Kalėjimų departamento Mokymo centras bus keliamas iš Vilniaus centro | KaunoDiena.lt

KALĖJIMŲ DEPARTAMENTO MOKYMO CENTRAS BUS KELIAMAS IŠ VILNIAUS CENTRO

  • 0

Atsisakoma šalia Vilniaus pataisos namų Drujos gatvėje svarstytų statybų, skirtų Kalėjimų departamento Mokymo centro įrengimui. Šis sprendimas priimtas siekiant efektyvumo, taupant lėšas ir atsižvelgiant į ekspertų išvadas dėl užstatymo rodiklių bei statybų reikalavimų atitikimo urbanistinei miesto centro struktūrai. Drujos gatvėje esantis sklypas perduodamas Turto banko reikmėms, sakoma Teisingumo ministerijos pranešime.

„Siekdami užtikrinti efektyvų bausmių vykdymo sistemos funkcionavimą, be abejo, privalome investuoti į kokybišką pareigūnų mokymąsi, todėl turime užtikrinti ne procesą, o rezultatą. Atsižvelgdami į ekonominę situaciją, faktines galimybes laiku realizuoti projektą, taip pat įsiklausę į architektų rekomendacijas, priėmėme racionaliausią sprendimą – Mokymo centrą įkurdinti jau esamose geros kokybės patalpose miesto pakraštyje – Antaviliuose“, – teigia teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Penktadienį Turto bankas Antaviliuose esančias patalpas oficialiai perdavė Kalėjimų departamentui.

Pasak E. Dobrovolskos, Mokymo centro statybos darbai anksčiau svarstytoje Drujos gatvėje būtų kainavę daugiau nei 5,7 mln. eurų, o šio komplekso įrengimo darbai esamose patalpose Antaviliuose leis ne tik sutaupyti lėšų, bet ir efektyviau perkelti Mokymų centrą į geresnės kokybės infrastruktūrą. Todėl pataisos pareigūnų darbo kokybės tobulinimo procesai bus pradėti daug greičiau. Planuojama, kad jau nuo kitų metų visi pareigūnai galės kelti kvalifikaciją moderniai įrengtose patalpose, o naujokai turės ir puikias gyvenimo sąlygas.

Teisingumo ministrės teigimu, pradėjus statybas iki šiol planuotoje vietoje – Drujos g. nėra prielaidų laiku užbaigti statybas (2024 m. II ketvirtis), todėl finansavimas iš projekto turėtų būti perkeltas į nacionalinį biudžetą.

„Šiandien valstybėje vyksta ne vienas nuostolingas statybų procesas – pavyzdžiui, Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybos. Per beveik 5 metus ten turime vien tik tvorą, valstybei jau kainavusią 2 milijonus eurų. Todėl turime ieškoti kitų racionalių būdų pagaliau pradėti įgyvendinti procesus, orientuotus į bausmių vykdymo sistemos kokybės gerinimą. Ypač kalbant apie dabar reikalingas investicijas į personalo kvalifikacijos tobulinimą. Planuojama, kad Mokymų centras bus skirtas ne tik naujų darbuotojų paruošimui, bet kiekvieno pareigūno kvalifikacijos kėlimui. Jis vykdomas pagal norvegų patvirtintą metodologiją, visiškai apmokant stažuotę ir užtikrinant visas karjeros galimybes tarnybos viduje“, – pažymi E. Dobrovolska.

Mokymo centro komplekso įrengimo Antaviliuose iniciatyvai pritaria ir projekto partneriai Norvegijos pataisų tarnybos direktoratas ir Finansinių mechanizmų valdybos atstovai, kadangi didžioji dalis projekto lėšų bus apmokama iš Norvegijos finansinio mechanizmo programos lėšų.

Kalėjimų departamento sistemos pareigūnai nuolatos bendradarbiauja su Norvegijos projekto partneriais, kurie vykdo mokymus Lietuvoje ir Norvegijoje. Planuojama dar labiau plėsti šias stažuočių programas, kuriose pareigūnai nuolatos keltų kompetenciją, siekiant įdiegti iš Norvegijos partnerių perimamas bausmių vykdymo sistemos naujoves.

Vilniaus pataisos namuose, esančiuose Drujos g./Rasų g., numatoma vietoje planuoto 200 vietų kamerų tipo pastato įrengti infrastruktūrą nuteistųjų užimtumo veikloms plėtoti. Įrengtos patalpos bus skiriamos nuteistųjų užimtumui, nevyriausybinio sektoriaus veiklų įtraukimui, profesiniam ir bendrajam mokymui, sporto salėms ir pareigūnų veikloms, pažymima Teisingumo ministerijos pranešime.

Vilniaus pataisos namai neturi tinkamo pasivaikščiojimo kiemo, trūksta užimtumo patalpų. 200 kamerų patalpos buvo projektuotos su pasivaikščiojimo erdve ant stogo, o tai neatitinka projekto dinaminės priežiūros reikalavimų. Esamas bendrabučio tipo pastatas bus rekonstruotas iš Vyriausybės Plėtros programos pažangos priemonių plane numatytų lėšų.

Siekiant stiprinti nuteistųjų užimtumą ir įdarbinimą, pagal projektą, Kalėjimų departamentas planuoja aktyvinti nevyriausybinių organizacijų tiesioginį įsitraukimą į veiklas, prisidėsiančias prie nuteistųjų užimtumo ir darbo įgūdžių formavimo, reabilitacijos, kriminologinių mokslinių tyrimų atlikimo bausmių vykdymo sistemoje.

Nuo 2022 m. liepos 1 d. Lietuvos probacijos tarnyba bus atskirta nuo Kalėjimų departamento, todėl yra stiprinama jos veikla pataisos įstaigose. Planuojama, kad Lietuvos probacijos tarnyba labiau įsitrauks į nuteistųjų užimtumo užtikrinimą pataisos įstaigose ir labiau prisidės prie nuteistųjų ruošimo išėjimui į laisvę arba lygtinio paleidimo.

Jau kitą savaitę, kovo 25 d., Teisingumo ministerija pakeitimus pristatys profesinių sąjungų atstovams, skatinant tekti pasiūlymus dėl pareigūnų kvalifikacijos ir darbo sąlygų gerinimo algoritmų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS