Mama apie maisto davinį, gautą iš mokyklos: „Bruneros“ jau peržengė visas ribas | KaunoDiena.lt

MAMA APIE MAISTO DAVINĮ, GAUTĄ IŠ MOKYKLOS: „BRUNEROS“ JAU PERŽENGĖ VISAS RIBAS

Į portalą kauno.diena.lt kreipėsi priešmokyklinę klasę lankančios mergaitės mama Evelina. „Bruneros“ jau peržengė visas ribas.  Atrodo, kad turėtume džiaugtis, kad dukros maitinimą mokykloje kompensuoja valstybė, juk vaikas yra sotus ir laimingas, bet susidūrus su šia įmone, nežinau, ar galima taip galvoti“, – sako moteris, iš mokyklos atsiėmusi dukrai skirtą maisto davinį.

Nustebino davinio sudėtis

Moteris pasakoja, kad Jonavos rajone, Užusalių seniūnijoje, esančiai mokyklai maistą tiekia įmonė „Bruneros“. Kadangi skaitytojos dukra lanko priešmokyklinę klasę, maitinimą mokykloje kompensuoja valstybė – per karantiną ugdymo įstaigos nelankę vaikai gauna maistinio davinius, kuriuos parsineša namo.

Anot pašnekovės, maitinimo įstaigos atstovai perdavė maistą mokyklai, kuri ir išdalijo maisto davinius.

„Čia ir prasidėjo visi smagūs dalykai. Nuvykome pasiimti maisto (vykome kartu su broliene, nes gyvename viename name), mus pasitiko maloni moteris, paklausė vaikučių vardų, pasakius vardus ir pavardes maišus su maistu atsiėmėme. Grįžusios namo, kraustome maišus ir turinys pradeda mane vis labiau liūdinti: mano maiše trūksta riešutų pakelio, pas brolienę maiše trūksta dešros ir sūrio. Susisiekėme su kitomis mamomis iš mūsų klasės, pas jas taip pat trūko produktų – sviesto, sūrio“, – pasakojo pirmą kartą davinį atsiėmusi moteris. 

Evelina teigė, kad tuomet susisiekė su mokyklos socialine darbuotoja, papasakojo šią istoriją, o mokyklos darbuotoja pažadėjo išsiaiškinti, kas čia nutiko.

„Po pokalbio atsisėdau ir atidžiai peržiūrėjau produktų galiojimo laiką – mano davinyje ant kiaušinių dėžutės nebuvo galiojimo datos. Pamaniau, kad jie galioja visą amžinybę, – su šypsena pasakojo mergaitės mama. – Tada vėl susisiekiau su klasės mamytėmis, pas jas ant kiaušinių pakuotės galiojimo data buvo, tačiau labai įdomu, nes galiojimo data buvo pažymėta lipdukais, nors turėtų būti antspaudas.“

Kiek aš suprantu, vaiko maisto racione turėtų būti sveikas ir subalansuotas maistas, bet čia taip toli gražu nėra.

Visgi skaitytoja teigė, kad dar atidžiau panagrinėjus gauto davinio turinį, nuostaba vis didėjo. „Mokykloje mūsų vaikučiai negali gerti arbatos su cukrumi, taip? Tai tada gal kas man gali paaiškinti, kodėl vaikai iš maitinimo įmonės gauna sutirštinto pieno indelį.  Kiek aš suprantu, vaiko maisto racione turėtų būti sveikas ir subalansuotas maistas, bet čia taip toli gražu nėra, – aiškino moteris, bedusi pirštu į dar vieną staigmeną. –  Pasidomėjus, kitose mokyklose vaikučiai gavo ir vištytės, ir mėsytės – tobula! O, žinote, ką gavome mes? Kilogramą dešrelių ir servelato. Ir, įsivaizduokite, čia – už visą mėnesį.“

Pašnekovės Evelinos kaimynės pilnas mėnesio davinys. Skaitytojos nuotrauka.

Evelina teigė, kad ją labiausiai nustebino davinyje rastas sutirštintas pienas, pieniškos dešrelės ir servelatas. „Kodėl ne mėsa? Įdomu ir dėl riešutų: juose gi pilna alergenų, tai kaip juos duoda, juk nežino, ar vaikai yra nealergiški ir juos gali valgyti“, – retoriškai klausė pašnekovė. 

Moteris tikino, dėl tokio davinio iki popietės bandžiusi susisiekti su įmonės vadovu, tačiau jos pastangos buvo bevaisės. „Į dienos pabaigą atsirado ir maišas, kuriame buvo trūkstami produktai. Mokyklos darbuotojai atsiprašė, kad daviniai buvo nepilni – čia neapdairumas. Mokyklai priekaištų neturiu. Kadangi iki mokyklos reikia važiuoti 10 kilometrų, tai man tikrai kuras kainuos daugiau nei tie produktai, kuriuos aš nuvažiuosiu pasiimti. Tačiau mane labiausiai nustebino šios įmonės tiekiamo maisto kokybė – ji yra baisi, – sakė Evelina. –„Bruneros“ jau peržengė visas ribas. Atrodo, kad turėtume džiaugtis, kad dukros maitinimą mokykloje kompensuoja valstybė, juk vaikas yra sotus ir laimingas, bet susidūrus su šia įmone, nežinau, ar galima taip galvoti.“

Moteris pasakojo, kad su šia įmone problemų pasitaiko jau ne pirmą kartą. „Iš pradžių jie tiekė maistą, kurio vaikai nevalgė, o dabar nustebino šis davinys: į sveiką racioną – su saldintu sutirštintu pienu. 2019 metais su šios įmonės direktore turėjome susirinkimą, tai ji paaiškino, kad per metus viskas pasikeis, bet kokybė taip ir nepagerėjo“, – sakė moteris. 

Įmonė: įvyko nedidelis nesusipratimas

Pirmadienį portalui susisiekus su įmonės „Bruneros“ atstove Silva Petrikauskiene, ši teigė situaciją aptarusi su mokyklos darbuotoja. Anot Marketingo skyriaus vadovės, visi priklausantys produktai buvo atiduoti ir problemos čia ji neįžvelgė.

Išsamesnius atsakymus S. Petrikauskienė pateikė antradienį. „Padalinio vadovė, atsakinga už paruoštų sauso maisto davinių perdavimą mokyklos atstovams, ne vienerius metus dirba šioje mokykloje ir jokių nesusipratimų nėra buvę. Maisto daviniai ruošiami ir dalinami nuo praėjusio pavasario. Šį kartą, kaip ir įprasta, informaciją už kokį laiko periodą ir kokius sauso maisto davinių kiekius turime pateikti, gavome iš mokyklos vadovybės, o informaciją apie maisto davinių sudėtį mūsų Jonavos skyriaus direktorė G. Jasiulienė pateikė mokyklos vadovams. Nesulaukus jokių pastabų dėl davinio sudėties pakeitimo,  skyriaus technologė užsakė reikiamą kiekį produktų“, – atsiųstame laiške dėstė „Bruneros“ atstovė. 

Anot jos, sauso maisto daviniai visiems mokiniams ruošiami vienodi. „Maisto daviniai buvo paruošti ketvirtadienį ir tą pačią dieną perduoti mokyklos socialinei darbuotojai.  Penktadienį vakare apie 19 val. buvo gautas mokyklos atstovų skambutis, kad keliems tėveliams produktų trūksta. Tikrai labai nemaloniai nustebome. Pirmadienį ryte mokyklos atstovų buvome informuoti, kad jau penktadienį vakare produktai atsirado, tėvelių atsiprašyta, jie pakviesti atsiimti trūkstamus produktus. Mokyklos atstovų tvirtinimu, maisto daviniai buvo išdalinti penktadienį ir dalinti baigti pirmadienį. Jų  teigimu, įvyko nedidelis nesusipratimas ir iš tiesų produktų netrūko“, – teigė S. Petrikauskienė.

Anot jos, maisto davinių dydis priklauso nuo to, už kokį laikotarpį ruošiami daviniai. Mokyklos atstovų pageidavimu, jie gali būti formuojami kas dvi savaites, kas mėnesį.

„Sauso maisto davinį sudaro tik produktai, tinkantys vaikų mitybai. Maisto davinio sudėtis visada pateikiama mokyklos atstovams. Ji gali būti koreguojama gavus mokyklos vadovų prašymą raštu, – teigė „Bruneros“ atstovė. – Dėl kiaušinių ženklinimo aiškinamės su tiekėjais.“


Komentaras

Lietuvos tėvų forumo atstovas Audrius Murauskas:

Šioje situacijoje yra ne vienas probleminis aspektas. Jūsų išvardintas asortimentas – sutirštintas pienas, dešrelės, servelatas – yra toli gražu nuo pažangiausių dietologų rekomendacijų, jau nekalbu apie sveikatos apsaugos ministro įsakymų, kur nurodoma, kaip turi būti maitinami vaikai, ir orientuojamasi į sveikesnį maistą.

Mes gauname signalų, kad yra daugiau bėdų su šiais lauknešėliais, nes juose tėvai pradeda rasti ir maisto produktų, kurie netrukus baigia galioti. Tai kelia ypatingą nerimą, nes realiai sunaudoti maisto produktus, kurių galiojimo terminas tuoj pasibaigs, šeimai yra pakankamai sudėtinga. Šiuos lauknešėlius vaikai gauna ne be priežasties – toms šeimoms yra reikalinga parama, tad tokiais atvejais yra tyčiojamasi iš šios akcijos ir valstybės skiriami pinigai eina perniek.  Jūsų minima įmonė Lietuvos tėvų forumui jau nekelia nuostabos, nes ši įmonė, kaip ir keletas kitų, keičia sukneles, bet mes vis tiek sugebame tuos pavadinimus prisiminti. „Bruneros“ yra viena tų įmonių, kuri pakeitė pavadinimą, o ankstesni jos pavadinimai siejosi su nesveiku vaikų maitinimu.

Prieš keletą metų Lietuvos tėvų forumas nuveikė rimtus darbus, kai sugebėjome su antstoliais padaryti maisto produktų poėmį ir nuvežti į nepriklausomą laboratoriją. Pusėje tų produktų suradome neatitikimų – varškėje ir grietinėje buvo mažiau riebalų ir baltymų. O baisiausia, kad net piene radome sveikatai žalingų bakterijų. Tokia yra realybė.

Didžiausia bėda yra ta, kad nesąžiningiems verslininkams yra sudaromos sąlygos lobti iš vaikų sveikatos. Vyrauja centralizuoto maisto pirkimo tradicija: Kauno miestas ilgą laiką šiuo klausimu buvo išskirtinis ir dar dabar yra šiek tiek išskirtinis, nes šiek tiek maisto produktų Kauno miesto darželiai gali įsigyti organizuojant viešuosius pirkimus apklausos būdu. Tai reiškia, kad jie turi galimybių į konkursą nepasikviesti šių skandalingų įmonių. Centralizuoto maisto produktų pirkimo būdu organizuojant pirkimus to išvengti neįmanoma, nes laimi įmonė, kuri pasiūlė mažiausią kainą. O mažiausia kaina prilygsta nesveikam maistui.

Pažiūrėjus į šį krepšelį, matosi, kad šiai įmonei visiškai nesvarbi vaikų sveikata. Jiems yra svarbu nupirkti pačius pigiausius produktus, spėčiau, kad dalis jų yra įsigyjama iš prekybos centrų, kurie surinkinėja jau besibaigiančio galiojimo prekes ir parduoda pusvelčiui – tokiu maistu yra maitinami mūsų vaikai.

Nenormalu, kad ant kiaušinių pakuotės nebuvo galiojimo termino. Tokie signalai apie šių įmonių tiekimus yra ne pirmi. Neseniai pavyko užčiuopti, kad į Kauno miesto ugdymo įstaigas buvo vežama vištiena, kuri buvo be ženklinimo. Įsivaizduokite, kai Europoje siautė paukščių gripo pandemijos, tai didelė tikimybė, kad mūsų vaikai galėjo valgyti nesaugų maistą. Kaune taip pat buvo pradėję sproginėti salmonelių protrūkiai.

Mūsų tėvai yra stebėtinai labai kantrūs. Jeigu jau pradedame išgirsti nerimo signalus, tai reiškia, kad ledkalnio viršūnė labai stipriai iškilo į paviršių, nes po apačia yra daug pakantumo ir kantrybės. Šis pranešimas yra ne pirmasis, kuris mus pasiekė, tad mes atliekame tyrimus.

GALERIJA

  • Mama apie maisto davinį, gautą iš mokyklos: „Bruneros“ jau peržengė visas ribas
Gairės: maistas, Bruneros, maitinimas, maisto davinys, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (94)

Karolina

Matau blogai pažystate šeimą, jai rašote tokius dalykus, kad priklausomybių kamuojami, kad inoringi, kad nedirbantys. Labai klystate, aš pažystu šeima ir noriu pasakyti, kad Šis JŪSŲ KOMENTARAS YRA VISIŠKA NETIESA. IR TIK NORAS ĮKASTI. JUMS DAR PASIMOKYTI IŠ ŠIOS ŠEIMOS!

Mes šioje mokykloje

Čia tikrai yra bėdų su šia įmone, maistas tikrai nėra geras, vaikai gryšta nevalge, o su mama teke ne karta bendrauti, labai maloni draugiška moteris, viska daro kad tik vaikams būtų geriau , į darželį viską neša, kad tik vaikams būtų smagiau turetų visko kuo daugiau, ši mama ir Eglutes per kalėdas pasirūpina ir kiek ji visko davusi darželiui dar turbūt nei vienas tiek medaves. Niekada nekomentuoju, bet kaip matau netiesa negaliu susilaikyti, kaip raso kad nedirba mama, vos ne alkoholike, tai čia toli gražu ne tiesa. Čia jau puse mūsų bendruomėnės apie šį įvyki kalba.

netvarkos,aplaidumo Daug--tiesa

bet ypatingai reiklūs , įnoringi -nedirbantys , priklausomybių kamuojami, gyvenantys iš....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS