APVA inicijavo skaičiuoklę – sieks paskatinti rinktis atsinaujinančios energijos išteklius | KaunoDiena.lt

APVA INICIJAVO SKAIČIUOKLĘ – SIEKS PASKATINTI RINKTIS ATSINAUJINANČIOS ENERGIJOS IŠTEKLIUS

Administruojančios daugiabučių atnaujinimo projektus Lietuvoje Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) iniciatyva sukurta patogi vartotojams skaičiuoklė, kuri padeda įvertinti, kiek kainuotų ir kokią naudą suteiktų name įsirengus atsinaujinančios energijos išteklius (AEI).

APVA inicijavo skaičiuoklę, siekdama paskatinti Lietuvos visuomenę aktyviau domėtis AEI sprendimais ir juos rinktis renovuojant savo būstą.

„Šia skaičiuokle siekėme gyventojams suteikti galimybę palyginti, kokių sutaupymų ir naudų galima pasiekti, kai daugiabučio renovacijos metu yra įdiegiamos įprastos priemonės ir kai papildomai įdiegiami AEI. Kai kurie gyventojai vis dar abejoja tokių sprendimų nauda arba galvoja, kad jie yra brangūs, todėl skaičiuoklė padės įsivertinti ir priimti sprendimą“, – pasakojo APVA Pastatų energinio taupumo departamento Pastatų energinio taupumo projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas Edvardas Petrauskas.

Pritaikyta naudoti visiems

Skaičiuoklė sukurta taip, kad ja naudotis būtų patogu visiems – tiek daugiabučių administratoriams, tiek patiems gyventojams. Duomenis, kuriuos prašoma įvesti skaičiuoklėje, galima žinoti iš šildymo ir elektros sąskaitų arba pasitikslinti su namo administratoriumi.

„Gautą ataskaitą galite atsispausdinti ar išsisaugoti elektroniniu formatu ir pateikti diskusijai gyventojų susirinkimo metu. Tokio įrankio rinkoje iki šiol nebuvo arba reikėdavo žinoti sudėtingus, tik specialistams prieinamus ir suprantamus duomenis“, – teigė Dainius Gudavičius, vienas iš skaičiuoklės kūrėjų.

Skaičiuoklė pravers ne tik daugiabučių gyventojams

APVA inicijuota skaičiuoklė pravers ne tik daugiabučių gyventojams, kurie planuoja būsto atnaujinimą, ji taip pat naudinga ir privačių namų savininkams ar verslo atstovams.

„Tiesa, verslo paskirties pastatai turi daugiau įvairių dedamųjų dalių, todėl skaičiuoklės duomenis reikėtų vertinti atsargiai. Tačiau individualių namų ir daugiabučių namų gyventojai skaičiuokle gali pasinaudoti be vargo, nes yra įvertinami naujausi duomenys, vedlio principu reikia suvesti tam tikrus parametrus ir greitai galima pamatyti rezultatus“, – pasakojo  D. Gudavičius.

Palankios sąlygos ir daugiabučių gyventojams

Vitas Mačiulis,  Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas, teigė, kad iki šiol AEI aktyviai taikė verslas ir individualių namų gyventojai. Anot specialisto, palankias sąlygas pasinaudoti AEI dabar valstybė sudarė ir daugiabučių gyventojams.

„Varniuose yra 24 butų daugiabutis, kurio gyventojai ant stogo įsirengė saulės elektrinę, jos elektrą panaudoja geoterminės šilumos siurbliui, todėl būstą šio namo gyventojai šildosi beveik už dyką. Saulės elektrinė yra ilgaamžė, investicija nedidelė, bet tarnauja ketvirtį amžiaus ir ilgiau, priežiūra nesudėtinga, o nauda – akivaizdi“, – teigė V. Mačiulis.

Kviečia naudotis ir suteikti grįžtamąjį ryšį

Tinklalapyje https://modernizuok.apva.lt/, kairėje pusėje esančiame meniu „AEI panaudojimo daugiabučiuose skaičiuoklė“ galima rasti skaičiuoklę. Jos rengėjai kviečia visuomenę suteikti grįžtamąjį ryšį tam, kad galėtų skaičiuoklę tobulinti ir užtikrinti patogų jos naudojimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

apva

smegenu pudrinimo organizacija .

nauja mada

atsinaujinantis...:d...kaip malkas vadinti biokuru kai reikia o kai reikia tarsiu kuru. ;d...ai nežinau trūksta dar mokslo žinių iki atsinaujinančiu,

Tiesuog

Nebeikanda žmones jusu renovaciju.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS