Uždrausta parduoti nesaugią arbatą ir aliejų | KaunoDiena.lt

UŽDRAUSTA PARDUOTI NESAUGIĄ ARBATĄ IR ALIEJŲ

  • 0

Uždrausta realizuoti arbatžoles, importuotas iš Rusijos, ir Lietuvoje pagamintą margainio sėklų aliejų, kuriuose nustatyti per dideli pesticidų kiekiai, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Kauno VMVT inspektoriai, vykdydami importo iš trečiųjų šalių kontrolę, bendrovės „Daisena" (Taikos pr. 161, Kaunas) atrinko žalios arbatos „Greenfield flying dragon" (gamintojas „Orimi" LLC, Sankt Peterburgo r., Rusija) mėginius. Ištyrus arbatžoles, jose nustatytas per didelis pesticido acetamiprido kiekis - 0,35 mg/kg, kai didžiausia leistina norma - 0,05 mg/kg.

Atlikus patikrinimą, įmonės sandėlyje rasta 519 kg šios arbatos, o beveik 69 kg buvo išplatinti rinkoje. Iš viso arbatos „Greenfield flying dragon" iš Rusijos įmonė įsivežė 588 kg. Kauno VMVT uždraudė realizuoti šį nesaugų produktą, ,,Daisena" įpareigota nedelsiant surinkti iš rinkos minėtos partijos arbatą.

Klaipėdos VMVT inspektoriai, vykdydami rinkos stebėsenos programą, atrinko margainio sėklų nerafinuoto aliejaus mėginį cheminei taršai nustatyti. Šio produkto gamintojas - aliejaus gamybos įmonė „Aliejaus spaudimo bazė" (Šilutės pl. 95 B, Klaipėda). Atlikus tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, aliejuje nustatytas benzo(a)pireno kiekis (4,8 ᄉg/kg) ir 4 policiklinių aromatinių angliavandenilių suma (23,7 ᄉg/kg) viršijo didžiausias leistinas teršalų koncentracijas (2,0 ᄉg/kg ir 10 ᄉg/kg).

Nustatyta, kad aliejaus spaudimui buvo naudotos margainio sėklos, gautos iš Lenkijos (kilmės šalis - ES). Iš viso šio nesaugaus aliejaus buvo pagaminti 23 kg, kurie išfasuoti į 80 buteliukų po 250 ml. Nerafinuotas margainio sėklų aliejus (partijos tinkamumo vartoti terminas - 2016 03 mėn.) buvo išplatintas bendrovės „Rudugys" tinklo parduotuvėse. Klaipėdos VMVT įpareigojo „Aliejaus spaudimo bazę" nedelsiant surinkti nesaugų aliejų iš rinkos.

Vartotojai, įsigiję šių nesaugių produktų, gali juos grąžinti prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS