Šv. Kristoforo kamerinio orkestro staigmenos | KaunoDiena.lt

ŠV. KRISTOFORO KAMERINIO ORKESTRO STAIGMENOS

  • 1

Rugsėjį sėkmingai tris edukacinius koncertus surengęs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras tęsia prasmingą darbą.

Programoje "Muzika, kuri pasakoja" orkestrui dirigavo ir jaunuoliams apie muziką kalbėjo kolektyvo įkūrėjas, garbės dirigentas Donatas Katkus. Programoje "Vivaldi rokas" su orkestru pasirodė elektrinės gitaros virtuozas Tomas Varnagiris ir Lietuvos "beatbox" čempionas Tomas Tradišauskas, o kolektyvui dirigavo jo meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas.

Koncertai vyko 396 žiūrovus talpinančioje Šv. Kotrynos bažnyčioje ir Vilniaus "Ryto" progimnazijos aktų salėje. Per orkestro pasirodymus šios erdvės buvo pilnos 5–9 klasių mokinių ir juos lydinčių mokytojų. Šv. Kotrynos bažnyčioje vykstančiame koncerte kolektyvą pristatinėjantis maestro D.Katkus pasakojo: "Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra be galo universalus. Jis profesionaliai atlieka ne tik klasiką, bet ir džiazą, ir pop muziką, roką, yra grojęs su žymiausiais Lietuvos dainininkais, tokiais kaip Donatas Montvydas, Jurga, Evelina Sašenko, su daugybe estrados ir roko grupių. Grodamas kolektyvas skraidė oro balionais, muzikavo drauge su daugybe baikerių."

Šie koncertai – ilgamečio orkestro edukacinio darbo tąsa. Maestro D.Katkaus diriguojamoje vienos akademinės valandos trukmės programoje visi groti kūriniai buvo palydėti šmaikščiais ir informatyviais dirigento pasakojimais. Jaunimas sužinojo, kas buvo gražu prieš kelis šimtus metų Wolfgangui Amadeus Mozartui ir kaip Amerikoje šoko regtaimą.

Trys savanoriai, palaikomi visos salės, patys galėjo įsitikinti, kad dirigavimas – tai ne tik stovėjimas atsukus nugarą žiūrovams ir mosikavimas burtų lazdele.

Maestro atsakė į klausimus, kodėl kai kurios melodijos tokios patrauklios ir kaip pačiam sukurti melodiją, atskleidė paslaptį, kodėl muzikantai scenoje sėdi tam tikra tvarka ir išaiškino orkestro koncertmeisterio svarbą. Skambėjo įvairiausia muzika nuo W.A.Mozarto iki Vinco Kudirkos valsų ir polkų.

Jaunuoliams labiausiai patiko suteikta galimybė padiriguoti orkestrui. Trys savanoriai, palaikomi visos salės, patys galėjo įsitikinti, kad dirigavimas – tai ne tik stovėjimas atsukus nugarą žiūrovams ir mosikavimas burtų lazdele; nuo jo priklauso muzikos atlikimo sėkmė.

Rugsėjo 20 d. Vilniaus "Ryto" progimnazijos aktų salėje įvyko du koncertai, kuriuose dalyvauti galėjo tiek pačios progimnazijos, tiek kaimyninių mokyklų auklėtiniai. Pasirodymuose M.Barkauskas ne tik dirigavo Antonio Vivaldi "Metų laikus", bet ir įtraukiamai pasakojo kūrinio dalis susiejančias istorijas. Ypatingą įspūdį jaunimui paliko žinomas Lietuvos elektrinės gitaros virtuozas T.Varnagiris ir "beat box‘o" čempionas T.Tradišauskas; jų dėka vienas garsiausių klasikinės muzikos šedevrų nuskambėjo visiškai naujai.

Įvykę koncertai – Šv. Kristoforo kamerinio orkestro įgyvendinamo projekto "Nuo baroko iki roko" dalis. Paskutiniai orkestro pasirodymai vyks lapkričio 9 d. Vilniaus Naujamiesčio mokykloje diriguojant orkestro vyr. dirigentui ir meno vadovui M.Barkauskui.

Sudalyvauti renginiuose galimybę jau turėjo 16 Vilniaus ir Vilniaus rajono mokyklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

manau

Katkus yra šaunuolis .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS