ESO pradeda elektros skaitiklių keitimo programą | KaunoDiena.lt

ESO PRADEDA ELEKTROS SKAITIKLIŲ KEITIMO PROGRAMĄ

Rengdamasi išmaniosios apskaitos diegimui Lietuvoje, bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradeda tam reikalingos infrastruktūros viešųjų pirkimų procedūras. Tiekėjai turės ne tik pasirūpinti daugiau nei 1,6 mln. išmaniųjų elektros energijos skaitiklių tiekimu, bet ir skaitiklių duomenų surinkimo ir valdymo IT sprendimu bei komunikacijos infrastruktūra.

Preliminariais duomenimis, investicijos į išmaniosios apskaitos sistemos diegimo Lietuvoje programą per šiuos metus ir iki 2023 m. pabaigos sieks 200 mln. eurų.

Kaip skelbia ESO, buvo organizuotos šešios rinkos konsultacijos, kuriose dalyvavo vietos ir užsienio šalių tiekėjai bei gamintojai. Pirkimas bus vykdomas konkurencinio dialogo būdu: kiekvienas tiekėjas galės pateikti paraišką dalyvauti pirkime, o ESO ves dialogą su atrinktais kandidatais. Pagal kvalifikacinę atranką atrinkti dalyviai bus supažindinti su išsamiomis techninėmis specifikacijomis ir galės teikti pasiūlymus. Laimės ekonomiškai naudingiausias pasiūlymas.

„Sieksime atrinkti geriausią kokybės ir kainos santykiu pagrįstą tiekėjo pasiūlymą. Analizavome ne vienos Vakarų Europos šalies išmaniosios apskaitos diegimo patirtį, klaidas ir naudas. Todėl pasirinkome tokią pirkimo strategiją, kuri dažniausiai taikoma tokias sistemas diegusiose šalyse“, - sakė ESO Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila.

Anot jo, įdiegta sistema turės palaikyti komunikaciją su skaitikliais ir užtikrinti visos išmaniosios apskaitos infrastruktūros stebėseną bei valdymą. Sistema taip pat turės saugiai surinkti šifruotus apskaitos duomenis, reikalingus elektros energijos tinklo valdymui ir energijos vartojimo apskaitos valdymui bei privalės apdoroti, tikrinti ir patvirtinti surinktus duomenis ir per tarpusavio sąsajas perduoti juos į kitas ESO verslo sistemas.

Įdiegus išmaniosios apskaitos infrastruktūrą, numatoma, kad mažės elektros energijos vartojimas, nes klientai galės geriau suprasti savo energijos vartojimo įpročius, priimti racionalius energijos taupymo sprendimus. Taip pat mažės tinklo nuostoliai, bus galima tiksliau planuoti investicijas į tinklą, sistema leis sukurti elektros energijos rinkos dereguliavimo sąlygas privatiems klientams.

Šiuo metu investicija yra derinama su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija. Sutartį su išmaniosios apskaitos infrastruktūros diegėju planuojama pasirašyti 2020 m. I ketvirtį, o masinį skaitiklių diegimą pradėti 2020 metų IV ketvirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

SMAT meteriai kenkia sveikatai

Jie veikia pulsinių dažnių principu, kurių matuojamas intensyvumo vidurkis. Jei pulsai siunčiami kas 15 min, o jų trukmė - mokrosekundės dalis, tai išvedant vidurkį sakoma, kad toks mikrobangų srauto stipris nekenkia.. Tai brovimasis į privačią nuosavybę.

Beteisis vartotojas

Čia mėginama sudaryti vaizdą,kad bus atsižvelgta į elektros vartotojų nuomonę.Galvojat,durniai visi?Į klausimą atsakau-NEREIKIA MAN IŠMANIOJO SKAITIKLIO.Aš tikrai kas valandą neanalizuosiu duomenų.Durnių laivas

Lina

Dar jiems trūksta milijonų žmones priešinamės nors kartą mums sveikatą blogins švytinimas visuotinis poveikis vaikams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS