Vidutinis atlyginimas gamybos sektoriuje šįmet gali viršyti 800 eurų „į rankas“? | KaunoDiena.lt

VIDUTINIS ATLYGINIMAS GAMYBOS SEKTORIUJE ŠĮMET GALI VIRŠYTI 800 EURŲ „Į RANKAS“?

Vidutinis darbo užmokestis gamybos sektoriuje praėjusiais metais siekė daugiau kaip 950 eurų prieš mokesčius, o šįmet, įvertinus mokestinius pasikeitimus, turėtų pasiekti 1300 eurų prieš mokesčius arba gerokai per 800 eurų į rankas, sako „Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovas Antanas Sagatauskas.

„Vakarietiškų standartų link artėjantis darbo užmokestis po truputį ima veikti migracijos tendencijas – tai tampa priežastimi vieniems šalies gyventojams neišvykti, o kitiems realiai apsvarstyti galimybę grįžti“, – komentare sako A. Sagatauskas.

Pasak jo, per 2018 metus šalies apdirbamoji pramonė (atmetus rafinuotus naftos produktus) išlaikė apie 7 proc. siekusį metinį augimą. Tuo metu bendros šalies eksporto apimtys per praėjusius metus, palyginti su 2017 metais, taip pat išaugo daugiau nei 7 procentais.

„Toks augimas lyg ir nėra netikėtas – žvelgiant į 2010-2018 metų laikotarpį, šalies gamybos įmonės kasmet paaugdavo nuo 4 iki 10 procentų. Vis dėlto šis nuoseklus augimas lėmė, kad gamybos įmonių produkcijos vertė per pastarąjį dešimtmetį padidėjo apie du kartus“, – komentare nurodo A. Sagatauskas.

Jo teigimu, per praėjusius metus pajamas padidino praktiškai visi gamybos sektoriai, o sparčiu augimu išsiskyrė metalo apdirbimo, plastiko ir jo gaminių, taip pat maisto gamybos srityse veikiančios įmonės.

Šiuo metu, anot A. Sagatausko, įmonių gamybinio pajėgumo panaudojimo lygis siekia apie 77 proc., ir šiame lygyje jis laikosi trečius metus iš eilės.

„Panašu, kad gamybos įmonės laikosi gana racionalaus požiūrio į investicijas, tai yra, jos investuoja tiek, kad to pakaktų artimiausių metų augimo poreikiui patenkinti“, – kalba ekspertas.

Jis nurodo, kad, pačių įmonių nuomone, šįmet galima tikėtis didesnio investicijų šuolio. Statistikos departamento apklausos duomenimis, pastaruosius ketverius metus planus didinti investicijas minėdavo penktadalis įmonių, o šiuo metu apie investicijų didinimą 2019 metais kalba 37 proc. šalies įmonių. Jeigu tokių savo planų įmonės laikysis, bendra jų investicijų suma per šiuos metus turėtų viršyti 1 mlrd. eurų, teigia A. Sagatauskas.

„Gamybos įmonių optimizmą atskleidžia ir tai, kaip jos pačios vertina situaciją rinkoje. Pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį didesnė dalis šio sektoriaus atstovų teigia, kad jų augimą ribojančių veiksnių nėra, mažesnė dalis įžvelgia nepakankamą paklausą, mažiau kaip dešimtadalis įmonių – finansinius sunkumus. Tiesa, darbuotojų trūkumo problema tampa ryškesnė, ir su tuo susiduriančių gamybos įmonių skaičius per pastaruosius trejus metus padvigubėjo“, – sako A. Sagatauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kada minimalus bus toks kainos tai keturis kartus pakilo.

cha

o darbo salygos nepalankios,jokios ventiliacijos,viskas po vienu stogu,pieno neduoda...o cia aprasomas atlyginimas administratoriams turbut,nes darbininkam mazai tiketina kad tiek moka...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS