LRDT klube – baltarusių pjesės skaitymas ir susitikimas su autore | KaunoDiena.lt

LRDT KLUBE – BALTARUSIŲ PJESĖS SKAITYMAS IR SUSITIKIMAS SU AUTORE

  • 0

2018 m. gruodžio 8 d., šeštadienį, 16 val. Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) žiūrovų laukia antrajame LRDT Klubo renginyje – pjesės „Škura / Шкура“ skaityme ir susitikime su dramaturge Aliona Ivanyushenko iš Minsko, Baltarusijos.

Renginys nemokamas, pjesės skaitymas ir diskusija vyks rusų kalba LRDT Erdvėje A - Z.

Šio renginio tikslas - pristatyti teatro pasaulį seniai užkariavusią, bet Lietuvoje beveik nežinomą šiuolaikinės Baltarusijos dramaturgijos fenomeną, atstovaujamą jaunų autorių Dmitrijaus Bogoslavskio, Konstantino Stešiko, Andrejaus Ivanovo, Aleksejaus Makeičiko ir šiemet legendinį jaunosios dramaturgijos festivalį „Liubimovka“ užkariavusios Alionos Ivanyushenko kūrybos. Ryškiausias šio fenomeno apibrėžimas – vibruojanti, daugiasluoksnė metafizika, slypinti už sodraus, meistriškai konstruojamo realizmo šarvo.

Pjesės skaitymą režisuoja ir diskusijoje dalyvaus teatro ir kino aktorius, režisierius Andrius Saulius Darela. Renginį ves teatrologė Ingrida Ragelskienė.

27-erių A. Ivanyushenko rašyti pjeses pradėjo jau turėdama darbo profesionalioje žurnalistikoje patirties. Estijoje, Rusijoje ir gimtoje Baltarusijoje jau pristatyta ketvirtoji šios autorės pjesė „Škura / Шкура“ yra vadinama radikaliai feministine – joje talentingai, atvirai ir visiškai negailestingai atskleidžiama buitinė ir seksualinė prievarta prieš labai jaunas moteris, paaugles, galinti sužaloti ne tik merginų požiūrį į gyvenimą, bet ir patį gyvenimą.

Temos atvirumas ir didžiulė autorės drąsa bei humanizmas šį dramaturginį, psichoterapinį tekstą daro ypač vertingą. Pati dramaturgė A. Ivanyushenko, pristatydama savo kūrinį, akcentuoja: „Man ypač svarbi atjauta, užuojauta kitam žmogui – pjesė yra apie tai. Rašiau ne norėdama apkaltinti kitą ir pademonstruoti jam savo vienintelę tiesą, bet tam, kad išgirsčiau tą kitą. Pats pjesės pavadinimas „Škura / Шкура“ lyg kviečia žiūrovą pabandyti pasimatuoti, įlįsti į kito žmogaus kailį. Tai istorija apie dvi merginas, kuriančias kino scenarijų. Per jį kiekviena bando pasidalinti giliai slypinčiais išgyvenimais, mokykliniais atsiminimais, skausmu, savo pažeidžiamumu. Man norėjosi kalbėti apie mergaičių – moksleivių jausmų ledkalnį. Kartais atrodo – susipykom, susitaikėm, padarėme kvailystę – viskas praeis. Bet kai ko nepavyksta išaugti, išgyventi, užsigydyti.“

„Baltarusijos dramaturgijoje dabar vyksta labai įdomūs dalykai, kyla didžiulė banga tikrai kūrybingų, aktualias temas nagrinėjančių dramaturgų. Daugiau pažįstu vyriškąją dramaturgų dalį, bet man labai įdomi ir moterų kūryba“, – sako pjesės skaitymo režisierius A.  Darela.

Lietuvos rusų dramos teatro klubas / LRDT klubas – nauja mūsų iniciatyva, pristatanti aktualiausius šiuolaikinės kultūros reiškinius. Klubo renginiai vyks viso teatrinio sezono metu, vieną kartą per mėnesį. Visi Klubo renginiai – nemokami!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS