Šimtus pirkėjų, kaip įtariama, apgavusi „Eimetos“ vadovė priėjo liepto galą? | KaunoDiena.lt

ŠIMTUS PIRKĖJŲ, KAIP ĮTARIAMA, APGAVUSI „EIMETOS“ VADOVĖ PRIĖJO LIEPTO GALĄ?

  • 17

Iškaba skelbia, kad parduotuvėje „Eimeta“ galima įsigyti buitinės technikos. Nors įmonė daugiausiai prekiavo internete. O schema – paprasta.

„Dariau remontą ir planavau pirkti visą buitinę įrangą iš „Eimetos“, nes kainos pasirodė šiek tiek gal mažesnės nei kitose parduotuvėse, bet nusprendžiau pirkti tik skalbimo mašiną“, – kalbėjo nukentėjusioji Odeta Riškutė.

Už pirkinį O. Riškutė sumokėjo apie 300 eurų.

„Pagooglinau“, kad įmonė egzistuoja 30 metų, nebuvau šiaip girdėjus, bet galvoju, kas čia gali blogo būti“, – teigė O. Riškutė.

Įmonės atstovai merginai aiškino, kad buitinė technika pas juos pigesnė, mat jos pristatymo reikia šiek tiek ilgiau palaukti nei kitose parduotuvėse. Kai prekė sutartu laiku neatvyko, ji ėmė aiškintis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Kalbėjau su vadybininku parduotuvėje, sakau, kiek dar reikės laukti? Sako, reikės laukti dar mėnesį, sakau, man netinka. Pasiūlė atšaukti pirkimą, pirkimą atšaukiau ir gavau patvirtinimą, kad pinigai grįš į banko sąskaitą per 10 darbo dienų. Pinigai negrįžo“, – pasakojo nukentėjusioji Odeta.

Pasirodo, tokių istorijų – šimtai. Nukentėję policiją ir vartotojų teisių apsaugos tarnybą užvertė skundais.

„Mane stebina mastas“, – sakė tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

„Turime sulaukę rekordiškai daug skundų dėl „UAB Eimeta“. 308 vartotojai kreipėsi į tarnybą“, – nurodė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Nuotolinės prekybos skyriaus vedėja Viktorija Dobrynskienė.

Nukentėję nuo įmonės buriasi ir specialioje grupėje socialiniame tinkle. Ten narių skaičius jau perkopęs pusę tūkstančio.

„Jie tiesiog nepristato vartotojų užsakytų prekių. Nepristato tiek dauguma internetinėje parduotuvėje užsakytų prekių, tačiau dalis vartotojų buvo prekes įsigiję dar ir fizinėje parduotuvėje, kai ji dar veikė“, – šnekėjo V. Dobrynskienė.

Ant durų užklijuotas lapelis, kad parduotuvė neva uždaryta dėl atnaujinimo darbų. O ir internete skelbiama, kad naujų užsakymų įmonė nebepriima.

Kol kas nieko nepešusių pirkėjų nuostolis siekia kelis šimtus tūkstančių. Tarp nukentėjusių – ir labdaros organizacija, ir viena Estijos įmonė, iš „Eimetos“ pirkusi kaitlenčių už 40 tūkst. eurų.

„Tos sumos labai įvairios, maždaug nuo 200 iki virš 2000 eurų, nes pagrinde tai įvairi buitinė technika, mobilieji telefonai. Na, kas iš tiesų yra brangios prekės“, – kalbėjo V. Dobrynskienė.

„Klausimas yra dėl sumokėtų mokesčių valstybei, klausimas yra dėl PVM, kai perkamos prekės su atvirkštine PVM sąskaita faktūra“, – šnekėjo S. Malinauskas.

Anot nuo pat pradžių šią istoriją sekusio S. Malinausko, įmonės vadovė Lina Krasauskaitė panašiomis aferomis užsiiminėjo ir anksčiau – pardavinėdama itališkus baldus.

Tąkart nukentėjusių buvo mažiau, policija pradėtą ikiteisminį tyrimą nutraukė nesurinkus pakankamai įrodymų.

„Policijos pareigūnai ir prokurorai labai aiškiai sako, kad sukčiavimas yra, jei iš tikrųjų yra faktas, kad jus apgavo. Jeigu yra sutartis ir geranoriškai sako verslininkas, man nepasisekė, žiūrėkite, aš jums labai norėjau skalbimo mašiną atvežti, bet, žinote, jūs man sumokėjot, o mane tiekėjas pavedė, aš bankrutuoju“, – aiškino S. Malinauskas.

L. Krasauskaitei dėl tyčinio bankroto penkeriems metams apskritai buvo uždrausta vadovauti juridiniams asmenims.

Panašu, kad verslininkė rado kaip sistemą apeiti – įsigijo įmonę „Eimeta“, oficialiais duomenimis, jos vadove tapo L. Krasauskaitės mama.

„Nors šaltiniai mūsų įmonės viduje, ten dirbę asmenys patvirtina, kad viskam vadovavo L. Krasauskaitė“, – sakė S. Malinauskas.

VVTAT atlieka tyrimą. Bendravo ir su „Eimetos“ atstovais.

„Labai aptakiai ir trumpai informuodamas, kad įmonė ieškos galimybių atsiskaityti su vartotojais, tačiau realybėje tie įsipareigojimai daugumos skundų atvejų taip ir liko neįvykdyti“, – nurodė VVTAT Nuotolinės prekybos skyriaus vedėja.

Tačiau nukentėjusiųjų mastas sudomino ir prokuratūrą. Pastaroji pradėjo ikiteisminį tyrimą. Trečiadienį tiek įmonės patalpose, tiek už įmonę atsakingų asmenų namuose atliktos kratos.

Šiuo metu turimais tyrimo duomenimis, nuo įmonės galimai nusikalstamos veikos galėjo nukentėti apie 200 asmenų.

„Šiame tyrime įtarimai pareikšti įmonės direktorei ir dar dviem asmenims, kurie su įmone nėra saistomi darbo santykiais. Visi šie trys asmenys vakar (trečiadienį – red. past) buvo sulaikyti. Ketvirtadienį kreipiamasi į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo – skyrimo dviem iš sulaikytų asmenų. Trečiam vakar (trečiadienį – red. past) sulaikytam asmeniui skirtos švelnesnės, su laisvės atėmimu nesusijusios, kardomosios priemonės ir jis paleistas. Šiuo metu turimais tyrimo duomenimis, nuo įmonės galimai nusikalstamos veikos galėjo nukentėti apie 200 asmenų“, – raštu atsakė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Pirmasis apie verslininkų sulaikymą paskelbęs S. Malinauskas tikino, jog L. Krasauskaitė demonstruoti prabangaus gyvenimo nevengė.

„Lankydavosi madų kolekcijų pristatymuose, įvairiuose renginiuose. Užsienyje, net ir dabar, savo „Eimetos“ darbuotojams darė tikrai ištaigingus balius“, – kalbėjo S. Malinauskas.

„Eimetos“ savininkai pasikeitė tik pernai.

Šiuo metu įmonės skola „Sodrai“ siekia daugiau nei 16 tūkstančių eurų. Skaičiuojama, kad pernai verslas patyrė kiek daugiau nei 100 tūkst. nuostolį, nors iki tol bent kelerius metus fiksavo pelną.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Kaunietis

Neblogai googlino,kad iškarto nerado 308 nukentėjusiųjų.

Naikintuvas

Skaitau, net 308 nukentėję asmenys, tai tie 308 nukentėję tai kaliausei ir kitiems susijusiems padarams po vieną pliauską į sknysliasnugę... Na jeigu negaus už sukčiavimą maximumo, tai gal rimtai visi einam sukčiauti, prisirinksim pinigo ir kelsim putojančio už sėkmingą mūsų verslą. O jeigu rimtai, skolas turėtų padengi tų padarų vaikai ir anūkai.

pirma

kede paskui piningai.....o tokiu gudruciu daug kaip pav pigu dok babkes ir lauk vejo laukose
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS