VPT: didžiausios apsaugos priemonių sutartys – su kinais | KaunoDiena.lt

VPT: DIDŽIAUSIOS APSAUGOS PRIEMONIŲ SUTARTYS – SU KINAIS

Koronaviruso krizės metu didžioji dalis apsaugos priemonių pirkimo sutarčių buvo sudaryta su Lietuvos tiekėjais, tačiau didžiausios vertės sutartys atiteko kinams, paskelbė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), atlikusi su COVID-19 susijusių pirkimų sutarčių stebėseną.

Vien sutartys su įmone „Harbin Shangyang Trading“ sudaro 33 proc. visų apsaugos priemonių sutarčių vertės.

Pasak laikinosios VPT vadovės Jovitos Petkuvienės, daug prekių iš Kinijos pirkta todėl, kad pasiūla Lietuvoje ir Europos Sąjungos (ES) šalyse pandemijos įkarštyje nebuvo pakankama.

„Pasiūla buvo gerokai mažesnė už paklausą ir turbūt ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Todėl visi ieškojo galimybės, kas dar gali turėti prekių. Tokio chaotiško pirkimo turbūt buvo labai daug“, – BNS sakė J. Petkuvienė.

„Čia buvo būtent su ambasados pagalba surastas tiekėjas, kuris galėtų aprūpinti gana dideliu kiekiu reikiamų apsaugos priemonių“, – pridūrė ji.

Pasak VPT vadovės, perkant iš Kinijos yra gerokai didesnė rizika įsigyti nekokybiškas prekes nei perkant Europos Sąjungoje.

„Patikimiausia visada yra pirkti iš Europos Sąjungos, nes ten yra tam tikri standartai, kurie yra patikrinti. Kinijoje yra rizika, kad galima įsigyti prekes, kurių atitiktį paskui sudėtinga patikrinti“, – sakė J. Petkuvienė.

Anot VPT vadovės, krizės piko metu netgi pastebėtas toks reiškinys, kai perkančiosios organizacijos konkuravo tarpusavyje.

„Mes visą laiką siekiame konkurencijos viešuosiuose pirkimuose, kad konkuruotų tiekėjai, o čia dėl riboto prekių kiekio konkuravo perkančiosios organizacijos. Natūralu, kad tai vertė atsisukti į kitas šalis, kurios galėtų pasiūlyti reikiamą prekių kiekį“, – teigė ji.

Priemonių pirkimas iš Kinijos taip pat pabrangino transportavimo paslaugas – joms išleista 9,6 mln. eurų.

„Tai vienareikšmiškai yra susiję (...) Bet šiaip įkainiai, kuriais pirktos (transportavimo – BNS) paslaugos, atrodo visai priimtini“, – sakė VPT vadovė.

Prekių pervežimo sutartys buvo sudarytos su įmonėmis „GetJet Airlines“, „Hoptrans logistics“ ir lenkų LOT. Dar 1,2 mln. eurų vertės sutarčių buvo su kelionių organizatoriais „Kidy Tour“ ir „Tez Tour“, kurie karantino metu namo grąžino užsienyje užstrigusius lietuvius.

VPT antradienį paskelbė, kad perkant priemones kovai su pandemija iš viso išleista 84,4 mln. eurų, beveik pusę šios sumos išleido Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centras.

Be Kinijos „Harbin Shangyang Trading“, antra pagal sutarčių vertę buvo bendrovė „Essmedi“ (5,1 proc.), trečia – „Jiangsu Sainty Machinery Imp&Exp“ (4,1 proc.).

Kinijos įmonės tarp užsienio tiekėjų sudarė 79,2 proc., tačiau joms atiteko 95,8 proc. pirkimų vertės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kaip jūs drįstate pirkti iš komunistinės Kinijos ? Kodėl neperkat iš broliškos Amerikos ? Gėda jums !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS