Ką karantino metu svarbu žinoti Vilniaus viešojo transporto keleiviams? | KaunoDiena.lt

KĄ KARANTINO METU SVARBU ŽINOTI VILNIAUS VIEŠOJO TRANSPORTO KELEIVIAMS?

  • 0

Vyriausybei nutarus, kad nuo šio šeštadienio visoje Lietuvoje skelbiamas karantinas, Vilnius primena pagrindines taisykles judant viešuoju transportu. Stotelėse, autobusuose ir troleibusuose privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, jog jos dengtų nosį ir burną, viešajame transporte leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu, taip pat kiekvienoje transporto priemonėje būtina dezinfekuoti rankas įlipant ir išlipant. Pačių keleivių taip pat prašoma elgtis atsakingai – pamačius užimtas sėdimas vietas į autobusą ar troleibusą nelipkite, palaukite kito.

Intensyviausiose stotelėse viešojo transporto kontrolieriai visą dieną stebės situaciją, prireikus ribos įlipančiųjų skaičių, kad būtų užtikrinti saugaus atstumo reikalavimai. Be to, srautus stebės ir viešojo transporto vairuotojai, kurie apie didesnius keleivių skaičius konkrečiuose maršrutuose ar stotelėse informuos viešojo transporto organizavimą koordinuojančią įmonę „Susisiekimo paslaugos“.

Kasdien analizuojant srautus toliau bus planuojami optimalūs viešojo transporto tvarkaraščiai,  jog keleiviai galėtų laikytis saugaus atstumo, taip pat numatoma ir autobusų, troleibusų talpa kiekviename maršrute. Naujausius tvarkaraščius keleiviai visuomet ras www.stops.lt, programėlėse m.Ticket, Trafi, teirautis galima ir telefonu 8 5 210 7050. Pačiose stotelėse esančių tvarkaraščių laikinai stebėti nereikėtų – karantino metu pagal realius keleivių srautus jie keičiami dažniau nei įprastai, todėl kaskart atnaujinti tvarkaraščius stotelėse nėra efektyvu.

„Viešajame transporte privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, užimti tik sėdimas vietas ir laikytis atstumo, taip paliekant erdvės kitiems keleiviams, nepamiršti asmeninės higienos ir kaskart įlipant bei išlipant dezinfekuotis rankas. Patys aktyviname viešojo transporto kontrolierių darbą, kurie net ir keleivių srautams ryškiai mažėjant, stebės juos ir rotuodamiesi skirtingose stotelėse primins pagrindines taisykles visą dieną, ne tik piko metu. Su kontrolieriais dar glaudžiau bendradarbiaus ir viešojo transporto vairuotojai, jog dar efektyviau identifikuotume intensyvesnes stoteles ar maršrutus, kuriuose gali prireikti keleivių srautų reguliavimo.

Toliau kasdien atidžiai stebėsime autobusų ir troleibusų užimtumą, prireikus koreguosime tvarkaraščius, jei matysime poreikį srautų reguliavimui pasitelksime ir viešosios tvarkos darbuotojus ar savanorius. Visus miestiečius skatinu elgtis atsakingai, rūpintis savimi, aplinkiniais ir prisiminti, kad saugiausia šiuo metu namuose“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto departamento vadovė Loreta Levulytė.

Planuotis savo keliones ir pasirinkti mažiau užpildytus maršrutų reisus, judėjimo laikus keleiviai gali čia.

Kaip nurodyta Vyriausybės nutarime, karantino metu ribojamas keliavimas miesto, tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais – leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Laikytis saugaus atstumo viešojo transporto stotelėse keleiviams primena specialiai pažymėtos vietos – balto apskritimo simboliai su viduje matomomis pėdų ikonomis ir užrašu „saugu“. Jos žymimos tose Vilniaus stotelėse, kuriose fiksuojami didžiausi įlipančių keleivių srautai.

Jei viešajame transporte keleiviai nedėvi kaukių, tai pastebėję vairuotojai tokių keleivių į autobusą ir troleibusą gali neįleisti. Dėvint kaukę svarbu, jog ji dengtų nosį, burną. Apie keleivius, kurie nedėvi kaukių ir nesutinka to daryti, tiek keleiviai, tiek viešojo transporto kontrolieriai ar vairuotojai gali pranešti policijai.

Patys autobusai ir troleibusai dezinfekuojami du kartus per dieną – po rytinio piko, o kitąkart viešojo transporto parkuose, po darbo dienos. Kruopščiai dezinfekuojami  ir valomi turėklai, durų rankenos, porankiai, sėdynių atlošų rankenos ir kiti keleivių liečiami paviršiai. Taip pat valomos grindys, autobusų ir troleibusų išorė. Galutinėse stotelėse autobusai ir troleibusai kaskart išvėdinami.

Vairuotojai viešajame transporte neprekiauja vienkartiniais popieriniais bilietais. Viešojo transporto bilietus vilniečiai ir miesto svečiai greitai ir bet kuriuo metu gali įsigyti mobiliosiose programėlėse m.Ticket ar Trafi. Ketinantys už kelionę mokėti Vilniečio kortele gali patogiai naudotis e. savitarna ir papildyti Vilniečio kortelę bilietais arba pageidaujama suma pildyti e. piniginę.

Sostinės viešojo transporto keleivių patogumui Vilniečio kortelę įsigyti ir pildyti norimais bilietais galima daugiau nei 280 fizinių bilietų platinimo vietų. Visų jų žemėlapį rasite čia. Informuojama, kad bilietų platinimo vietų darbo laikas gali keistis, atsižvelgiant į naujus sprendimus dėl epidemiologinės situacijos.

GALERIJA

  • Ką karantino metu svarbu žinoti Vilniaus viešojo transporto keleiviams?
  • Ką karantino metu svarbu žinoti Vilniaus viešojo transporto keleiviams?
  • Ką karantino metu svarbu žinoti Vilniaus viešojo transporto keleiviams?
„Susisiekimo paslaugų“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS