Konkurencijos taryba nutraukė tyrimą dėl „Orlen Lietuvos“ veiksmų | KaunoDiena.lt

KONKURENCIJOS TARYBA NUTRAUKĖ TYRIMĄ DĖL „ORLEN LIETUVOS“ VEIKSMŲ

Konkurencijos taryba pranešė nutraukusi tyrimą dėl bendrovės „Orlen Lietuva“ galimo piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi parduodant žymėtą dyzeliną Lietuvoje.

Į Konkurencijos tarybą kreipėsi Lietuviškų degalinių sąjunga (LDS) ir nurodė, kad naftos perdirbimo bendrovė galėjo taikyti nevienodas žymėto dyzelino pardavimo sąlygas bendrovei „Imlitex“ ir LDS nariams ir taip apriboti pastarųjų galimybes parduoti šį dyzeliną Lietuvoje.

Išnagrinėjusi pareiškimą Konkurencijos taryba atsisakė pradėti tyrimą dėl galimo Konkurencijos įstatymo, draudžiančio piktnaudžiauti dominuojama padėtimi, pažeidimo. Tačiau toks nutarimas buvo apskųstas teismui, ir šis įpareigojo instituciją iš naujo spręsti klausimą dėl tyrimo pradėjimo.

Išanalizavusi tyrimo metu surinktą informaciją, Konkurencijos taryba nustatė, kad Lietuvoje veikia kelios dešimtys ūkio subjektų, kurie prekiauja žymėtu dyzelinu nemažmeninėse rinkose konkuruodami su „Orlen Lietuva“, o pastaroji bendrovė neužima dominuojamos padėties šiose rinkose.

Taip pat nenustatyta, kad „Orlen Lietuva“ būtų taikiusi ribojimus norintiems įsigyti nežymėtą dyzeliną kaip žaliavą žymėto dyzelino gamybai - šią žaliavą gamintojai galėjo įsigyti (bei įsigydavo) ir iš kitų tiekėjų.

Konkurencijos tarybos išanalizuoti duomenys liudija, kad žymėto dyzelino perpardavimo veikla užsiimančios įmonės įsigyja šiuos degalus ne tik iš Mažeikių bendrovės, bet ir iš konkuruojančių ūkio subjektų konkurencingomis sąlygomis, rašoma tarybos pranešime.

„Kadangi tyrimo metu surinkta informacija nesudarė pagrindo vertinti, jog „Orlen Lietuva“, parduodama žymėtą dyzeliną Lietuvoje, užima dominuojančią padėtį atitinkamose rinkose ir atliko piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi veiksmus, Konkurencijos taryba nusprendė tyrimą nutraukti“, - pranešė taryba.

Nutarimas per 20 dienų nuo jo įteikimo dienos gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS