Įmonė PVM sąskaitas rašė, bet deklaruoti ir sumokėti mokesčių neskubėjo | KaunoDiena.lt

ĮMONĖ PVM SĄSKAITAS RAŠĖ, BET DEKLARUOTI IR SUMOKĖTI MOKESČIŲ NESKUBĖJO

Marijampolės apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) sausio mėn. nustatė įmonę, nedeklaravusią daugiau kaip pustrečio šimto tūkstančių litų pardavimų pajamų ir nesumokėjusią 53 tūkst. pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Taip pat mokesčių inspektoriams įtarimą sukėlė ir darbuotojams mokami maži atlyginimai bei darbas ne pilną darbo dieną – visi darbuotojai, išskyrus patį direktorių, dirbo ne pilnu etatu.   

Stebėsenos metu Marijampolės savivaldybės įmonėje, užsiimančia statybos ir prekybos veikla, buvo nustatyti neatitikimai tarp teikiamų PVM sąskaitų faktūrų registro ir PVM deklaracijų duomenų. 2012-2013 metų PVM sąskaitose - faktūrose pateikta 250 tūkst. litų didesnė pardavimų suma, nei deklaruota deklaracijose, nors prievolė apskaičiuoti PVM už tiekiamą prekę ar paslaugą atsiranda tada, kai išrašoma PVM sąskaita - faktūra. Operatyvaus patikrinimo metu įmonės vadovas pripažino padarytus pažeidimus, į apskaitą buvo įtrauktos nuslėptos pardavimų pajamos, o į biudžetą papildomai deklaruota apie 53 tūkst. litų PVM.

Taip pat pateikti buhalteriniai dokumentai padėjo nustatyti dar vieną pažeidimą – į PVM atskaitą buvo įtraukta valties įsigijimo PVM, nors pagal veiklos pobūdį valtis negalėjo būti naudojama pajamoms uždirbti, už įmonės lėšas įsigytas daiktas buvo naudojamas privatiems poreikiams tenkinti. Patikrinimo metu PVM atskaita buvo patikslinta, iš jos atimant neleistinai įtrauktą PVM sumą.

Minėta įmonė mokesčių inspekcijos akiratį pateko ne tik dėl pastebėtų buhalterinės apskaitos pažeidimų, bet ir dėl kilusių įtarimų, kad joje gali būti mokami atlyginimai „vokeliuose" bei daromi darbo laiko apskaitos pažeidimai. „Iš 18 įmonėje dirbančių darbuotojų tik 1 (pats direktorius) dirbo pilną darbo dieną, darbuotojams buvo mokamas minimalus atlyginimas. Įmonės vadovas pateikė paaiškinimą dėl mažo darbo užmokesčio bei darbo nepilną darbo dieną ir įsipareigojo nuo kovo 1 d. darbuotojus įdarbinti visai darbo dienai", - sako Marijampolės AVMI viršininkė Daiva Baniulienė, pabrėždama, kad tokios įmonės, kuriose, kaip ir šiuo atveju, mokami itin maži atlyginimai ar yra daug darbuotojų dirbančių ne pilnu etatu, nuolat sulaukia mokesčių administratoriaus dėmesio.

Marijampolės AVMI primena, kad gyventojai, turintys informacijos apie įvairius mokestinius pažeidimus, įmonėse mokamus „vokelius", neapskaitomas pajamas bei kitus, apie tai gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk", taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS