Kiekviena patirtis – naudinga patirtis | KaunoDiena.lt

KIEKVIENA PATIRTIS – NAUDINGA PATIRTIS

Kiekvienas iš mūsų yra baigęs mokyklą / universitetą – vieni galbūt labai seniai, kiti galbūt baigė tik dabar. Būtent antroji grupė žmonių mums, atrankos konsultantams, yra geriau žinoma kaip Y ir jau ateinanti Z karta – norinti visko čia ir dabar. Bet ar tikrai karjera, užtarnautas vardas ir pripažinimas atsiranda iškart? Ar keletas mėnesių, kad ir labai sunkaus darbo, atneša rezultatus iškart? 

Būtent tai ir aptarsime straipsnyje, nes drąsiai galime teigti, jog tik praėjus keleriems ar net keliasdešimt metų suprantame, jog kiekviena turėta patirtis yra naudinga, nesvarbu ar tai studijų praktika tarptautinėje įmonėje, paprastas darbas vasarą, savanorystė ar kita veikla, nesusijusi su jūsų turima specialybe. Tikimės, jog šios idėjos Jums padės atrasti geriausias savo savybes, kurias galėsite pritaikyti ateityje netgi dirbant aukštose pozicijose.

Savanorystė – greičiausiai daugelio žinoma sąvoka, tiesa? Tačiau kaip manote, ar daug žmonių turi būtent savanoriavimo patirties ir gavę naudos būtent iš šios veiklos? Galime atsakyti – tikrai ne! Savanorystė renginiuose, vaikų namuose, ligoninėse ar globojant gyvūnus, saugojant gamtą ir kt., kurioms nuolat trūksta atsidavusių žmonių gali Jums suteikti neįkainojamos patirties. Ar kada tai buvo svarstytina kaip galima jūsų veikla šiandien?

Pasvarstykite, galbūt nežinojimas ko iš tikrųjų norite šiandien, gali būti veikla susijusi su jūsų pagalba kitiems? Atrankos konsultantai gali patvirtinti, kad tai ne tik padeda siekti aukščiausių tikslų, veiklai suteikti prasmės, padėti silpnesniems, saugoti gamtą, bet ir įgyti drąsos, pasitikėjimo savimi, organizacinių, bendravimo, laiko planavimo įgūdžių, kantrybės, atsakomybės, valios ugdymo, išmoksite susidoroti su sunkumais, operatyviai spręsti problemas, derėtis ir kantriai siekti užsibrėžto tikslo, įgysite platų organizuotų, veiklių draugų ratą ir dar daug savybių, kurias galėtume vardyti ir vardyti.

Reiktų nepamiršti, jog šios savybės yra svarbios ir būtinos kiekvienam iš mūsų – nesvarbu, kuo mes dirbame, tai žmogiškos savybės, kurios daro mus geresniais vienas kitam darbe, mokykloje, draugų rate bei, žinoma, šeimoje. Reikėtų nepamiršti, jog naujos veiklos bei iššūkiai gali būti puiki tema užpildant nejaukią tylą naujų draugų rate, o galbūt darbo pokalbyje, kuriame sakinys apie tai, kaip jūs padėjote sunkiai sergantiems vaikams tapti laimingesniais nepaisant to, ką jie turi įveikti, bus tramplinas jūsų svajonių darbui? Siūlome niekada neatmesti naujų galimybių veiklose, kuriose galbūt jūs negausite finansinės naudos, tačiau gausite daug daugiau įgūdžių.

Įvairių įgūdžių lavinimas – papildomos kalbos, muzikos, šokių, teatro, sporto ir kt. Būtent nauji įgūdžiai srityse, kurių jūs nežinote ir nemokate, gali būti naujas iššūkis ir gal būtent tokia veikla jums padės apsispręsti, kuo norite būti ateityje? Ateities profesija nebūtinai turi būti daktaras, lėktuvo pilotas ar bankininkas, galbūt naujos veiklos bus tai, ką norėsite dirbti visą gyvenimą? Gerai apie tai pagalvokite ir nuspręskite, nuo kuo pradėti, o jeigu tai ir nebus jūsų pagrindinė veikla ateityje, tai galės būti laisvalaikis ar atsipalaidavimo būdas po sunkios dienos? Drąsiau! Išbandykite šį tą naujo!

Mokydamiesi naujų įgūdžių jūs atrasite daug bendraminčių, suprasite, kokios problemos kyla ir kaip jas spręsti ar jų išvengti bendraujant su žmonėmis, tai veiklai suteiks ne tik prasmę, bet ir gilesnį savęs supratimą / pažinimą. Galime drąsiai teigti, jog pokalbius su kandidatais padaro įdomius ne tik pasiekimai darbinėje veikloje, bet ir istorijos apie tai, ką jie patyrė imdamiesi nepažįstamos veiklos, kas juos padarė stipresnius kaip žmones, ką naujo sužinojo ir kuo gali pasidalyti su būsimais kolegomis. Greičiausiai būsimas darbdavys atsižvelgs į tai, ką gali būsimas darbuotojas duoti ne tik iš darbinių įgūdžių, bet ir iš asmenybės pusės įnešant komandai naujos „gyvybės“, polėkio ir idėjų. Tad drąsiai imkimės naujų veiklų, ir gali būti, kad būtent per darbo vakarėlį tapsite tikra komandos „siela“, parodydamas kolegoms, kad esate ne tik puikus žmogus, derybininkas ar organizatorius, bet ir puikus šokėjas ar talentingas muzikantas.

Galimybė pažinti naujas kultūras – o kada, jei ne dabar? Tikime, jog daugelis jūsų savo draugų ar šeimos tarpe turite žmonių, kurie pasinaudojo galimybe pažinti kitas kultūras, dalyvavo studijų mainų programose užsienyje, savanorystėje ir, žinoma, grįžo pilni naujų patyrimų ir įspūdžių, tiesa? Tad kodėl prieš naują apsisprendimą kuo būti, neiškeliavus ir nepatyrus kažko naujo? Baimę, nežinojimą ir nepatyrimą dažniausiai atperka naujos pažintys, nauji kalbos įgūdžiai, derybos ir dar begalė dalykų, dėl kurių nesigailėjo nei vienas keliautojas. Tokios kelionės naudingos ne tik jūsų, kaip asmenybės, formavimuisi bet ir kalbų, ištvermės, pasitikėjimo savimi savybėms gilinti.

Galbūt naujų kultūrų pažinimas jus paskatins ir sudomins darbui būtent su jomis? Kiekvienas iš mūsų esame individualus ir iš skirtingų situacijų pasiimame tai, kas mums atrodo naudingiausia, tad vienam mainų programa Italijoje gali būti tik kaip nuotykis jo gyvenime, o kitam – galbūt naujas darbo pasiūlymas tarptautinėje kompanijoje, prestižinėje vietoje? Greičiausiai kiekvienas iš mūsų turėtų matyti ir stengtis įžvelgti naudą ne tik sau, galbūt iš finansinės pusės, tačiau sau ir iš asmenybės tobulinimo pusės. Juk kiekvienas iš mūsų turi tokių savybių ir gebėjimų, kurių daugiau niekas kitas neturi – turėtume tą vertinti labiau, nei bet kokį materialų turtą. Galbūt pasikartosime, tačiau kiekvienas, kad ir mažas patyrimas, skatina mus būti geresniais – tiek naujame darbe, tiek komunikacijoje su kolegomis, tiek asmeniškai patiems su savimi. Turime būti geriausia savo versija kiekvieną dieną, o jei tokiais dar nesame – galbūt laikas pradėti veikti?

Įvairios darbinės veiklos – kuo jos įvairesnės tuo geriau! Profesinio kelio atradimas ne visiems būna lengvas, turbūt nedaug pažįstate žmonių, kurie jau nuo mažens žinojo, ką jie veiks suaugę. Nepaisant visų galimų veiklų, tokių kaip savanorystė, įvairių įgūdžių lavinimas ar naujų kultūrų pažinimas, taip pat galima veikla yra įvairus, kartais net sezoninis darbas. Tai padės atrasti teisingus sprendimus ateičiai, mėgiamas sritis ir nesirinkti tos srities, kuri nebevilioja. Jei patinka techniniai dalykai – kodėl savęs neišbandžius metalo gamybos, statybos ar kelių tiesimo įmonėje? Pažinus veiklą bus aiškiau – ar norite projektuoti tiltus, įrenginius ar vadovauti gamybai. Blogiausiu atveju sužinosite, kad tai ne jums ir ateityje išvengsite klaidingo pasirinkimo.

Tik baigus mokyklą nereiktų baimintis, jog jūs nežinote, kuo norite būti! Didelė dalis visuomenės, turinti daugiau nei keliasdešimt metų patirties, gali nežinoti, o visgi jeigu turėčiau pasirinkimą, ką norėčiau dirbti? Tad tikrai nevertėtų baimintis ir priimti spaudimą ir šeimos, mokytojų ar draugų – tai jūsų ateitis ir jūs sprendžiate, ką norite veikti dabar. Galbūt keliauti, savanoriauti, dalyvauti renginiuose, labdaros akcijose ar kitoje visuomeninėje veikloje. Būtent tokie gyvenimo įvykiai kuria kiekvieno žmogaus pasaulėžiūrą, žinojimą, drąsą ir pasirinkimus.

Vienas puikus pavyzdys galėtų būti visų mėgiamas padavėjo darbas – tai galbūt atrodo varginantis, mažai pajamų atnešantis darbas, tačiau, ar pagalvojote apie tai, jog jūs išmoksite bendrauti su įvairiais žmonėmis? Galbūt net įvairiomis kalbomis? Spręsti konfliktus, padaryti tai, kas galbūt atrodo neįmanoma? Greičiausiai tai bus darbas, kuris jus taip pat išmokys ištvermės, pasitikėjimo savimi, mokėjimo išklausyti, atsakyti, mandagiai bendrauti ir dar begalę naudingų dalykų. Visada stenkitės įžvelgti gerąsias savybes ir tuomet, galbūt tas sunkus darbas neatrodys toks jau sunkus. Turbūt geriausias to įrodymas bus tada, kai atrasite save ir po keliasdešimt metų būsite puikus vadovas, projektuotojas, pardavėjas ar kt. – tai bus dėl jūsų ankstesnių pastangų. Tad stenkitės, veikite ir niekada nenustokite mokytis!

Tad visgi – kiekviena patirtis – naudinga patirtis? Leisime nuspręsti jums, kad ir kokiame gyvenimo etape bebūtumėte.

Darbo pasiūlymai ir karjeros galimybės: 

https://www.personalogrupe.lt/lt/darbo_pasiulymai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS