Pavasario pokštai naikina braškių derlių | KaunoDiena.lt

PAVASARIO POKŠTAI NAIKINA BRAŠKIŲ DERLIŲ

  • 0

Kauno rajone, Garliavos seniūnijos Tvarkiškių kaime, Audriaus Jurevičiaus puoselėjamas uogininkystės ūkis šiemet paskendo lietaus vandenyje. Maždaug 70–80 a užimantis braškynas beveik visas užsemtas, maždaug iš dviejų trečdalių ploto šiemet derliaus nebus. Šeimininkas ieško priežasčių, kodėl taip įvyko, tačiau atsisakyti uogyno nežada.

„Šiuo metu vandens lygis jau krinta, – pasakojo A. Jurevičius. – Problema atsirado tik šiemet, anksčiau taip niekada nebūdavo, galbūt kalta lietinga, snieginga žiema. Įtariu ir kitą priežastį – tai sena melioracijos sistema.“ Deja, kol kas išsiaiškinti to neįmanoma, nes per šlapia kasinėti, o būtų aišku tik atkasus melioracijos vamzdyną.

Šalia braškių lauko yra melioracijos griovys, yra ir keliukas, kuriuo važiuoja šiukšliavežis. „Gali būti, kad jis spustelėjo ratais permirkusią žemę ir pažeidė keraminius melioracijos vamzdžius, – mano braškyno šeimininkas. – Jie seni, tad gal tiek ir tereikėjo. Tad susidarė kamštis, vanduo nepratekėjo ir laukas paskendo.“

Vanduo į lauką ėmė plūsti dar sausio pabaigoje, kai prasidėjo pirmasis atlydys. Nesibaigiant lietui, vandens vis daugėjo.

Nukentėjo apie 50–60 a braškyno. Kai kur laukas jau sausėja, tačiau A. Jurevičius įsitikinęs, kad maždaug su 40 a augaliukų teks atsisveikinti. Gali būti, kad naikins visą lauką, taikys sėjomainą dirvai gerinti, o melioracijos vamzdyną, kai išsausės žemė, bandys atkasti, apžiūrėti ir sutvarkyti.

Kiek patirs nuostolių, A. Jurevičius neskaičiuoja. Tačiau atsisakyti braškių auginimo nežada. „Žinoma, kad bus nuostolių, bet gamta yra gamta, ji gali pateikti visokių iššūkių, tad turi būti tam pasiruošęs“, – optimistiškai nusiteikęs „Kauno uogų“ šeimininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS