Ž. Mauricas: šį kartą didelio emigracijos srauto į Jungtinę Karalystę tikėtis neverta | KaunoDiena.lt

Ž. MAURICAS: ŠĮ KARTĄ DIDELIO EMIGRACIJOS SRAUTO Į JUNGTINĘ KARALYSTĘ TIKĖTIS NEVERTA

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad šį kartą didelio emigracijos srauto į Jungtinę Karalystę (JK) tikėtis neverta.

„Vis dažniau pasigirstant kalboms apie galimą dar vieną emigracijos bangą iš Lietuvos, reikia nepamiršti, kad, norint emigruoti, visų pirma reikia turėti kur emigruoti. Apie 50 proc. lietuvių emigruoja būtent į JK, tačiau ar JK šį kartą būtų pasirengusi priimti migrantus iš Lietuvos? Pirma, bedarbių skaičius JK jau dabar yra gerokai aukštesnis nei buvo 2009-ųjų metų krizės metu. Antra, dar 7,5 milijono darbuotojų dalyvauja prastovų kompensavimo programoje (ji pratęsta iki 2020 m. spalio mėn.), tad pasibaigus krizei, įmonės visų pirma įdarbins iš prastovų grįžtančius, o ne naujai į JK atvykusius darbuotojus. Trečia, Britanija šių metų sausio mėnesį oficialiai išstojo iš ES, tad imigrantai iš ES šalių nebeturi išskirtinių sąlygų, todėl „dėl vietos po saule“ turės kaip lygus su lygiais kovoti su imigrantais iš viso pasaulio“, – feisbuke teigė ekonomistas.

Britanija šių metų sausio mėnesį oficialiai išstojo iš ES, tad imigrantai iš ES šalių nebeturi išskirtinių sąlygų, todėl „dėl vietos po saule“ turės kaip lygus su lygiais kovoti su imigrantais iš viso pasaulio.

Anot Ž. Maurico, bedarbių skaičius Jungtinėje Karalystėje pradėjo augti jau po „Brexito“ referendumo, o faktiškai išstojus iš ES bedarbių skaičiaus augimas tik paspartės.

„JK ekonomika yra viena labiausiai nesubalansuotų visoje ES. Pavyzdžiui, einamosios sąskaitos deficitas yra didžiausias visoje ES (prieš 2009 metų krizę didžiausias buvo Graikijoje ir Baltijos šalyse – žinome, kuo visa tai pasibaigė), o NT kainų lygis – taip pat istoriškai aukštas (ypač Londone).

Galiausiai, ekonominė recesija JK šį kartą gali būti didesnė nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, Europos Komisija prognozuoja 7,9 proc. Lietuvos ekonomikos nuosmukį 2020 metais, o JK – 8,3 proc. (palyginimui, 2009 metais Lietuvos ekonomika susitraukė 14,8 proc., o JK – vos 4,2 proc.)“, – rašė ekonomistas.

„Išvada: tad šį kartą didelio emigracijos iš Lietuvos srauto (bent į JK) tikėtis neverta“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

???

Sitas grybas stasko uz savo zodzius, ar tik kalba, kad kalbeti ? O jaigu atsako, tai kuom ? Pareigomis ? Ne ? Tai kam cia kurti informacines siuksles ??

sy karta Kestai --prasovei labai stipriai

siknoj sedi ta tavo ES su jau siandiena spausdinamais eurais tokiu paciu greiciu kaip tai daro jankynas.... ,,Hamiltono akimirka ,,, tetruko tik akimirka , ja prarijo juodoji bedarbystes depresija ir jei nebutu prasidejas karas , amerikonai butu isstipe, tik karas atnese y amerika ekonomikos , technologiju bumas ,ir rusu auksas su platina......

Kęstas

Europos Sąjunga koronaviruso dėka tampa federacija. "Svarbiausių ES šalių vadovai Vokietijos kanclerė Angela Merkel kartu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu pasiūlė pasiskolinti 500 milijardų eurų arba 545 milijardus dolerių bendram ES ekonomikos atgaivinimo fondui. Tai gali reikšti „Hamiltono akimirką“ Europai. Federacinis valstybės skolos prisiėmimas, kurį sukūrė JAV politinis veikėjas Aleksandras Hamiltonas, suvaidino lemiamą vaidmenį formuojant kolektyvinį Jungtinių Valstijų identitetą. „Šiandien svarbiausia“, - tęsė Enderleinas, kad Prancūzija ir Vokietija susitarė, kad krizės metu ES gali išleisti savo skolą dideliu mastu. Politinis signalas yra tai, kad ES yra daugiau nei tautinių valstybių grupė ir turi savo federalinį identitetą. “" Mes, lietuviai, tampame dar vienos vieningos pasaulio galybės - Europos Sąjungos - piliečiais. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS