietuvos gyventojus ir aplinką, praneša Prezidentūra.

VGT posėdyje be nuolatinių narių dalyvavo energetikos, vidaus reikalų ir užsienio reikalų ministrai, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas.

Ketvirtadienį paskelbta, kad branduolinę jėgainę statanti Rusijos korporacija „Rosatom“ planuoja ją „fiziškai įjungti“ rugpjūčio pradžioje, apie tai pareiškė jos vadovas Aleksejus Lichačiovas kreipimesi įmonės svetainėje.

Atominė elektrinė, turėsianti du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 MW, statoma Gardino srityje už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 kilometrų nuo Lietuvos sienos.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Teisingai

Sostine perkelti i kauna negalima jos laikyti po pavojingos elektrines langais reikalingas skubus referendumas kazimierai juraiti prasau tuo uzsiimti isaiakink zmonem kad tai butina jau nekalbant apie rusijos invaZija i lietuva

SUSIJUSIOS NAUJIENOS