Gedimino pilies bokšte nukabinta atminimo lenta K. Škirpai? | KaunoDiena.lt

GEDIMINO PILIES BOKŠTE NUKABINTA ATMINIMO LENTA K. ŠKIRPAI?

  • 6

Toliau vykstant atminimo lentos Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai nukabinimo ir užkabinimo skandalui, išaiškėjo dar vienas skandalingas atvejis – Vilniuje dingo dar viena atminimo lenta – nuo Gedimino pilies bokšto nukabinta atminimo lenta skirta Kaziui Škirpai ir Lietuvos kariams savanoriams atminti.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento vyriausiasis metodininkas-tyrėjas Vidmantas Valiušaitis KK2 žurnalistams sakys, kad tai neeilinė situacija.

„Buvau pakilęs į Gedimino bokštą, ten dingo marmurinė granitinė lenta, kurioje buvo užrašyta Škirpa ir visi kiti kariai, kurie iškėlė vėliavą“, – kalbės istorikas.

Diplomatas ir karininkas Kazys Škirpa 1919 metų sausio 1 dieną, būdamas Vilniaus miesto komendantu, kartu su būriu Lietuvos savanorių Gedimino pilies bokšte iškėlė Lietuvos trispalvę, tačiau po kelių dienų Vilnių užėmė bolševikai nuo trispalvės nuplėšė žalią ir geltonas spalvas. Vėliau Vilniui buvus okupuotam, Lietuvos trispalvė plėvesavo dar kelis kartus, o galutinai iškelta buvo 1988 metų spalio 7 dieną.

„Mes nežinome, kada ji dingo. Prieš keletą metų aš ten buvau ir ta lenta kabėjo, o dabar jos nėra. Bet aš manau, kad tai buvo mero Remigijaus Šimašiaus kadencijos metu“, – pasakos V. Valiušaitis.

Tuo tarpu Vilniaus meras pasakoja, kad nieko apie dingusią lentą nežino.

„Nieko nežinau ir nežinau jokių slaptų nukabintų lentų. Visos lentos, kurios nukabintos, apie jas buvo informuota su aiškiomis priežastimis“, – kalbės R. Šimašius.

Kaziui Škirpai ir savanoriams skirta atminimo lenta kabėjo Gedimino pilies viduje. Dabar jos vietoje kabo senoviniai žemėlapiai.

Visą reportažą apie skandalingą lentos dingimą žiūrėkite šį pirmadienį 19 val. 30 min. laidoje KK2 per LNK.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

minde

duokit 25 000euru numusiu nuejas ta lenta bilekokia nera sitos salies jui plaukia skeurge skurde /yra svarbesniu paminklu/

Škirpa

Ką padarysi, būna kad ekspozicijos muziejuose keičiamos. Buvo Škirpa, dabar yra valstybės žemėlapiai.

lkauniete

labai aisku,kad ssimasius ,negali valdininkauti Vilniuje ilgiau,,,svetimtauciai uzsiima chuliganizmu ,,o jis triznena,,kad nieko nemate ,nieko nezino,,,jis turi buti atleistas is tu pareigu ,,jam persunku ;;Vilnius musu sostine Lietuvos ,,,ir kovojom uz Nepriklausomybe ,ne tam kad mizniu mazumos iskvaileje lakstytu su kuvaldom,,ir pirstu lietuviams ---ne Maironi ,o araba Sholoma skaityti. Apsurdas,Dazniau svetimtauciams I rankas !! musu didinga Maironio knygele,,,nereikes erkems ropstis ant musu biblioteku ,ir Piliu ,kad suniokoti musu didvyriu atminima,,,,mulkiai!!! --atmintis yra mumyse ,,,brudai sliauziojantys Lietuvos ZEMEJE.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS