Atšaukta Registrų centro valdyba, paskelbta naujos atranka | KaunoDiena.lt

ATŠAUKTA REGISTRŲ CENTRO VALDYBA, PASKELBTA NAUJOS ATRANKA

  • 0

Teisingumo ministrė atšaukė valstybės įmonės Registrų centras valdybą ir paskelbė naujų kandidatų į ją atranką. Naujoji valdyba turės paskirti ir naują centro vadovą - ankstesnis vadovas Kęstutis Sabaliauskas buvo priverstas palikti postą, auditui atskleidus neefektyvų įmonės valdymą ir galimus piktnaudžiavimus.

Milda Vainiutė pasirašė tai numatantį įsakymą. Naujoje valdyboje dirbs 6 nariai, pranešė ministerija. Dabartinėje valdyboje buvo 5 nariai, tačiau pastaruoju metu dirbo 3.

„Naujai valdybai teks atsakinga misija – priimti strateginius sprendimus dėl tolesnės įmonės pertvarkos ir modernizuoti ją pagal šiuolaikinės vadybos standartus“, – pranešime spaudai sako M.Vainiutė.

Pasak pranešimo, atranka vyks pagal naują Vyriausybės patvirtintą tvarką - valstybės valdomų įmonių stebėtojų tarybas ar valdybas sudarys ne mažiau kaip pusė nepriklausomų narių. Jais negalės būti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, taip pat asmenys, kurių veikla susijusi su tos srities, kurioje veikia įmonė, politikos formavimu.

Kandidatas į Registrų centro valdybą privalo turėti finansų valdymo, finansų analizės ar audito, strateginio planavimo arba įmonės veiklos srities žinių, ne mažesnę kaip 3 metų darbo patirtį finansų, audito, teisės, vadybos ir žmogiškųjų išteklių srityje.

Atšauktos valdybos kadencija turėjo baigtis 2019-ųjų spalį, jai vadovavo nepriklausomas narys, šildymo sistemų prekybos grupės „Vilpra“ pagrindinis akcininkas Algirdas Stasys Vėgėlė, kurio sūnus Ignas yra Advokatų tarybos pirmininkas. Valdyboje taip pat dirbo „Danske Bank“ Lietuvos filialo vadovo postą paliekantis Gintautas Galvanauskas ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas, investicijų bendrovės „Avestis“ akcininkas Š.Kliokys.

Po to, kai viešojoje erdvėje pasklido informacija apie galimus Š.Kliokio ryšius su „Alna“, M.Vainiutė paprašė teisėsaugos informacijos.

Š.Kliokys per jo verslo partnerį Rytį Jakaitį yra susijęs su „Alnos“ grupe ir jos vadovais. R.Jakaičio žmona yra „Alna group“ valdybos narė bei kelių grupės įmonių vadovė Justina Milaknytė, o abu sutuoktiniai yra netiesioginiai Š.Kliokio kontroliuojamo „Avesčio“ akcininkai.

„Alnos“ grupės įmonės nuo 2003 metų yra laimėjusios 15,7 mln. eurų vertės Registrų centro užsakymų, o nuo Š.Kliokio paskyrimo 2015 metų spalį - apie 3,6 mln. eurų.

Šiuo metu Registrų centrui laikinai vadovauja Vaidas Valikonis. 20 metų įmonei vadovavusiam K. Sabaliauskui šalių susitarimu pasitraukus iš pareigų, šiemet gegužę buvo paskelbtas naujojo vadovo konkursas, tačiau jį laimėjęs advokatas Gintautas Bartkus atsisakė pareigų, o antrą vietą užėmęs Arvydas Bagdonavičius į jas nepaskirtas, kol Seimo Antikorupcijos komisija tiria elektroninės sveikatos sistemos e-sveikata projekto įgyvendinimą. Už šį projektą centre buvo atsakingas A.Bagdonavičius.

M. Vainiutė opozicijai yra sakiusi, jog pagrindinė K.Sabaliausko atleidimo priežastis yra vasarį pateikta neigiama Registrų centro veiklos audito išvada - auditas atskleidė neefektyvų įmonės valdymą ir galimus piktnaudžiavimus.

VPT raginimas

Registrų centras turėtų nutraukti beveik 1,8 mln. eurų (su PVM) vertės sutartį su Milaknių šeimos valdomos informacinių technologijų (IT) įmonių grupės „Alna“ programavimo paslaugų bendrove „Alna Software“, pareiškė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Registrų centro skelbtame duomenų bazės programinės įrangos „Oracle“ licencijų palaikymo ir papildomų licencijų konkurse dalyvavo „Alna Software“ ir įmonių BAIP ir „Acena“ konsorciumas.

„Alna Software“ pasiūlymas buvo atmestas dėl netinkamai apskaičiuotos kainos, o BAIP ir „Acena“ buvo pašalintos iš konkurso, nes neatitiko kvalifikacijos.

Birželį Registrų centras nusprendė pirkimą tęsti neskelbiamų derybų būdu - į jas pakvietė tik „Alna Software“, su kuria birželio pabaigoje sudarė sutartį, tuo metu pranešimas apie ketinimą pasirašyti sutartį paskelbtas liepos 10 dieną.

VPT teigimu, Registrų centras sutartį turėjo pasirašyti, praėjus 10 dienų po pranešimo apie ketinimą ją sudaryti.

Laikinasis Registrų centro vadovas Vaidas Valikonis liepos pabaigoje teigė, kad abejonių kelia viešieji pirkimai, kuriems įmonė per pastaruosius 8 metus išleido per 30 mln. eurų. Jis tuomet teigė, kad vienai neįvardintai įmonei - BNS žiniomis, tai yra „Alna Software“ - teko pusė šių lėšų.

VPT duomenimis, pastaroji yra gavusi daugiau kaip 14 mln. eurų vetės Registrų centro užsakymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS