„Agrokoncernas“: ginče dėl muitų už trąšas laukiama ES teismo sprendimo | KaunoDiena.lt

„AGROKONCERNAS“: GINČE DĖL MUITŲ UŽ TRĄŠAS LAUKIAMA ES TEISMO SPRENDIMO

Valdančiųjų „valstiečių“ partijos lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausanti viena didžiausių Lietuvos žemės ūkio grupių „Agrokoncernas“ teigia nesutinkanti su Muitinės departamento sprendimu apskaičiuoti daugiau kaip 2 mln. eurų antidempingo mokesčių už į Lietuvą importuotas trąšas iš Rusijos.

Pasak „Agrokoncerno“, šiuo metu šiame ginče yra laukiama prejudicinio Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismo sprendimo, į kurį kreipėsi bendrovės ir Muitinės departamento ginčą nagrinėjanti Mokestinių ginčų komisija.

„Agrokoncernas“, kaip ir, mūsų žiniomis, kitos šias prekes importavusios Lietuvos įmonės, yra įsitikinęs, jog amonio nitrato kiekis trąšose neviršijo antidempingo mokesčiu neapmokestinamos normos. Tai rodo ir nepriklausomų sertifikuotų laboratorijų duomenys“, – komentare BNS nurodė „Agrokoncernas“.

Jo teigimu, ES reglamentai antidempingo mokestį sieja su amonio nitrato kiekiu trąšose, tačiau jo Muitinės departamento laboratorija bendrovės iš Rusijos importuotose trąšose nenustatinėjo.

„Muitinės laboratorija teigia, jog pakanka nustatyti azoto kiekį, ir nėra svarbu, koks yra tikslus amonio nitrato kiekis. (...) Mes manome, kad amonio nitrato kiekis turi būti tiksliai nustatytas, juolab, kad yra technologijos ir nepriklausomos sertifikuotos laboratorijos, kurios turi galimybes tai padaryti“, – pabrėžė „Agrokoncernas“.

Pasak „Agrokoncerno“, bendrovė ginčija visus sprendimus dėl antidempingo muito mokesčio priskaičiavimo, kuriuos priėmė muitinė. „Agrokoncerno“ žiniomis, tokios sprendimus ginčija ir kitos bendrovės, importavusios trąšas.

„Agrokoncerno“ taip pat pažymi, kad bendrovė nedelsiant sumokėjo priskaičiuotus antidempingo muitus, nes tokia tvarka yra reglamentuota ES muitinės kodekse. Bendrovė nemokėjo tik paskirtų baudų ir delspinigių, kadangi tarp jos ir Muitinės departamento kilęs ginčas nagrinėjamas Mokestinių ginčų komisijoje.

R. Karbauskis trečiadienį Žinių radijui taip pat tvirtino, kad „Agrokoncernas“ teismuose tikisi laimėti ginčą su Muitinės departamentu, tačiau abejojo, ar bendrovei palankus sprendimas bus pasiektas Lietuvoje.

„Prie tokios spaudimo, kuris buvo daromas mano atžvilgiu, koncerno atžvilgiu, ar kieno, tikėtis sprendimo teisingo Lietuvoje sunku, be abejonės. (...) Ginčas bus išsiaiškintas, tikriausiai Teisingumo Teisme, bet ne Lietuvoje, nes Lietuvoje norėčiau pamatyt tą instanciją, kuri staiga, įvertinusi aplinkybes, priimtų sprendimą netaikyti tų baudų“, – Žinių radijui sakė „valstiečių“ lyderis.

„Tiesiog tokio drąsaus žmogaus Lietuvoje nėra, kada toks puolimas Lietuvoje mano atžvilgiu yra“, – pridūrė R. Karbauskis.

„Agrokoncernas“ taip pat pažymėjo, kad papildomai apskaičiuoti muito mokesčiai neturėjo įtakos bendrovės veiklos pelningumui, tuo metu mažesnį grupės konsoliduotą pelną lėmė prastesni žemės ūkio veiklos rezultatai.

„Pelno sumažėjimas – iš konsoliduotos, grupės ataskaitos, į kurią įtraukta ir žemės ūkio veikla, paveikta nepalankių gamtinių sąlygų, su muitinės sprendimais nesusijęs“, – BNS nurodė „Agrokoncernas“.

„Agrokoncerno“ grupė 2018-2019 finansiniais metais, kurie prasideda liepą ir baigiasi kitų metų birželį, uždirbo 501 tūkst. eurų konsoliduoto grynojo pelno – 6,8 karto mažiau nei ankstesniais finansiniais metais. Tik pagrindinė įmonė „Agrokoncernas“ uždirbo 1,878 mln. eurų grynojo pelno, tuo metu ankstesniais metais buvo patyrusi 954,8 tūkst. eurų nuostolių.

R. Karbauskiui priklauso 100 proc. „Agrokoncerno“ akcijų. R. Karbauskis teigia, kad bendrovės valdymo teises yra perleidęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Dar MAZAI ITRATINO /reikejo kokius 3 kartus DAUGIAU !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS