Valdovų rūmuose bus eksponuojami Žygimanto Augusto vaikiški šarvai | KaunoDiena.lt

VALDOVŲ RŪMUOSE BUS EKSPONUOJAMI ŽYGIMANTO AUGUSTO VAIKIŠKI ŠARVAI

  • 4

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose šią savaitę bus atidaryta paroda, kurioje bus eksponuojami Lenkijos ir Lietuvos kronprinco Žygimanto Augusto vaikiški šarvai.

„Juvelyriškai nukalti šarvai – išskirtinio meistriškumo ir neįkainojamas kūrinys, unikali istorinė Lenkijos ir Lietuvos paveldo relikvija, kurios istorija pasižymi tiek painiais detektyviniais siužetais, tiek ir legendomis“, – teigiama Valdovų rūmų pranešime.

Vieno šedevro parodą Valdovų rūmai parengė su Krokuvos Vavelio karališkąja pilimi.

Anot muziejaus, Žygimanto Augusto šarvai – išskirtinis paveldo reliktas, nes vaikiški šarvai buvo rečiau kuriami nei suaugusiųjų. Greitai augantiems vaikams šarvai netrukus tapdavo per maži, tad jie dovanoti ne dėl praktinių sumetimų, o vien siekiant užmegzti politinius, dinastinius ryšius.

Vilniuje eksponuojamus šarvus Žygimantui Augustui užsakė Romos, Vokietijos, Vengrijos ir Čekijos karalius, būsimasis Šventosios Romos imperatorius Ferdinandas I (1558–1564), trylikamečiam rengiantis vestuvėms su jo dukra Elžbieta.

Šarvai, 1533 metais sukurti trylikamečiam berniukui, po dešimtmečio, 1543-iaisiais, kai pagaliau Krokuvos katedroje įvyko vedybų ceremonija, 23 metų sulaukusiam Lenkijos ir Lietuvos kronprincui jau buvo per maži, tad imperatorius Ferdinandas I jų žentui taip ir neįteikė.

Žygimantas Augustas (1520–1572) buvo paskutinysis Gediminaičių dinastijos Lietuvos didysis kunigaikštis (1529–1572) ir Lenkijos karalius (1548–1572).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tam visko buta

ž.Augustas būtų tave patupdęs ant kuolo,už šias nesąmones.

Visko būta

Elžbieta visomis prasmėmis lenkė Barborą. Tikroji širdžių dama Europoje ir grožio įsikūnijimas buvo Elžbieta. Barbė...tik pajuokai. Antra yra antra. Supuvo...o Elzytė - ne.

WC \\\\\.../////

O načinką?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS