V. Šapoka: verslui – 2 mlrd. eurų finansinių priemonių paketas | KaunoDiena.lt

V. ŠAPOKA: VERSLUI – 2 MLRD. EURŲ FINANSINIŲ PRIEMONIŲ PAKETAS

Vyriausybei siekiant suvaldyti naujojo koronaviruso krizę, dėl to  problemų turinčiam arba naujas galimybes siekiančiam išnaudoti verslui suformuotas daugiau kaip 2 mlrd. eurų finansinių priemonių paketas, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

„Suformavome daugiau nei 2 mlrd. eurų finansinių priemonių paketą, jis apima tiek dotacijas, tiek garantijas, tiek kitas finansines priemones. Tiek verslas, kuris sustojo visiškai, tiek verslas, kuris patiria sunkumų, tiek verslas, kuris mato šiuo metu naujas galimybes ir nori investuoti – tas paketas apima visus“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Šapoka.

Pasak jo, parama norintis pasinaudoti verslas jau dabar gali tiesiogiai kreiptis į savo banką ar finansų tarpininką, kuriems jau yra perduota visa būtina informacija.

„Įjungėme režimą greičiau, lanksčiau ir daugiau. Trumpinami visi terminai, naujos schemos tvirtinamos nedelsiant, yra plečiama apyvartinių paskolų savoka, įtraukiamos papildomos finansavimo veiklos, nebelieka regioninių apribojimų ir skirtumų, priemonės prieinamos tiek smulkiam, tiek stambiam verslui“, – tvirtino ministras.

„Sumos yra įspūdingos, tikrai yra verslui galimybės susitvarkyti ir likvidumo problemas, ir ieškoti naujų investavimo galimybių, plėsti klientų ratą, jei karantino akivaizdoje mato naujų nišų“, – pridūrė jis.

Visa parama yra tik atsakingam verslui, kuris rūpinasi savo darbuotojais ir partneriais.

Ministras pabrėžė, kad paramos mechanizmas galioja tik „atsakingam verslui“.

„Visa parama yra tik atsakingam verslui, kuris rūpinasi savo darbuotojais ir partneriais. Tik veikdami solidariai mes sugebėsime išgelbėti ekonomiką ir greitai pastatyti ją ant kojų“, – tvirtino V. Šapoka.

Finansų ministerijos teigimu, peržiūrint esamų priemonių sąlygas ir kuriant naujas priemones, trumpinami garantijų išdavimo vertinimo terminai, kuriamos naujos priemonės, jų įgyvendinimo schemos, paskolos ir garantijos bus suteikiamos ne tik verslo plėtrai, bet ir likvidumui,.

Garantijų limitas padidintas daugiau nei keturis kartus, palūkanos bus kompensuojamos 6 mėnesius (paskoloms nuo karantino paskelbimo), kai bankai suteikia paskolos grąžinimo atostogas.

Subsidijos už darbuotojus gali būti peržiūrėtos

Vyriausybė gali peržiūrėti verslui numatytas subsidijas už darbuotojus, laikinai nedirbančius dėl koronaviruso krizės, teigia finansų ministras. Pasak Viliaus Šapokos, gali būti imtasi papildomų priemonių ar peržiūrimos dabar numatytos.

„Patvirtintas (ekonomikos skatinimo – BNS) planas yra gyvas organizmas, mes nuolat planą atnaujiname ir peržiūrime. Kuomet gausime pačią naujausią statistiką, kaip darbdaviai ir gyventojai sureagavo į šį kompensavimo mechanizmą, prireikus mes jį peržiūrėsime ir tobulinsime“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Šapoka.

Pasak jo, karantinas veikia neilgai, todėl daugiau ir tikslesnės informacijos bus tik balandžio pradžioje.

„Pirmoji banga buvo emocinė, kai kurie verslai ėmėsi saugoti darbuotojus, kiti supanikavo ir pradėjo kai kuriuos žingsnius, dėl kurių dabar, matyt, gailisi. Manau, kuomet baigsis mėnuo ir mes turėsime statistiką tiek iš „Sodros“, tiek iš kitų valstybės institucijų, bus pirmos indikacijos dėl realių žingsnių, kurių imasi įmonės. Tada bus geras laikas įsivertinti, ar nereikia papildomų priemonių, ar nereikia peržiūrėti esamų“, – tvirtino ministras.

Seimas praėjusią savaitę nutarė, kad darbdaviams ekstremalios situacijos ar karantino metu paskelbusiems prastovą ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, būtų mokama subsidija darbuotojų darbo užmokesčiui. 

Įmonėms, kurių veikla tik apribota, subsidija sieks 60 proc. atlyginimo, o veiklą visiškai sustabdžiusių įmonių darbuotojams ji sieks 90 proc. atlyginimo. Likusią atlyginimo dalį turės mokėti darbdavys.

Abiem atvejais subsidija, kurią iš valstybės gaus darbdavys, negalės viršyti minimalios mėnesio algos. Darbdaviai darbo vietas turės išlaikyti ne trumpiau kaip tris mėnesius nuo subsidijos gavimo pabaigos. 

Savarankiškai dirbantiems, mokėjusiems socialinio draudimo įmokas, bus mokama fiksuota 257 eurų išmoka per mėnesį.

Euro zonos pagalbos fondo naudojimas

Lietuvos finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad euro zonos finansų ministrai antradienį turėtų pritarti bendro finansinės pagalbos fondo naudojimui, siekiant sušvelninti koronaviruso pandemijos žalą ekonomikai.

„Europos stabilumo mechanizmas turi potencialo šiuo metu pasiskolinti bendrai 400 mlrd. eurų. Lietuva palaiko šią iniciatyvą. Manau, kad sutarimą vieną ar kitą šiandien mes surasime“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje antradienį sakė V. Šapoka.

Ministras pripažino, kad „ne visos šalys priėmė šitą pasiūlymą su dideliu džiaugsmu“, bet sakė tikįs, kad „solidarumo vardan“ kompromisas bus pasiektas.

ES finansų ministrai bendro skolinimosi iniciatyvas telekonferencijoje aptars antradienio vakarą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

jis verslinyku ir pasodintas kad atkatus

ismusinetu ....dabar gales visi vagys vogt ESskirtas lesas net atsilose,......

NU ir ką

dirPa otkatams gauti

rsr

nu tuos milijardus geriau skirt pilieciu gelbejimui o ne zulikams mafijuzoms verslinykams! tie zulikai verslinykai ir taip milijonuose maudosi,cia turbut savoms ymonems isidalins,juk zulikai turi po keleta ar keliolika ymoniu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS