Žemdirbiai: situacija dėl sausų orų yra sudėtinga | KaunoDiena.lt

ŽEMDIRBIAI: SITUACIJA DĖL SAUSŲ ORŲ YRA SUDĖTINGA

Šalies žemdirbiai sako, kad situacija dėl karštų ir sausų orų yra sudėtinga. Jų teigimu, pavasarinės sausros šįmet prasidėjo anksčiau nei paprastai.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ingas Jankauskas Eltai sakė, kad vasarinių kviečių sėja daugumoje vietų jau yra baigta.

„Daugumoje plotų jau yra pasėta. Kiek diskutavome su žemdirbiais, nuogąstavimų yra, kad žemė yra gerokai sausesnė nei reikėtų, kad ji būtų, bet dėl to pati sėja nebuvo stabdoma. Gal tik pavieniai ūkininkai (stabdė. - ELTA)“, - sakė I. Jankauskas.

Jo teigimu, gerokai anksčiau pasėti pasėliai jau yra sudygę.

„Panašu, kad drėgmė buvo sukaupta iš žiemos periodo, kuris buvo dar pakankamai drėgnas, ir tie pasėliai pasiėmė drėgmės, turbūt garuojančios iš dirvožemio“, - sakė I. Jankauskas.

Anot I. Jankausko, situacija yra geresnė Rytų Lietuvoje, blogesnė - Vakarų regione, kur, pasak I. Jankausko, formuojasi dulkių debesys.

„Kiek teko kalbėti su Rytų Lietuvos ūkininkais, Ignalinos kraštas, kažkiek Švenčionių gavo lietaus. Aišku, šiluma turbūt tą lietų išgarino, bet jiems situacija šiek tiek geresnė. Blogiau yra Vakarų Lietuvoje, kur netgi dulkių debesys formuojasi, nes pakankamai didelis vėjas, pasėliai dar nesužėlę ir lengvesnė žemė tampa dulkių debesimis“, - kalbėjo grūdų augintojų atstovas.

Situacija šįmet, palyginti su pernai metais, pasak I. Jankausko, yra panaši, nors 2018-ųjų pavasarį sausra prasidėjo šiek tiek vėliau.

Tuo metu Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė sakė, kad problema yra ta, jog daržovių negalima normaliai pasėti, nes yra per sausa.

„Auga, kas yra ankstyva, kas palaistyta, pavyzdžiui, ankstyvosios salotos. Bet šiaip situacija yra sudėtinga. Didesnė problema, kad negalima normaliai pasėti to, ką mes turėtume turėti žiemai, sandėliavimui, nes per sausa.

Paprastai pavasarinės sausros prasidėdavo vėliau, o dabar po žiemos trūko drėgmės. Dar taip nebuvo, (kad reikia. - ELTA) pirma palaistyti, o paskui jau tik tada bandyti sėti“, - sakė Z. Cironkienė.

Kaip nurodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, balandžio viduryje kritulių iškrito tik kai kur rytiniuose ir pietiniuose rajonuose bei Panevėžio ir Kelmės apylinkėse, tačiau jų kiekis buvo labai nedidelis ir siekė 0,1-0,7 mm. Anot tarnybos, tik trijuose matavimo punktuose išmatuota daugiau nei 1 mm kritulių.

ELTA primena, kad dėl pernai vasarą vyravusios stichinės sausros visoje Europoje ūkininkai skaičiavo milijardinius nuostolius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

T

tai jum per daug lietaus tai per mazai tai uzsiciaupkite

SUSIJUSIOS NAUJIENOS