Ar bus norinčių „pasimatuoti“ vėžiu sergančio vaiko tėvų kėdę? | KaunoDiena.lt

AR BUS NORINČIŲ "PASIMATUOTI" VĖŽIU SERGANČIO VAIKO TĖVŲ KĖDĘ?

Rugsėjo 16-oji: Vilniaus centras, Katedros aikštė, imitacinė ligoninės palata, joje šalia lovos viena kėdė. Projekto iniciatoriai pakvietė žmones bent vieną valandą praleisti ant šios kėdės ir taip parodyti savo paramą onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams bei jų šeimoms.

Simbolinė "palata" neužvers durų tol, kol bus surinkta 500 tūkst. eurų "Šeimos namų" statyboms užbaigti.

Baugi statistika

"Kodėl kedė? Nes ji yra šios istorijos pasakotoja. Nes taip prasideda vėžiu sergančių vaikų tėvų kova. Ant kėdės. Kėdė tampa jų gyvenimu. Čia bėga dienos, mėnesiai, metai. Ant kėdės jie verkia, meldžiasi, krenta ir vėl kyla. Ant kėdės sėskimės ir MES, ir drauge nepakilkime, kol surinksime trūkstamą sumą unikaliam projektui – "Mamų unijos Šeimos namams" užbaigti", – rašo akcijos organizatoriai – labdaros ir paramos fondas "Mamų unija".

"Kviečiame visus nors trumpam įsijausti į vėžiu sergančio vaiko šeimos vaidmenį. Užuojautos ir gailesčio čia nereikia, čia reikia supratimo, paramos. Tik kartu galime sukurti "Vienos kėdės istorijos" laimingą pabaigą", – teigė labdaros ir paramos fondo "Mamų unija" įkūrėja, "Šeimos namų" sumanytoja Eglė Mėlinauskienė.

"Mamų unijos" įkūrėja E.Mėlinauskienė viliasi, jog Vilniuje statomi "Šeimos namai", geriems žmonėms padedant, taps prieglobsčiu tokių vaikų kaip onkologine liga serganti penkiolikmetė Rūta Jonauskaitė, šeimoms. A. Žukovo nuotr.

Įsikūnyti į vėžiu sergančio vaiko šeimos vaidmenį ir tapti pagrindiniu istorijos herojumi kviečiami visi, neskirstant pagal lytį, orientaciją, amžių ar pareigas.

Kasmet Lietuvoje onkologinėmis ligomis suserga apie 100 vaikų, o taip nutikus, suserga ir visa jo šeima. "Šeimos namų" idėja – sukurti reabilitacijos ir informacijos centrą tokioms šeimoms, kad jos galėtų būti drauge saugioje, jaukioje ir vaikui sveikti padedančioje aplinkoje. Šie namai skirti onkologine liga sergančio vaiko slaugai, reabilitacijai, šeimos laiko praleidimui kartu.

Tikisi visuomenės pagalbos

Pasak E.Mėlinauskienės, "Šeimos namai" nepretenduoja pakeisti ligoninės paslaugų ar gydytojų funkcijų. Tai socialinė alternatyva, kuri suteiks vaikui ir jo artimiesiems galimybę praleisti daugiau laiko kartu. "Šeimos namai" bus ne tik vieta, kurioje galės gyventi sergančio vaiko šeima, bet ir erdvė, leidžianti dalytis savo istorija bei išgyvenimais su kitomis šeimomis.

"Šis didelis ir gražus projektas įkūnijamas tik iš privačių lėšų, to, ką suaukoja geraširdžiai žmonės, socialiai atsakingos įmonės bei verslai. Tikime, kad, suvieniję jėgas, mes pagaliau svajonę paversime realybe", – "Vilniaus dienai" sakė "Mamų unijos" įkūrėja E.Mėlinauskienė.

Tikime, kad, suvieniję jėgas, mes pagaliau svajonę paversime realybe.

Jos teigimu, 500 tūkst. eurų – tiek reikia, kad "Šeimos namų" projektas, į kurį jau investuoti apie 2 mln. aukotojų lėšų, būtų baigtas įgyvendinti ir čia galėtų prieglobstį rasti sergančių vaikų šeimos. "Mamų unija" negali visų aukojamų lėšų skirti tik šiam projektui, nes turi ir kitų svarbių įsipareigojimų – vežti vaikus gydyti į užsienį, pirkti jiems vaistų, kurie Lietuvoje nekompensuojami ir pan. Todėl "Šeimos namų" kūrėjai labai tikisi geranoriškai nusiteikusios visuomenės pagalbos.

Parėmė garsūs žmonės

Rugsėjo 16-ąją ant kėdės planavo prisėsti pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, dalyvauti bei palaikyti "Mamų unijos" akciją užsiregistravo ir kiti žinomi žmonės, socialiai atsakingi visuomenės nariai.

Paramą "Vienos kėdės istorijos" projektui, vos tik kilus tokiai idėjai, išreiškė bei jo vaizdo klipe nusifilmavo daug garsių Lietuvos žmonių: Andrius Mamontovas, Kostas Smoriginas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Stanislavas Stavickis- Stano, Ineta Stasiulytė, Veronika Povilionienė, Larisa Kalpokaitė, Justinas Jarutis, Ieva Zasimauskaitė ir kt.

Prie akcijos prisidėti planuoja ir Arūnas Valinskas: "Gana daug laiko vaikystėje esu praleidęs ligoninėje, tad labai suprantu šeimas, kurios turi tokių problemų – sergančius vaikus, nesvarbu, kokia liga jie sirgtų. Tad nematau nė vienos priežasties, kodėl galėčiau arba turėčiau šio projekto nepalaikyti. Tikiuosi, kad palaikys jį ir kiti žmonės."

Akis į akį su liga

"Aš turiu devynis anūkus, pati esu sirgusi vėžiu. Niekas nežino, kas kuriam mūsų kada gali atsitikti, tad reikėtų paremti vieniems kitus kas kuo galime – geru žodžiu, geru darbu, o kas gali – ir pinigais", – "Vilniaus dienai" sakė dainininkė V.Povilionienė.

Ji pasakojo daug kartų buvusi ligoninėse, kur gydomi vėžiu sergantys vaikai, tad puikiai žino, kokia tai yra bėda tiek vaikams, tiek tėvams. Jei tėvai gyvena Vilniuje, vaiką ligoninėje aplankyti šeimai paprasčiau, o iš kitų miestų ar rajonų juk kasdien neprivažinėsi. Todėl "Šeimos namai" tokioms šeimoms labai reikalingi.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, toks vienas dalykas išbujojo – viskas tapo matuojama pinigais. Norėčiau tikėti, kad ir gerumo mūsų žmonių širdyse dar likę.

"Mes, kaip tauta, labai ilgai išlikome, manau, todėl, kad sugebėjome vienas kitą palaikyti ir vienas kitam padėti. Tačiau dabar gyvenimas keičiasi. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, toks vienas dalykas išbujojo – viskas tapo matuojama pinigais. Norėčiau tikėti, kad ir gerumo mūsų žmonių širdyse dar likę", – sakė dainininkė.

Aktorė Ineta Stasiulytė teigia nusprendusi palaikyti šią lėšų rinkimo "Šeimos namams" idėją, nes, jos įsitikinimu, sergantys vaikai ir jų šeimos kankinasi, neturėdami sąlygų, kur kartu pabūti. Vaikui susirgus atsiranda daugybė sudėtingų situacijų, kenčia ne tik sergantis vaikas, kenčia visa šeima, neretai šeimos išyra. Yra atvejų, kai psichologinių problemų kyla sveikiems šeimos vaikams.

"Tad realiai priežiūros ir pagalbos, kai serga vaikutis, reikia visai šeimai. Šeima – yra vienas bendras organizmas. Nepakanka tik gydyti vaiko kūną ir pasakyti, kad visu kitu patys rūpinkitės", – pažymėjo I.Stasiulytė.

Dainininkės Ievos Zasimauskaitės manymu, Lietuvoje gausu problemų, kurias reikia spręsti, ir lengviausia yra jas įvardyti, bet nieko nedaryti. Ji pati – iš tų žmonių, kurie mieliau ne šneka, o veikia.

"Aš pati labai mažai sergu, tačiau, jeigu tenka lankytis ligoninėje, man ten labai baisu. Aš tikrai tvirtai tikiu, kad sergantiems vaikams labai svarbu būti gražioje aplinkoje, su savo artimaisiais – tai padeda gyti. Vaikui, sergančiam onkologine liga, ypač svarbu, kad šalia būtų tėvai, broliai, sesės, o kad tai taptų įmanoma, riekia vietos, kuri jie galėtų kartu pabūti, pasėdėti, išsimiegoti", – sakė I.Zasimauskaitė.

Ji teigė tikinti, kad akcija "Vienos kėdės istorija" padės "Šeimos namus" paversti realybe, nes iš esmės žmonės Lietuvoje yra geri ir linkę padėti tiems, kuriems tos pagalbos tikrai reikia.

"Aš manau, kad iš visų žmonių, kuriems reikalinga pagalba, kai ištinka bėda, labiausiai ji reikalinga vaikams. Negana to, aš puikiai žinau, ką reiškia budėti prie sergančio vaiko lovos. Prieš keletą metų buvau ir toje ligoninėje, kur gydomi vėžiu sergantys vaikai. Tiesą pasakius, buvau labai nemaloniai nustebinta. Nepaisant visų personalo pastangų, nuostabių žmonių, kurie ten dirba, sąlygos, kuriomis tenka gyventi tiems vaikams, mane pribloškė. Todėl manau, kad turėjau prisidėti prie šios akcijos", – "Vilniaus dienai" teigė aktorė Larisa Kalpokaitė.

 

Pristatyta akcija „Vienos kėdės istorija“

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

GALERIJA

  • Ar bus norinčių „pasimatuoti“ vėžiu sergančio vaiko tėvų kėdę?
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

g

siūlau susodinti visus sveikatos ministerijos klerkus ....

verlyga

o aš apsikirpau...

Paf

Tegu tas sukrioses krabas su savo sugulove paaukoja bent 0,001% savo turto, tai uzteks ne tik ligoninei bet ir paciam veziui isgydit...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS