Festivalis SPOT – vilniečių pažintis su gatvės teatru | KaunoDiena.lt

FESTIVALIS SPOT – VILNIEČIŲ PAŽINTIS SU GATVĖS TEATRU

Liepos 11-14 d. teatras sugrįš į sostinės aikštes, kiemus ir parkus: „Menų spaustuvė“ antrus metus iš eilės vilniečius pakvies į tarptautinį šiuolaikinio gatvės teatro festivalį SPOT, kurio metu urbanistines erdves savo pasirodymais užpildys netradicinių scenos menų atstovai iš skirtingų Europos šalių.

Šiuolaikinio cirko, šokio ir instaliacijų menininkai įsikurs tokiose miestiečiams puikiai pažįstamose vietose kaip Vingio parkas, Bernardinų sodas ar Tymo turgus, o tapti jų pasirodymų stebėtojais ar net dalyviais galės kiekvienas norintis – visi festivalio SPOT renginiai yra nemokami. Be to, bendradarbiaudama su projektu „Neakivaizdinis Vilnius“, „Menų spaustuvė“ festivalio metu vilniečius pakvies pasivaikščioti specialiai SPOT sudarytu nemokamu ekskursijos maršrutu.

Gatvės teatras – neužpildyta niša

SPOT yra trečiasis „Menų spaustuvės“ rengiamas tarptautinis festivalis, kurio atsiradimas glaudžiai susijęs su organizacijos misija – siekiu pildyti scenos menų rinkoje vis dar egzistuojančias spragas. „Prieš daugiau nei penkiolika metų „Menų spaustuvė“ buvo įsteigta, nes nepriklausomų erdvių kūrybai tuo metu tiesiog nebuvo, o jų labai reikėjo. Vėliau vyko tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Naujojo cirko savaitgalis“, kuris tapo pirmuoju festivaliu, pristatančiu Lietuvoje tuo metu visiškai nepažintą šiuolaikinio cirko žanrą, festivalis KITOKS – šiuolaikinį teatrą vaikams.

SPOT – dar vienas iššūkis mums, kuriuo siekiame pažindinti žiūrovą su mūsų šalyje vis dar mažai žinomu šiuolaikiniu gatvės teatru“, – apie idėją 2018 m. surengti pirmąjį SPOT pasakoja „Menų spaustuvės“ vadovė Jolita Balandytė. Naujas renginys sostinės kultūros lauke sulaukė sėkmės ir didelio lankytojų dėmesio – publikos neišgąsdino ir tai, kad kai kurie spektakliai buvo rodomi ne miesto centre, o kiek nuošalesnėse vietose, pavyzdžiui, Markučiuose, kur pažiūrėti belgų trupės „Studio Eclipse“ spektaklio „Du skęsta, trys plaukia“ žiūrovai rinkosi net lyjant lietui.

Renginiai, atveriantys miestą

Pasak festivalio organizatorių, pristatomas žanras yra vis dar neįprastas Lietuvos publikai, todėl formuojant šių metų programą buvo nuspręsta žiūrovams parodyti kiek įmanoma įvairesnių spektaklių – nuo kontaktinės improvizacijos iki instaliacijų šeimoms. Visi šių metų festivalio spektakliai – šmaikštūs šiuolaikinio gatvės teatro pavyzdžiai, įtraukiantys publiką, analizuojantys įvairias šiandieninės visuomenės ydas ir gebantys į šias problemas žvelgti su žiupsneliu ironijos. Šių metų programos svarbiausias  akcentas – prancūzų trupės „Cirque Inextremiste“ didelės apimties spektaklis EXIT, kurio metu iš Vingio parko pievelės pakils oro balionas. „Šis spektaklis mums tapo atskaitos tašku formuojant likusią festivalio programą, nors reikia pripažinti, kad ir kiti festivalio dalyviai yra laukiami daugelyje gerai žinomų, gilias tradicijas turinčių Europos festivalių“, – teigia J.Balandytė.

Anot jos, pasirinktas festivalio lokacijas iš vienos pusės padiktavo trupių techniniai reikalavimai, o iš kitos – noras viešąsias erdves, kuriose vyksta kiek kitokio pobūdžio renginiai, miesto gyventojams pristatyti SPOT programos kontekste. Pirmojo SPOT festivalio renginiai patvirtino, kad gatvės menas formuoja socialinio bendrumo zonas, paverčia miesto erdves palankiomis ir atviromis jo gyventojams. Tokie renginiai ne tik įveiklina viešas miesto erdves, bet ir formuoja bendruomeniškumo jausmą, o pati bendruomenė dažnai yra labai įvairialypė, taigi festivalio renginiai tinkami itin skirtingo amžiaus ir pomėgių žiūrovams.

Nuo senų dviračių iki oro baliono

Visas keturias festivalio dienas Bernardinų sode pasivaikščioti išsiruošusių vilniečių ir miesto svečių lauks katalonų kūrėjų „Guixot de 8“ interaktyvi instaliacija „Dviračių galvosūkis“, gimusi iš nebenaudojamų dviračių, atsidūrusių atliekų surinkimo punktuose. Naujam gyvenimui prikeltos dviračių dalys Bernardinų sode pavirs įtraukiančiu galvosūkiu, tinkančiu visai šeimai. Liepos 11-12 d. vakarais Vinco Kudirkos aikštėje iš Barselonos atvykusių fizinio teatro kūrėjų „Cia Moveo“ darbas „Pasekmės“ žiūrovus pakvies trumpam stabtelėti ir su lašeliu humoro pažvelgti į mūsų nuolatines pastangas visur suspėti.

„Cia Moveo“, pasitelkę judesį, svarstys, kokių padarinių šiandieniniame pasaulyje sulaukiame nepataikę į įprastą kasdienybės skubos ritmą. Liepos 12-13 d. „Open Kitchen“ Tymo turguje papildys šmaikšti Belgijos menininkų „Pikz Palace“ provokacija – vagonėlis „Bakiulų mėsinė“, praeiviams siūlysianti groteskiškus skanėstus: pliušinių meškinų rankas, konservuotas Barbių kojeles, lėlių galvų kukulaičius ir kitas keistenybes, kviečiančias susimąstyti, kur slypi kiekvieno iš mūsų normalumo ribos.

Liepos 13-14 d. Vilniaus dailės akademijos kiemelyje profesionalių cirko artistų iš Ispanijos ir Švedijos duetas „Soon Company“ festivalio lankytojams atskleis žmogiškąją sporto pusę – dviejų artimiausių bičiulių ir pačių aršiausių konkurentų kelionę pergalės link pasirodyme „Gregarious“. Liepos 13-osios vakarą Vingio parke žiūrovų lauks jau minėtas kinematografiškas, adrenalino kupinas prancūzų šiuolaikinio cirko kompanijos „Cirque Inextremiste“ pasirodymas EXIT. Tramdomaisiais marškiniais suvaržyti neprognozuojami bėgliai ant kylančio oro baliono atliks kvapą gniaužiančius akrobatinius triukus, siekdami vienintelio tikslo – pasprukti iš pasaulio, valdomo griežtų ir negailestingų taisyklių.

GALERIJA

  • Festivalis SPOT – vilniečių pažintis su gatvės teatru
  • Festivalis SPOT – vilniečių pažintis su gatvės teatru
  • Festivalis SPOT – vilniečių pažintis su gatvės teatru
  • Festivalis SPOT – vilniečių pažintis su gatvės teatru
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS