Virusinė galvijų liga Balkanuose sustabdyta, tačiau grėsmė Lietuvai išlieka | KaunoDiena.lt

VIRUSINĖ GALVIJŲ LIGA BALKANUOSE SUSTABDYTA, TAČIAU GRĖSMĖ LIETUVAI IŠLIEKA

Balkanuose pavyko sustabdyti virusinio užkrečiamo galvijams pavojingo mazgelinio dermatito, kitaip vadinamo žvyneline ar gumbeline, epidemiją. Vis dėlto, nors Lietuvoje mazgelinis dermatitas nenustatytas, grėsmė egzistuoja. Nustačius šios ligos protrūkį bet kurioje kaimyninėje valstybėje, reikėtų skubiai imtis prevencijos priemonių.

Kaip praneša Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI), mazgelinis dermatitas - tai virusinė galvijų liga, kurios klinikiniai požymiai ryškiausiai pasireiškia melžiamoms karvėms laktacijos piko metu ir jauniems veršeliams.

EFSA ataskaitoje dėl mazgelinio dermatito plitimo Pietryčių Europoje teigiama, kad naujų protrūkių Pietryčių Europoje praėjusiais metais nebuvo registruota. 2017 m. protrūkių skaičius smarkiai sumažėjo - buvo registruoti 385, tuo metu 2016 m. buvo nustatyti 7 483 protrūkiai.

Praėjusiais metais šiame regione daugiau nei 2,5 mln. galvijų buvo vakcinuoti, tai sudarė daugiau nei 70 proc. viso regiono galvijų. Paskutiniai duomenys parodė, kad šiame regione ligos nėra.

Tačiau mazgelinis dermatitas vis dar nustatomas Rusijoje, Turkijoje ir Sakartvele, šiose šalyse atitinkamai praėjusiais metais registruoti 63, 46 ir 6 protrūkiai.

NMVRVI Veterinarijos rizikos vertinimo skyriaus vedėjas Eugenijus Jacevičius pažymi, kad buvo parengtos ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pateiktos dvi mokslinės nuomonės. Mokslinėje nuomonėje dėl mazgelinio dermatito patekimo į Lietuvos teritoriją rizikos buvo apžvelgta galvijų mazgelinio dermatito epidemiologinė situacija ES šalyse, įvertinta ligos patekimo rizika į Lietuvos teritoriją bei pateiktos rekomendacijos dėl gyvulių prekybos.

Antrojoje mokslinėje nuomonėje buvo atnaujinta galvijų mazgelinio dermatito epidemiologinės situacijos apžvalga, pateiktos rekomendacijos, kaip suvaldyti mazgelinį dermatitą jam pasireiškus kaimyninėse šalyse bei rekomendacijos, kaip suvaldyti mazgelinį dermatitą jam pasireiškus Lietuvoje.

NMVRVI i yra pasirengęs atlikti diagnostinius mazgelinio dermatito tyrimus. Pasak instituto Serologinių tyrimų skyriaus vedėjos Jūratės Buitkuvienės, institute yra įdiegti laboratorinių tyrimų metodai šios ligos diagnostikai. Specialistai dalyvauja ES genties virusų sukeliamų ligų laboratorijos veikloje, dalyvauja tarptautiniuose palyginamuosiuose tyrimuose, todėl yra pasirengę atlikti tyrimus ligos įtarimo atveju.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS