Prizai – už žaliojo susisiekimo idėjas, naudingas inovacijas | KaunoDiena.lt

PRIZAI – UŽ ŽALIOJO SUSISIEKIMO IDĖJAS, NAUDINGAS INOVACIJAS

  • 2

Tarptautiniame Transporto inovacijų forume Vilniuje įteikti „Žaliojo susisiekimo“ apdovanojimai – už įgyvendintas žaliojo susisiekimo idėjas, keliavimo ir transportavimo įpročius keisti skatinančias iniciatyvas, darnaus judumo inovacijas.

Išrinko šešis laureatus

Susisiekimo ministerijos ir „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) organizuojamų apdovanojimų dalyviai šiemet įvertinti šešių nominacijų prizais.

„Kasmet augantis konkurso populiarumas iliustruoja, kad susisiekimo sektoriaus dekarbonizacija svarbi visiems: ir valstybės institucijoms, ir savivaldai, ir verslui. Akivaizdu, kad sektoriaus dalyviai turi vis didesnių ambicijų žengti klimatui neutralios ekonomikos link, didinti visos transporto sistemos efektyvumą ir taikyti inovatyvius sprendimus“, – sveikindamas konkurso nugalėtojus sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Egidijus Lazauskas, LTG grupės generalinis direktorius, pasidžiaugė, kad tradiciniai „Žaliojo susisiekimo“ apdovanojimai skatina tvaraus susisiekimo iniciatyvas ir sprendimus.

„Pasiekti ambicingų pokyčių, kurie būtini mažinant klimato kaitą, reikia sutelkti įvairių pajėgų, skatinti imtis drąsių ir inovatyvių sprendimų, mažinančių transporto sektoriaus poveikį mus supančiai aplinkai. Susipažinę su šių metų laimėtojais ir jų įgyvendintomis daugeliui naudingomis idėjomis, galime įsitikinti, kad „Žaliojo susisiekimo“ apdovanojimai visuomenei duoda didelės naudos“, – teigė E. Lazauskas.

Susisiekimo sektoriaus dekarbonizacija svarbi visiems: ir valstybės institucijoms, ir savivaldai, ir verslui.

Ekologiškas kurortas

Nominacijos „Savivaldybė“ nugalėtoja pripažinta Druskininkų savivaldybės administracija.

Druskininkiečiai drauge su projekto partnere „Kautra“ šiemet įgyvendino projektą „Ekologiškų transporto priemonių įsigijimas Druskininkų savivaldybėje“ ir, pasinaudojusi ES lėšomis, įsigijo devynis elektra varomus autobusus. Bendra projekto vertė – 2,43 mln. eurų.

„Inovacijos“ nominacijos prizą pelnė programėlė „LastMile“, prekėms iš parduotuvių tinklo IKI pristatyti pasitelkusi autonominius elektrinius automobilius. Naudojant šias elektrines transporto priemones, sostinės centre mažinamas CO2 išmetimas, prekės operatyviau pasiekia užsakovus.

Inovacijos autoriai akcentuoja, kad dėl šių automobilių eksploatavimo reikėjo keisti įstatymus, o Susisiekimo ministerija prisidėjo, kad estų gamybos autonominis automobilis galėtų atvykti į Lietuvą. Dabar prekes Vilniaus centre išvežioja trys tokie autonominiai elektromobiliai.

Nominacijos „Iniciatyva“ laureatė – Vidaus vandens kelių direkcija. Šiemet rugpjūtį baigtas trejų metų projektas – modernizuotas laivybos kelias Nemunu, kuris buvo finansuojamas ES ir valstybės biudžeto lėšomis. Upės 200 km ilgio ruožas nuo Kauno iki Kuršių marių tapo tinkamas keleivinei, krovininei ir pramoginei laivybai visą laivybos sezoną.

Efektyvios naujovės

„Institucijos“ nominacijos laimėtoja – VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“.

Įstaiga šiemet sudarė galimybę Klaipėdos e. bilieto kortele naudotis ir „Smiltynės perkėlos“ keltu plaukiantiems į Smiltynę – tai šalyje unikalus projektas, sujungęs sausumos ir vandens transportą.

Įstaiga į pajūrį vykstantiems vairuotojams šiemet taip pat pasiūlė iš anksto gauti informaciją apie laisvas parkavimo vietas Klaipėdoje ir Neringoje. Tai keliaujantiems padeda pasirinkti optimalius maršrutus.

Trečia šios įmonės inovacija – įdiegta bendra atsiskaitymo bankų kortelėmis paslauga Klaipėdos viešojo transporto tinkle: miesto ir priemiesčio autobusuose, maršrutiniuose taksi ir vandens autobuse.

Įkrova – nuo stulpų

Nominacijos „Verslas“ prizas įtektas UAB „Elektromobiliai“ (prekės ženklas „Autopildyk“).

Jos naujausias projektas – bendradarbiaujant su UAB „Vilniaus apšvietimas“ įgyvendinta elektromobilio įkrovimo galimybė nuo apšvietimo stulpų. Tai analogų neturintis sprendimas įkrovimo galimybę įrengiant ne stulpo išorėje, o viduje, taip išvengiant vizualinės taršos.

„Ambasadoriaus“ nominacijos apdovanojimas įteiktas Silvestrui Dikčiui – nepriklausomam klimato kaitos tyrinėtojui, laidų vedėjui, lektoriui. Darnaus judumo principus, kitas tvarumo temas jis pristato straipsniuose portale LRT.lt, tinklalaidėje „Penki kilometrai“, viešose paskaitose.

Nominantų vertinimo komisiją sudarė septyniolikos institucijų ir mokslo įstaigų specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Zalias

buna tik krokodilas. Bet susisiekimas juo - labai nestabilus.

karklas

tek nutiest medini tilta bus žalias .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS