VTEK pataisų dėl lobistų veiklos Seimo komitetas lauks iki rudens | KaunoDiena.lt

VTEK PATAISŲ DĖL LOBISTŲ VEIKLOS SEIMO KOMITETAS LAUKS IKI RUDENS

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) iki vasaros pabaigos lauks Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pataisų dėl skaidresnės lobistų veiklos.

Apie tai po antradienį įvykusio susitikimo su VTEK pirmininku Edmundu Sakalausku BNS pranešė komiteto pirmininkė „valstietė“ Guoda Burokienė.

„Sutarėm, kad jie rugpjūčio gale atneš įstatymo pakeitimus, sugriežtinsiančius lobizmo veiklą – kas turi deklaruoti, ką ir kada. Taip pat bonusai lobistams turėtų būti, nes yra atvejų, kada jie kreipėsi į Vilniaus savivaldybę ir negavo atsakymų į klausimus, tada turi kreiptis į VTEK. Kad tokių nekiltų atvejų. Norisi, kad būtų didesnė prevencija“, – BNS sakė G. Burokienė.

Anot jos, komitetas aptars VTEK siūlymus ir registruos juos savo vardu.

Parlamentarės teigimu, aptarta galimybė daugiau asmenų, užsiimančių neregistruotu lobizmu, įtraukti į lobistų sąrašą: „Jeigu jis dalyvauja posėdžiuose ir už kažką šneka, jis yra lobistas“.

G. Burokienė įsitikinimu, lobistais turi registruotis didžiausių verslo asociacijų vadovai, nes jie dalyvauja priimant sprendimus.

„Jie turi registruotis, nes jie atstovauja kažkokiems interesams, eina kalbėti už kažką dėl įstatymų priėmimų. Jie turėtų turėti savo organizacijose registruotus lobistus“, – BNS sakė Seimo narė.     

VTEK vadovas E. Sakalauskas BNS teigė, kad su komiteto pirmininke konkrečios pataisos nebuvo aptartos. Anot jo, komisijos atstovai dirba ir specialioje lobizmo reguliavimo pataisas rengiančioje darbo grupėje.

„Ten prokuratūros yra viena pozicija, STT – kita, Teisingumo ministerijos – dar kita, mes žiūrime bendrai – kad visiems gera būtų“, – BNS teigė E. Sakalauskas.  

Seimo socialdemokratai jau siūlo pataisas, kurios ateityje lobistams leistų savo idėjas teikti tik sprendimų priėmėjams, o ne eiliniams biurokratams.

Jie siūlo asmenimis, kuriems lobistine veikla siekiama daryti įtaką, laikyti tik Seimo, Vyriausybės, savivaldybių tarybų narius, viceministrus, savivaldybių administracijos direktorius ir jų pavaduotojus. Skirtingai nei dabar, jie būtų įpareigoti elektroninėmis priemonėmis deklaruoti ir viešai skelbti apie susitikimus su lobistais. Tai būtų privalu padaryti ne vėliau kaip per septynias dienas nuo lobistinės veiklos jų atžvilgiu.

Dabar į tokį sąrašą įtraukti visi valstybės politikai, valstybės pareigūnai, valstybės tarnautojai ir kiti asmenys, kurie pagal pareigines funkcijas dalyvauja rengiant, svarstant ir priimant teisės aktus ar administracinius sprendimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS