Vizitinė kortelė netrukus bus kitokia | KaunoDiena.lt

VIZITINĖ KORTELĖ NETRUKUS BUS KITOKIA

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) didina dėmesį pasienio kelių ruožų infrastruktūrai atnaujinti ir plėsti.

Pasitarė su kaimynais

„Pasienio keliai – tarsi mūsų šalies vizitinė kortelė. Situacija Lietuvos ir Lenkijos pasienyje – nedovanotinai prasta, todėl ėmėmės veiksmų, kad kelių ir aplinkos sutvarkymo projektus pasienyje mūsų įmonės ir įstaigos parengtų kiek įmanoma greičiau, tam buvo skirtas papildomas finansavimas, darbai derinti su kaimynais lenkais“, – sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Kapitalinis kelio remontas bus atliktas nuo Lazdijų–Akmenių iki sienos su Lenkija.

Važiuojamosios dalies plotis sieks 7 m. Bus įrengtos dvi eismo juostos skirtingomis kryptimis su kraštinėmis saugos juostomis, suprojektuotas bendras pėsčiųjų ir dviračių takas, trys įvažiavimo keliai į teritorijas ir keturi išvažiavimo. Numatoma įrengti skelto granito trinkelių dangos juostą dešinėje kelio pusėje, išlaikant esamą kelio plotį ir paliekant galimybę sustoti transportui patikrinimo ar kitu atveju.

LAKD taip pat planuoja atnaujinti ir dar dvi pasienio ruožo su Lenkija kelių atkarpas, tai beveik 9 km valstybinės reikšmės rajoninio kelio Lazdijai–Galiniai ir maždaug 4 km rajoninio kelio nuo Senosios Radiškės iki Naujųjų Alksnėnų.

Sprendimai ir darbai

Šiemet bus tęsiami ir buvusio Lazdijų pasienio kontrolės punkto infrastruktūros tvarkymo darbai.

Didžioji dalis projekte numatytų griauti statinių nugriauti 2023 m. Bus įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės ir elektromobilių įkrovimo stotelės, rekonstruota stoginė ir įrengtas patikros postas, esant būtinybei laikinai atkurti sienos kontrolę, taip pat įdiegtos vaizdo stebėjimo ir teritorijos apšvietimo sistemos. Visus darbus numatoma atlikti šiemet.

LAKD kartu su Lazdijų rajono savivaldybe ir partneriais iš Lenkijos pagal INTERREG programą tikisi įgyvendinti per 6 mln. eurų vertės projektą – suremontuoti 10 km kelio Leipalingis–Kapčiamiestis–Kauknoris.

„Pasienio ruožų infrastruktūros atnaujinimas ypač svarbus ne tik stiprinant bendradarbiavimą su kaimynais, bet ir reprezentuojant mūsų šalį. Plėtros finansavimo galimybės – ribotos, stengiamės lėšas naudoti racionaliai ir apgalvotai, ieškome papildomų šaltinių“, – teigė LAKD generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Prie Kalvarijų pasienio punkto suplanuota 5,5 ha aikštelė lengvajam ir sunkiajam transportui.

„Lazdijų rajonas – išskirtinė savivaldybė, strategiškai svarbi tiek saugumui, tiek turizmui. Vien pasienio su Lenkija ruožas – beveik 100 km. Mūsų rajone esantis buvęs Lazdijų–Aradnykų pasienio kontrolės punktas, kelias Lazdijai–Galiniai ir kelias nuo Kapčiamiesčio pro Kauknorį iki Lenkijos jau buvo tapę Lietuvos gėda. Vis dėlto susitelkus pavyko identifikuoti didžiausias problemas, išspręsti visus juridinius žemės ir kitus turto nuosavybės klausimus, parengti projektus, rasti finansavimo šaltinius, pasirengti ir atlikti viešuosius pirkimus, daugelį kitų svarbių užduočių ir dabar jau galime džiaugtis visiems plika akimi matomais darbais“, – sakė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Pokyčiai prie Kalvarijų

LAKD šiemet planuoja pradėti ir rekonstruojamos „Via Baltica“ magistralės paskutinės atkarpos (Marijampolė–Lietuvos ir Lenkijos siena) darbus.

Jie vyks ir prie Kalvarijų pasienio punkto, iš esmės atnaujinant jo infrastruktūrą: bus įrengtas keturių eismo juostų automagistralės kelias ir viadukas, nugriauta arba atnaujinta dalis objektų, įrengtas modernus apšvietimas.

Punkto prieigose suplanuota europinius standartus atitinkanti lengvojo ir sunkiojo transporto 5,5 ha aikštelė su saugos kameromis, tualetais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Panagrinekite foto!

Aikstele,kurioje vilkikams vos 3 vietos salia kelio. O juk vilkiku vairuotojai aikstelese nakvoja! Tai ar ne juos deretu parkuoti nuo kelio toliau!? Viena sustoti 5 minutems pamyzti,o visai kita ilsetis nakti pralekiant pro sali masinoms. Pabandykite! "Patogumai",siuksliadezes - turetu buti netoli nuo parkingu. Juk,kiekvienas nuejimas nuo vilkiko,tai pavojus rasti grizus apvogta kabina! Kuo Lietuva itin garseja. Zodziu - tai ne kortele,o wc popierius.

Jonas Lietuvis

Pasižiūrėjus į amerikietiškas aikšteles , kur kondicionuojami tualetai prekybos centro dydžio , infrastrūktūra panaši į turtuolio kiemą , aikštelės dešimtimis ha matuojamos be šiukšlelės , tai mes dar panašesni į Rusiją, nei į Europą. O kelių mokestis mokamas.

litewski cham

o toliau nesvarbu, nes ten jau nebus ponų, atvažiavusių pasigrožėti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS