Greičio matuoklis veikė nuo rudens: kodėl šūsnies baudų sulaukta tik dabar? | KaunoDiena.lt

GREIČIO MATUOKLIS VEIKĖ NUO RUDENS: KODĖL ŠŪSNIES BAUDŲ SULAUKTA TIK DABAR?

Didelio pasipiktinimo Riešėje sulaukęs stacionarus greičio matuoklis vairuotojus per vieną naktį dešimtimis pranešimų apie gautas nuobaudas užvertė ne šiaip sau. Kaip paaiškėjo, įrenginys su Administracinių nusižengimų registru (ANR) susietas tik kovo pradžioje, nors pažeidimus fiksavo jau praėjusių metų rudenį.

Paaiškėjo priežastis

Pastarąjį faktą portalo kauno.diena.lt žurnalistams patvirtino Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) atstovas Saulius Jansonas.

„Riešėje įrengtas greičio matuoklis pažeidimus pradėjo fiksuoti nuo pernai metų spalio 27 dienos. Šiais metais pasirašius sutartį su Informatikos ir ryšių departamentu (IRD), visi užfiksuoti pažeidimai automatiškai pradėti perduoti nuo kovo 5 d. į ANR“, – detalizavo jis.

Tačiau, nepaisant pastarojo niuanso, šiuo atveju pažeidimai esą yra teikiami pagal teisės aktuose nustatytus terminus. „Kadangi pažeidimų administravimas pagal Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK),  maksimaliai gali užtrukti iki 24 mėnesių, o pagal ANR, nuobauda gali būti paskirta ne vėliau kaip per dvejus metus nuo administracinio nusižengimo padarymo dienos, o trunkamojo administracinio nusižengimo atveju – per dvejus metus nuo jo paaiškėjimo dienos“, – teigė S. Jansonas.

LAKD atstovo teigimu, iš viso Lietuvoje yra 70 momentinių greičio matuoklių, įskaitant ir esantį Riešėje. Visi jie su ANR buvo susieti pasirašius sutartį su Informatikos ir ryšių departamentu (IRD).

Nematomas žmogaus akiai

Užsiminus apie tai, kad Riešės vairuotojai teigė nė nenumanę, jog įrenginys fiksuoja jų daromus nusižengimus, nes stacionarus greičio matuoklis esą nerodė jokių gyvybės ženklų ir neblyksėdavo, pašnekovas paaiškino, kad  naujieji greičio matuokliai naudoja infraraudonųjų spindulių apšvietimą, kuris nematomas žmogaus akiai.

Naujieji greičio matuokliai naudoja infraraudonųjų spindulių apšvietimą, kuris nematomas žmogaus akiai. Todėl fiksuojant pažeidimą vairuotojas nėra apakinamas blykstės.

„Todėl fiksuojant pažeidimą vairuotojas nėra apakinamas blykstės. Apie kelio ruožą, kuriame įrengti nustatyto greičio režimo ar kitus pažeidimus fiksuojantys automatiniai prietaisai informuoja iš abiejų radaro pusių įrengti informaciniai kelio ženklai Nr. 636 „Automatinė eismo kontrolė““, – akcentavo jis.

S. Jansonas patikino, kad greičio matuoklio Riešėje metrologinė patikra atlikta  2020-ųjų spalio  26 dieną, jos duomenys esą rodo, kad matuoklis veikia tinkamai.

Šūsnis pranešimų apie pažeidimus

Primename, kad šūsnis pranešimų apie greičio viršijimą ir baudas riešiškių elektroninius paštus užvertė kovo 26-ąją. „Baudų kiekis – toks didelis, kad laikotarpiu nuo penktadienio iki sekmadienio kai kurie vairuotojai sulaukė net 100 pranešimų. Didžioji dalis gyventojų gavo 20-30, kai kurie po 50-70 pranešimų. Bet yra ir tokių, kurie gavo tik po dvi baudas“, – portalo žurnalistams detalizavo Riešės bendruomenės pirmininkė Gražina Zizienė.

Pasak jos, didžiausia paskirtos administracinės nuobaudos suma už viršytą daugiau kaip 10 km/val. greitį siekia šešis arba dvylika eurų priklausomai nuo to, ar nusižengimas buvo padarytas pirmą kartą, ar pakartotinai.

„Kad greičio matuoklis kabo, daug kas matė. Niekaip nebuvo galima identifikuoti, kad jis veikia, nes nebuvo nei blykstės, nei kitų ženklų – jis kažkoks naujoviškas. O ir protokolų niekas negaudavo, todėl net nežinojo, kad tiek laiko nusižengiama. Kur čia šuo pakastas, aš nežinau, bet kol kas yra tokia versija, kad Lietuvos automobilių kelių direkcija, į kurią mes kreipėmės prašydami užtikrinti saugumą šitame kelio ruože Bendoriai-Riešė-Kalinas, įrengė greičio matuoklį ir apribojo greitį iki 30 km/val., bet, vadinasi, prietaisas neatlieka savo tiesioginės paskirties – prevencijos. Mums – šokas – visi gauna krūvas baudų, nors tikrai žino, kad tai yra labai jautrus kelio ruožas ir stengiasi laikytis taisyklių. Kai kurie padarė klaidų ir minimaliai viršijo greitį. Ir tikrai vairuotojai būtų dar labiau kreipę dėmesį, ar nedaro pažeidimų, jei policija su Kelių direkcija savo darbą būtų atlikę laiku“, – akcentavo pašnekovė.

70 baudų žmogui per vieną naktį – tokia dovana prieš Velykas, kurios nepalinkėsi nė vienam – „platininis“ margutis.

Pasigedo informacijos

Dėl susiklosčiusios situacijos apmaudo neslėpė ir Riešės gyventojas Arūnas. Vyras gavo per 70 pranešimų už greičio viršijimą. „Velykų nuotaika – nekokia. Būčiau geriau gavęs dovaną Kalėdoms, tai turbūt būtų atsipirkę keliasdešimčia eurų, o dabar laikotarpis iki Velykų dar patuštino mano kišenę“, – LNK sakė riešiškis.

Tačiau labiausiai gyventojui pikta ne dėl to, kad už greičio viršijimą teks mokėti, o dėl to, kad kai kurie Arūno pažeidimai fiksuoti dar praėjusių metų spalį, ką kalbėdama akcentavo ir šios bendruomenės pirmininkė G. Zizienė.

„Jeigu mato, kad tas radaras fiksuoja daug pažeidimų, tai galima sakyti, kad: „Žmonės, radaras fiksuoja daug pažeidimų, būkite atsargūs, mes visą greitį fiksuojame“ – galima perspėti visuomenę. Riešėje nėra nusikaltėlių, nėra lakstūnų. Pavadinti žmogų, pravažiavusį 40 km/val. greičiu pro radarą, lakstūnu ar nusikaltėliu, žinote, man taip liežuvis neapsiverčia“, – stebėjosi jis.

„Jei žmonės būtų perspėti, informuoti – gautų žinutę, blykstė suveiktų ar dar kažkas atsitiktų, – kad jie būtų bent jau indikuojami padarę nusižengimą, dar būtų suvokiama. Bet dabar, kai po pusės metų laikotarpio žmonės per vieną naktį buvo užversti protokolais, tai iš tikrųjų piktina“, – Arūnui antrino Riešės gyventojas Saulius.

„70 baudų žmogui per vieną naktį – tokia dovana prieš Velykas, kurios nepalinkėsi nė vienam – „platininis“ margutis“, – apmaudo neslėpė ir riešiškė Viktorija, nors jos šeima pranešimų apie greičio viršijimą ir negavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ux

NA ko reik tikėtis jei viršįji 12km. :)

To To Riese

Nuo smegenu kauke nusiimk. 42 km h yra greitis? Dviraciui taip. El paspirtukai greiciau vaziuoja. Jei gebi logiskai pastyk tai pries tai pamastyk ir tada rasyk ne benka o apie konkrecia situacija

Virgilijus

Labai suabejojau greičių matuoklių deklaruojamu a'la tikslu - greičio prevencija. Kai pažeidimų administravimas pagal Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK), maksimaliai gali užtrukti iki 24 mėnesių tai daugiau panašu į pasipinigavimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS