Ant Vilniaus skulptūrų – žali šalikai: ką jie simbolizuoja? | KaunoDiena.lt

ANT VILNIAUS SKULPTŪRŲ – ŽALI ŠALIKAI: KĄ JIE SIMBOLIZUOJA?

  • 7

Skulptūros Vilniuje pasipuošė žaliais šalikais. Taip Vilniaus šilumininkai gyventojams primena apie artėjantį šildymo sezoną. Plačiau – LNK reportaže.

Vilniečiai išsakė savo nuomonę dėl šio sprendimo bei pasidalijo, kaip ruošiasi šildymo sezonui.

„Įdomu. Ant kaklo – šiltas šalikas. Pas mane viskas jau paruošta šildymo sezonui“, – kalbėjo senjorė.

„Neblogai atrodo tas šalikas ant skulptūros, primena rudenį. Man nieko nereikia ruošti šildymo sezonui, yra katilas, įsijungia, kai reikia. Temperatūra turi nukristi iki kokių keturiolikos laipsnių, tada jungsime šildymą“, – sakė mergina.

„Manau, reikia labiausiai finansiškai pasiruošti“, – sakė praeivė.

Lietus ir žvarbus oras primena, kad artėja šaltasis sezonas, o su juo ir šildymo sezonas. Nuo trečiadienio Vilniaus šilumos tinklai pradeda akciją ir kai kurias miesto skulptūras papuošė žaliais šalikais.

Plačiau papasakojo Vilniaus šilumos tinklų atstovas Laurynas Jakubauskas.

–  Prie kokios skulptūros mes esame ir kodėl ji papuošta žaliu šaliku?

– Tai labai gerai miestiečiams žinoma skulptūra. Manau, kad šis šalikas kaip tik išryškina skulptūrą. Nemažai gyventojų darėsi asmenukes prie jos. Šiuo gestu mes primename, kad reikia ruoštis šildymo sezonui. Ne tik šilumos tinklai turi ruoštis šildymo sezonui, bet ir patys gyventojai turi ruošti savo namus. Jie turi užsikamšyti duris, langus. Tokia yra pagrindinė žinutė miestiečiams.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kiekvienas žmogus turėtų pasirūpinti, kad ta šiluma, kurią jūs atsiunčiate į namus, neišgaruotų.

–  Taip. Didžiausia Vilniaus miesto problema yra senos statybos daugiabučiai. Senos statybos pastatai yra energetiškai neefektyvūs ir didžiąją dalį šilumos jie praleidžia pro sienas, langus, lauko duris. Mes siunčiame žinutę, kad visi kartu turime pasiruošti. Iš tikrųjų tai yra komandinis darbas. Vilniaus šilumos tinklai vasarą kartais atjungia karštą vandenį, taip paruošdami magistralines arterijas. Ką daro namo prižiūrėtojas? Jis prižiūri vidaus sistemą, o gyventojas susitvarko savo langus, užsikamšo. Toks yra tas bendras darbas besiruošiant šildymo sezonui.

– Taigi, jūs, gyventojai ir namo administratoriai turi ruoštis. O ką konkrečiai turi padaryti namo administratorius?

– Jų darbas yra pakankamai aiškiai reglamentuotas. Jis yra šilumos punkto prižiūrėtojas. Jis paruošia vidaus šildymo sistemą. Periodiškai yra daromi praplovimai, hidrauliniai bandymai. Sužiūrima, ar veikia visos įrenginio dalys.

– Kokie iššūkiai jūsų dažniausiai laukia?

–  Vasarą iššūkis būna kuo trumpiau gyventojams atjungti karštą vandenį. Mes su tuo tvarkomės pakankamai neblogai ir šiai dienai neturime nusiskundimų.

– O šildymo metu kokie iššūkiai būna?

– Užtikrinti nuolatinį šilumos tiekimą gyventojams.

– Grįžkime prie šalikų. Kodėl būtent šalikai ir kodėl būtent žali?

– Vilniaus šilumos tinklų spalva yra žalia. Centrinis šildymas yra vienas iš energetiškai efektyviausių šildymo būdų. Jei kūrename kietąjį kurą, malkas, anglis arba dujas, tai nėra taip efektyvu kaip centrinis šildymas, kur diversifikuojamos kuro rūšys. Turime dujas, turime biokurą.

– Ką gyventojai turėtų žinoti apie šildymo pradžią? Kada ji numatoma?

– Visuotinis šildymas prasidės tada, kai tai paskelbs Vilniaus miesto savivaldybė. Iš kitos pusės, gyventojai balsų dauguma gali pasiankstinti šildymo sezoną. Jei daugiau nei 50 proc. nubalsuoja, šildymas prasideda anksčiau. Mes turime nemažą gyventojų dalį, kuri kasmet tai padaro ir paankstina šildymo sezoną.

– Ar prisimenate kada nors tokį šiltą sezoną, kai taip vėlai jis būtų pradėtas?

– Turbūt buvo tokių. Ne pirmi tokie geri metai. Čia yra toks mitas, kad šilumininkai džiaugiasi, kai sezonas anksčiau prasideda. Tai netiesa. Mes dirbame vilniečių labui. Sezonas prasideda, kai gamta nusprendžia. Kaip ir minėjau, gyventojai patys gali pradėti anksčiau tą sezoną.

– Kokios kainos bus šiemet?

– Lyginkime su praeitais metais. Pernai mes turėjome energetinę krizę Europoje. Buvo nuogąstaujama, kad pritruks energijos išteklių ir tai skatino išteklių augimą. Praeitais metais buvo imtasi plano B, kad suvaldytume tą krizę. Tas pavyko. Tai ir stabilizavo šilumos kainas. Šiemet turime įsigiję dujų pakankamai gera kaina, beveik 40 proc. pigiau nei pernai. Biokuras irgi stabilizavosi ir kaina atpigus apie 30 proc. Taip pat pradeda dirbti Vilniaus kogenerecinė jėgainė, kuri kaip rinkos konkurentė suvaldys kainą.

– Kiek laiko skulptūros dar bus papuoštos tais šalikais?

– Tikėkimės, kad jie nesulauks šildymo sezono ir jis ateis žymiai vėliau. Prognozės rodo, kad dar bus šilta.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Baikit viduriuoti

gi klimato atšilimas.

Ups

Vilnius sirgs už Žalgirį

Anonimas

ŠILDYMO SEZONO PABAIGĄ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS