Darbo grupė vertins siūlymus dėl Kauno ir Klaipėdos pašto pastatų | KaunoDiena.lt

DARBO GRUPĖ VERTINS SIŪLYMUS DĖL KAUNO IR KLAIPĖDOS PAŠTO PASTATŲ

  • 1

Liepos pradžioje tarpinstitucinei darbo grupei bus pristatytos idėjos dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių pašto pastatų įveiklinimo, visuomenės atstovams siūlant tose erdvėse įrengti muziejų, galeriją bei teikiant kitus sprendimus.

Abu pastatai įrašyti į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Valstybės valdomo Lietuvos pašto teigimu, planuojama, kad pirmasis po karantino grupės susitikimas įvyks liepos 2 dieną.

Kovą vykusių renginių metu, Kauno ir Klaipėdos miesto bendruomenės, visuomenės bei verslo atstovai pristatė savo idėjas, kurios, jų manymu, leistų surasti geriausią ir tinkamiausią sprendimą dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių pašto pastatų pritaikymo visuomenės reikmėms.

Kaune susibūrusi architektų iniciatyvinė grupė „Paštininkai“ pristatė idėją Kauno centriniame pašto pastate įkurti architektūros muziejų. Anot idėjos autorių, Lietuva, skirtingai nei kitos Europos šalys, tokio muziejaus neturi.

Tuo metu Klaipėdos centrinio pašto pastate Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius mato galimybę įrengti Klaipėdos miesto galeriją-muziejų. Pasak iniciatyvos autorių, dailės palikimo išsaugojimo Klaipėdos mieste koncepcija ir veiksmų programa suformuota dar 2016 metais, tačiau realių veiksmų iki šiol neatlikta.

Idėjų pristatymo metu dėl Klaipėdos centrinio pašto pastato pritaikymo pasiūlymą pateikė ir Telšių vyskupijos kurijos atstovai – dalis pastato, dėl išskirtinės jo istorijos ir tinkamos lokacijos vakarų Lietuvoje, galėtų tapti kunigų seminarija, piligrimų ir mokymų centru.

Darbo grupės veikloje dalyvauja Susisiekimo ministerijos, Lietuvos pašto, Vyriausybės, Kultūros ministerijos, Seimo, paveldosaugos atstovai.

Anksčiau Lietuvos paštas buvo nusprendęs parduoti centrinių paštų pastatus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau dalis politikų, taip pat paveldosaugininkai pasisakė už jų išsaugojimą visuomenės reikmėms.

Vilniaus centrinio pašto pastato aukcionas įvyko gruodį, tačiau kol kas sandoris nėra užbaigtas. Gegužės pabaigoje Lietuvos paštas komentavo BNS, kad pardavimo procesas užsitęsė dėl karantino, bet sandoris netrukus turėtų būti baigtas.

1932 metais atidarytas garsaus architekto Felikso Vizbaro projektuotas Kauno centrinis paštas yra vienas svarbiausių tarpukario valstybės reprezentacinių ir modernizmo statinių. Jis reikšmingas architektūriniu, inžineriniu ir istoriniu požiūriu, tapęs vienu ryškiausių architektūrinių laikinosios sostinės akcentų.

Prieš 126 metus statytas Klaipėdos centrinis paštas buvo įsikūręs Klaipėdos pašto stoties statinių komplekse.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

siulau

laikynai uzkonservuoti paliekant pastata naujam Lietuvos bankui kuri Nauseda zada ivesti ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS