ŽŪM siūlo 10,66 mln. eurų ES paramą skirti ūkiams, gaunantiems iki 40 centų už litrą pieno | KaunoDiena.lt

ŽŪM SIŪLO 10,66 MLN. EURŲ ES PARAMĄ SKIRTI ŪKIAMS, GAUNANTIEMS IKI 40 CENTŲ UŽ LITRĄ PIENO

  • 2

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo visą – 10,66 mln. eurų – Europos Sąjungos paramą skirti pieno ūkiams, kurie už litrą pieno balandį-birželį gavo ne daugiau nei 40 centų už litrą pieno.

Anksčiau ministerija siūlė skirti 8,86 mln. eurų ir tik tiems ūkiams, kurie gavo mažiau nei 35 centus.

Numatoma, kad ekologinio ūkio statusą turintiems ūkiams ir kooperatyvų nariams riba būtų 45 centai už litrą. Vienam ūkiui galėtų būti išmokama iki 20 tūkst. eurų, pranešė ministerija.

Ministerija su socialiniais partneriais aptarė principus, kaip ruošiamasi skirstyti paramą. Pasak žemės ūkio viceministro Vytauto Abukausko, buvo siūlymų mokėti paramą už karves, tačiau mokant paramą už pagaminamą pieną didesnę sumą gauna ūkiai, pasiekę didesnį primilžį iš karvės, daugiau investuojantys į pašarus, gyvulių genetiką.

Paramos dydis už parduoto pieno toną būtų diferencijuotas pagal laikomų karvių skaičių: laikantiems nuo 1 iki 10 karvių parama siektų 70 proc., nuo 10 iki 50 karvių – 90 proc., nuo 50 iki 150 karvių – 100 proc., virš 150 karvių – 75 proc.

Tikimasi, kad parama bus išmokėta rugsėjo mėnesį.

Balandį-birželį iš ūkių, kurie liepos 1 dieną laikė bent vieną karvę, buvo supirkta 331,33 tūkst. tonų pieno. Tokių ūkių buvo 11,6 tūkst., o jų laikomų karvių skaičius – 202,8 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Komentaras

Stambieji ūkiai ir susirenka visą paramą per projektus, kuri smulkiems ūkiams nepasiekiama. Stambiesiems šita parama neturi būti mokama. Jiems už pieną mokama žymiai brangiau.

Jokių

Paramų negali būti nuostolingai dirbantiems

SUSIJUSIOS NAUJIENOS