„BaltCap“ lėšų iššvaistymo skandalas: pagrindinis veikėjas Š. Stepukonis kariauja Ukrainoje? | KaunoDiena.lt

„BALTCAP“ LĖŠŲ IŠŠVAISTYMO SKANDALAS: PAGRINDINIS VEIKĖJAS Š. STEPUKONIS KARIAUJA UKRAINOJE?

Ikiteisminis tyrimas dėl privataus kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ fondo buvusio partnerio Šarūno Stepukonio galimai pasisavinto turto Lietuvoje perduotas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT), sako tyrimą kontroliuojančios Europos prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Jo teigimu, tyrimu siekiama nustatyti jo padarytą finansinę žalą bei susigrąžinti galimai neteisėtai pasisavintas lėšas.

„Pats tyrimas yra tik pradinėje stadijoje, tačiau jau šiandien aišku, kad galėjo būti padaryta nemaža finansinė žala. Šiandien tyrimui vadovauja kompetentingas Europos deleguotasis prokuroras Darius Karčinskas, o visai neseniai mes tyrimą pavedėme atlikti specializuotai institucijai – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai“, – LRT radijui antradienį sakė G. Norkūnas.

„Tyrimo pagrindinis tikslas – nustatyti galimai padarytą žalą ir stengtis kiek įmanoma susigrąžinti galimai neteisėtai užvaldytas lėšas“, – pridūrė prokuroras.

D. Karčinskas BNS paaiškino, kad Europos prokuratūra koordinuoja ir vadovauja tyrimui, bet procesinius veiksmus atlieka nacionalinės ikiteisminio tyrimo institucijos – ši institucija pakeista praėjusią savaitę, tyrimą perduodant FNTT. Iki šiol šituos veiksmus atliko Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.   

FNTT BNS antradienį patvirtino šios savaitės pradžioje gavusi Europos prokuratūros pavedimą atlikti ikiteisminį tyrimą.

Vilniaus miesto tarybos narys, Laisvės partijos frakcijos atstovas Linas Kvedaravičius sako, kad tyrimas dėl Š. Stepukonio galimai pasisavinto turto ir Nacionalinio stadiono statybų kainos indeksavimas nėra susiję.

Anot, jo kainos indeksavimo skaičiavimai sostinės politikams dar nėra pateikti, taip pat nėra ženklų, kad „BaltCap“ planuotų trauktis iš Nacionalinio stadiono projekto.

„BaltCap“ koncesininkas turi pareigą užtikrinti projekto finansavimą. Iki šiol projektas buvo finansuotas vidinėmis koncesininko lėšomis. Šiuo metu vyksta derybos su potencialiais finansuotojais, kad „BaltCap“ galėtų tęsti sutartį“, – LRT radijui sakė L. Kvedaravičius.

„Kol kas tokių indikacijų, kad pats „BaltCap“ norėtų nutraukti sutartį, bent aš asmeniškai kaip tarybos narys neturiu. Jeigu tai įvyks, tada „BaltCap“ išeis iš viso šito žaidimo kaip pralaimėtojas“, – pridūrė jis.

Tuo metu opozicijos atstovas Vilniaus taryboje Aleksandras Nemunaitis tikina, kad „BaltCap“ ieško būdų pasitraukti iš Nacionalinio stadiono projekto.

„Keista, kad jis (Linas Kvedaravičius – BNS), vienas iš Laisvės frakcijos lyderių, nežino, kad „BaltCap“ ieško visokiausių būdų pasitraukti iš šito sandorio. Ir intensyviai, ir net bandė, ir net nuėjo su pakankamai didelėmis įmonėmis paprašyti paskolos į tuos bankus, kurie minimi – ir SEB, ir „Swedbank“, ir jie net negauna finansavimo pasitelkus kitus garantus“, – LRT radijui antradienį sakė A. Nemunaitis.

Jo teigimu, savivaldybės administracijos direktorius prašymą dėl stadiono kainos indeksavimo gavo dar pernai spalio pradžioje. Vilniaus vadovai anksčiau teigė, kad miesto taryba šį klausimą turėtų svarstyti sausį arba vasario pradžioje, tačiau kol kas jokio projekto nėra.

Š. Stepukonis, A. Nemunaičio žiniomis, šiuo metu kaip savanoris kariauja Ukrainoje.

Šarūnas Stepukonis (V. Skaraičio/BNS, Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Lietuvos prokurorai šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Š. Stepukonio galimai pasisavinto turto, o jo metu gavus duomenų dėl galimos žalos Europos Sąjungos institucijoms tyrimo kontrolę perėmė Europos prokuratūra.

Po 20 mln. eurų į fondą „Baltcap Infrastructure Fund“ yra investavę Europos investicijų bankas (EIB) ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, 2,3 mln. eurų – Šiaurės šalių aplinkos apsaugos finansavimo korporacija (NEFCO), be to, į jį investavo visi didžiausi Baltijos šalių pensijų fondai, gyvybės draudimo bendrovė, kiti instituciniai investuotojai.

EIB antradienį BNS pranešė šiuo metu vertinantis situaciją, galimą finansinį poveikį ir bendradarbiaujantis su „BaltCap“, tačiau daugiau komentarų nepateikė. ERPB situacijos taip pat nekomentavo, tačiau BNS teigė rimtai vertinantis bet kokius įtarimus dėl neteisėto lėšų pasisavinimo.

NEFCO pirmadienį BNS pranešė kol kas nesikreipusi į teisėsaugą ar kitas institucijas, nes dar tiksliai nežinomi nuostoliai, o sprendimą dėl atidėjinių jiems priims direktorių valdyba, tvirtindama 2023 metų finansines ataskaitas.

„BaltCap Infrastructure Fund“ valdomos įmonės „Žvirgždaičių energija“, „Nullus“ ir „Moelta“ Vilniaus apygardos teismui yra pateikusios ieškinį lošimų bendrovei „Olympic Casino Group Baltija“ bei jos akcininkei Estijos „OB Holding 1“ dėl 16,6 mln. eurų vertės finansinio turto grąžinimo ir žalos atlyginimo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (49)

Jo

Tai dar "patriotai"ir medalį jam duos.Mat "kovoja"Ukrainoje.

Amžiaus vagystė be ginklo panaudojimo,

o jie dėl kotletuko ar operos fantomo alasą kelia.Ir kaip nepatikėt,kad tai tik dūmų uždanga organizuotos gaujos vagystei paslėpti atpirkimo ožį pasiuntus Ukrainon,,kovot'' su agresoriumi?

Karlsonas

Pažiūrėkit į to ,kario, snukį ir viskas taps aišku. Gal ir kariauja kokiam Balyje su beždžionėm paplūdimy.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS