Meno rinkoje dėl dėmesio varžosi klasikai ir Y karta | KaunoDiena.lt

MENO RINKOJE DĖL DĖMESIO VARŽOSI KLASIKAI IR Y KARTA

Meno rinkos agentūros organizuojamame naujausiame Vilniaus aukcione ryškėja Lietuvos meno rinkos tendencijos: menas vis dažniau sulaukia nuotaikoms finansų rinkose jautrių investuotojų dėmesio, kuriuo laiko patikrintų menininkų kūriniai ima dalytis su vadinamosios tūkstantmečio kartos dailininkų darbais.

Investuotojų dėmesys

Prognozuota, kad sostinės Samuelio Bako muziejuje įvykęs LXXII Vilniaus aukcionas bus gana nuosaikus ir ramus, nors jame, anot rengėjų, buvo visko: ir dėmesio jaunųjų menininkų kartai, ir išryškėjusių naujų tendencijų meno rinkoje, ir aistringų varžytuvių, ir rodiklių, atspindinčių bendras investuotojų nuotaikas.

Aukciono dalyvius ir svečius nustebino dailininko Raimundo Sližio (1952–2008) kūrinio „Genio grupė“ (2002) pasirodymas. Dėl jo varžėsi itin gausus atkaklių dalyvių būrys ir, nors kaina kilo žaibiškai, kova dėl šios pastelės gerokai užsitęsė. Didelio dėmesio sulaukė išskirtinė Augusto Bidlausko grafika, taip pat meno rinkoje vis rečiau pasirodantys ir labai geidžiamo autoriaus Algimanto Švėgždos (1941–1996) kūriniai.

„Tikėjomės nuosaikaus ir ramaus aukciono – išėjo kaip visada, su visais netikėtumo atspalviais, – sako Vilniaus aukciono vadovė dr. Simona Skaisgirė. – Šįkart pastebėjome, kad dalyviai rinkosi ir įsigijo kūrinių labai skirtingomis dalyvavimo formomis – tiek paštu ar telefonu, tiek gyvai ar internetu."

Anot dr. S.Skaisgirės, aukcioną vis dažniau lanko investuotojai. "Atrodo, kad čia tvyrančios nuotaikos, dalyvių elgsena gana greitai panašiais algoritmais atsikartoja finansinėse rinkose. Įdomu stebėti šį procesą ir stebėtis, kad gana maža Lietuvos meno rinka turi tokią galią“, – tendencijas įžvelgė aukciono vadovė.

Populiariausia – tapyba

Tradiciškai aukcione parduota maždaug trečdalis kolekcijos lotų. Populiariausia aukcione išliko tapyba, kitose rubrikose naujus šeimininkus rado išskirtiniai lotai: 1985 m. fotografo Juozo Kazlausko (1941–2002) poliarinėje ekspedicijoje daryta fotografija, Liutauro Griežės skulptūros, 1977 m. savaitraščio „Literatūra ir menas“ visas komplektas ir kt.

Raimundas Sližys. „Genio grupė“. / Vilniaus aukciono nuotr.

Tarp brangiausiai parduotų LXXII Vilniaus aukciono lotų, pasiekusių investiciniais laikomų 4–5 tūkst. eurų kainų rėžius, išsiskyrė Prano Domšaičio (1880–1965) kūrinys „Karvės“ (1928), Eugenijaus Antano Cukermano darbas „Argentum“ (2002) ir itin didelių aistrų pakursčiusi R.Sližio pastelė „Genio grupė“. Pastarojo kaina kilo beveik tris kartus.

Pasak dr. S.Skaisgirės, įdomu tai, kad šį kartą žymiau varžomasi buvo ir dėl grafikos kūrinių, o jose dalyvavo jaunosios kartos atstovas A.Bidlauskas ir klasiku pripažįstamas A.Švėgžda. Aukcione buvo išpirkti visi šių autorių kūriniai.

Aukciono dalyvių dėmesio sulaukė ir Czesławo Znamierowskio (1890–1977), Sergejaus Gračiovo (1922–1993), Aloyzo Stasiulevičiaus, Jolantos Teišerskytės-Stoškienės, Rūtos Katiliūtės, Viačeslavo Jevdokimovos-Karmalitos, Liudviko Pociaus (1940–2021), Gintarės Uogintaitės (Bielskienės, 1955–2016), Zuzanos Ličkutės, Sofijos Romerienės (1885–1972), Vitolio Trušio (1936–2018), Jono Daniliausko, Česlovo Janušo (1907–1993), Rimo Čiurlionio, Michało Roubos (1893–1941), Danilos Volkovo kūriniai.

Tarp kūrinių, nesulaukusių dėmesio, – Išeivijos rubrikoje pristatytos dvi retai rinkoje pasirodančio Petro Kiaulėno drobės, Zitos Biliūnaitės-Sodeikienės popartinė drobė.

177 – tiek proc. kilo geidžiamiausio aukciono loto – R.Sližio kūrinio „Genio grupė“ kaina.

Sėkminga pažintis

Vilniaus aukcione jau kelintą kartą pasirodė jaunieji Y kartos kūrėjai. Anksčiau jų tikslas buvo tik prisistatyti, šįkart jie atkeliavo su didesnėmis ambicijomis ir jų kūriniai sudarė bene trečdalį aukciono kolekcijos.

Rubrikoje „In focus: Contemporary Lithuanian Art“ pristatyta beveik pusšimtis tapybos darbų, kuriuos sukūrė Indrė Ercmonaitė, Andrius Zakarauskas, Ramūnas Grikevičius, Joana Kairienė, Monika Furmana, Tadas Tručilauskas, Evelina Paukštytė, A.Bidlauskas, Simona Žilėnaitė, Rūta Povilaitytė, Petras Lincevičius, Kipras Černiauskas, Ieva Juršėnaitė, Simona Merijauskaitė, Ieva Rižė, Viktoras Paukštelis, Liudas Matijošius, Rosanda Sorakaitė, Kristina Kurilionok, Fausta Diržytė, Agnė Jonkutė, Milda Gailiūtė, Eglė Ulčickaitė, Gabrielė Aleksė ir Nojus Petrauskas.

„Apie ką jie kalba savo darbuose? Apie viską, kas žmoguje ir aplink jį: apie santykius, procesus, atsiradimo ir nykimo dialektiką, fizinę ir metafizinę tikrovę, vidų ir išorę, sunkumą ir nesvarumą, kūną ir dvasią. Tai išsilieja visokiausiais vaizdiniais: indėnais, kanojomis, augalais, astronautais, kūno dalimis, tamsiomis ir šviesiomis spalvomis, sapniškais motyvais, drakoniškais vienaragiais, vienišais debesimis", – jaunųjų dailininkų pasirinkimus komentavo dr. S.Skaisgirė.

Be jau minėto A.Bidlausko, meno gerbėjai pirko I.Ercmonaitės, E.Paukštytės, P.Lincevičiaus, I.Juršėnaitės, L.Matijošiaus, R.Sorakaitės ir G.Aleksės kūrinius.

„Buvo gražu stebėti, kad meno rinkoje naujoji karta ne tik įsikuria šalia klasikų, bet ir randa savo gerbėjų. Nors didžioji dalis aukciono dalyvių čia ieško antrinės meno rinkos kūrinių, smagu, kad atkreipia dėmesį ir į šių dienų išskirtinius kūrėjus, – jų darbai taip pat yra investicija, kuriai patikrinti reikia daugiau laiko“, – pastebėjo aukciono vadovė.

GALERIJA

  • Raimundas Sližys. „Genio grupė“
Vilniaus aukciono nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS