A. Lukošius: kas yra dėvimoji sveikata ir kaip ji padeda ilginti gyvenimą? | KaunoDiena.lt

A. LUKOŠIUS: KAS YRA DĖVIMOJI SVEIKATA IR KAIP JI PADEDA ILGINTI GYVENIMĄ?

  • 2

Internetiniuose forumuose ar žiniasklaidoje jau galima rasti asmeninių istorijų apie tai, kaip išmaniosios apyrankės ar laikrodžio siunčiami signalai paskatino vartotojus apsilankyti pas gydytojus. Kartais vizitas baigdavosi rimta diagnoze – širdies trombo aptikimu ar hemoglobino nepakankamumo identifikavimu. Laiku aptikus sutrikimą tai padėjo išsaugoti žmonių gyvybę. Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, supažindina su technologijomis, kurios gali padėti apsaugoti sveikatą ar paskatinti apsilankyti pas sveikatos priežiūros specialistus pastebėjus pirmuosius negalavimo ženklus.

Išmaniosios apyrankės ir laikrodžiai. Prieš dvidešimt metų buvo pristatyti pirmieji išmanūs įrenginiai, rodantys sportininko judėjimo greitį, įveiktą distanciją, sudegintas kalorijas ir žingsnius. Tiesa, jie buvo labai nepatogūs. Prieš dešimt metų „Samsung“ ir „Sony“ pristatė pirmus išmaniuosius laikrodžius ir jau tada jie tapo karščiausia rinkos naujiena. Dabar žengiame į laikotarpį, kuomet dėvimi įrenginiai tampa ne tik pagalbinėmis priemonėmis aktyviam gyvenimui, bet ir atlieka sveikatos stebėjimo ar net gyvybės gelbėjimo funkciją.

Naujosios technologijos geba sekti kraujo prisotinimą deguonimi, širdies permušimus, matuoti kūno temperatūrą, kraujo spaudimą ar užrašyti kardiogramą. Išmaniųjų apyrankių ar laikrodžių kaupiami duomenys taip pat gali būti pritaikomi dabartinėje medicinos praktikoje. Pavyzdžiui, apsilankius pas gydytoją ir pateikus stebėjimų rezultatus gali būti koreguojamas jums skiriamas gydymas. Kai kuriuose įrenginiuose, pavyzdžiui „Apple Watch“, taip pat plėtojama ir pagalbos iškvietimo funkcija, kuomet įrenginys aptinka nukritimą arba autoįvykį ir pats paskambina pagalbos numeriu.

Galvos raiščiai. Kuriami įrenginiai neapsiriboja vien išmaniosiomis apyrankėmis ar laikrodžiais. Pavyzdžiui, „Alphabeat“ pristatė galvos raištį, kuris matuoja sportininkų smegenų bangas ir parenka muziką, kuri padeda susitelkti ir efektyviau siekti rezultatų.

Išmanus žiedas. „Evie Rings“ sukūrė moterų sveikatos stebėjimui skirtą žiedą, kuris atlieka kvėpavimo, širdies darbo, odos temperatūros pokyčių ir kitus matavimus, o taip pat seka fizinį aktyvumą ir įvertina miego kokybę. Stilingas aksesuaras seka rodiklius, susijusius su moterų sveikata: ovuliaciją ir kitus mėnesinių ciklo simptomus. Žiedas yra reguliuojamo dydžio, todėl tiks bet kuriai moteriai.

Šlapimo analizatorius. „Withings U-Scan“ šlapimo analizatorius sukurtas taip, kad nedelsiant išanalizuotų organizmo elementų pusiausvyrą. Prietaisas stebi ir aptinka daugybę šlapime randamų biologinių elementų, todėl ši informacija yra labai naudinga medikams, kurie, išanalizavę rezultatus, gali pateikti įžvalgų apie asmens sveikatą. Technologija išsiskiria savo gebėjimu namų sąlygomis analizuoti šlapimą ir nustatyti galimas ligas ar infekcijas. Unitazo viduje įstatomas įrenginys su keičiamomis kasetėmis, kurios iškart pateikia informaciją apie organizmo pokyčius.

Kasdienybėje jau naudojami išmanieji įrenginiai nuolat tobulinami tam, kad veiktų ekosistemoje ir galėtų dalintis informacija tarpusavyje, o algoritmai išanalizuotų visą sveikatos rodiklių informaciją. Ateityje – nauji įrenginiai ir aplikacijos, kurios gebės nustatyti galimus sveikatos sutrikimus. JAV veikiantis „Nacionalinis sveikatos institutas“ vysto programėlę, kuri ligą gebės nustatyti tiesiog iš balso. Londono „Vėžio tyrimų institutas“ pacientų labui pasitelkė dirbtinį intelektą, kuris išanalizuoja algoritmus ir nusako vaistų veiksmingumą konkrečiam pacientui. Ateitis nuteikia optimistiškai, tačiau svarbu suprasti, kad nors technologijos ir gali padėti nustatyti rizikas sveikatai, tačiau galutinį sprendimą dėl gydymo reikėtų patikėti sveikatos priežiūros specialistams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

specialistas .....

..... visas priemones išanalizavo - į savo ateitį žiūri optimistiškai - dar sušoks scenoje katalizatorių nenaudodamas

greitas rysys

niekam tikes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS