Kova dėl Generolo Vėtros dar nerimsta | KaunoDiena.lt

KOVA DĖL GENEROLO VĖTROS DAR NERIMSTA

Aktyvus vilnietis Sakalas Gorodeckis, kurio tėvas buvo Jono Noreikos - Generolo Vėtros pavaduotojas Lietuvių tautinėje taryboje, praėjusią savaitę pranešė savo vardu pradėjęs ikiteisminį civilinį ginčą su Vilniaus savivaldybės administracija ir UAB "Grinda".

Nereaguoja į bendruomenę

Rugpjūčio pradžioje ankstų šeštadienio rytą Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu ir nurodymu nuo Lietuvos Mokslų Akademijos Vrublevskių vardo bibliotekos sienos buvo nuimta atminimo lenta Jonui Noreikai - Generolui Vėtrai. R.Šimašiaus teigimu, priežastis nuimti atminimo lentą buvo ta, kad, nepaisant vėlesnių nuopelnų priešinantis sovietų okupacijai, J.Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, vykdė nacistinės Vokietijos administracijos užduotį "izoliuoti į getą Šiaulių apskrities žydus, konfiskuoti jų turtą", ir jis tą darbą atliko.

Vienašališkas sostinės vadovo sprendimas nuimti atminimo lentą sukiršino ir sujudino visuomenę. Rugpjūtį tokių mero veiksmų priešininkai šalia Vrublevskių bibliotekos surengė mitingą, kurio metu reikalavo grąžinti ant bibliotekos sienos atminimo lentą J.Noreikai - Generolui Vėtrai. Įvairios patriotinės organizacijos idėjos savo iniciatyva atkurti atminimo lentą neatsisako iki šiol.

Tačiau, kaip "Vilniaus dienai" teigė S.Gorodeckis, iki šiol nesiimta jokių veiksmų, kad atminimo lenta ant bibliotekos sienos būtų grąžinta teisiškai. Bendruomenė surašė jau eilę raštų savivaldybei, "Grindai", prašydami atsakyti, kokiu pagrindu jie lentą nuėmė, ir gavo atsakymus, iš kurių aišku, kad, švelniai tariant, jie nežino, kokius teisės aktus vykdė – buvo vadovaujamasi "telefonine teise".

Patriotai prirašė laiškų Prokuratūrai, kad ši gintų viešąjį interesą, tačiau prokurorai atsakė, kad viešojo intereso pažeidimų nėra.

Teisinis kelias

"Iš dalies jie yra teisūs, nes niekas nesiėmė teismine tvarka tų Vilniaus savivaldybės administracijos ir "Grindos" veiksmų ginčyti, – teigia S.Gorodeckis. – Todėl aš, pasitaręs su teisininkais, ėmiausi iniciatyvos aiškintis situaciją kaip su J.Noreikos – Generolo Vėtros atminimo įamžinimu susijęs privatus asmuo, kuris suinteresuotas, kad teismas nagrinėtų situaciją, ar teisėtai nuimta atminimo lenta. Jeigu iškart kreipčiausi į teismą, jis visada gali paklausti, ar buvo bandoma susitarti, kad situacija būtų ištaisyta."

Prezidento siūlymas varžytų savivaldos teises.

Vilniaus savivaldybės administracijai bei UAB "Grinda" visų pirma pateiktas pasiūlymas situaciją per 10 dienų ištaisyti, o jeigu jie to nedarys, bus teikiamas ieškinys teismui.

Rašte Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui ir UAB "Grinda" S.Gorodeckis reikalauja atstatyti Jono Noreikos atmintinę lentą ant Lietuvos Mokslų Akademijos Vrublevskių vardo bibliotekos išorinės sienos. Jis teigia, jog Vilniaus miesto savivaldybės taryba nėra priėmusi sprendimo dėl Vilniaus miesto savivaldybės turto – atmintinės lentos J.Noreikai – išmontavimo nuo valstybinio nekilnojamojo turto – pastato, o Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius, kaip šio turto administratorius, neturėdamas teisinių pagrindų kaip numatyta Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatyme, valdydamas šį turtą elgėsi nerūpestingai ir neužtikrino visuomenės interesų tenkinimo.

"Šie veiksmai pažeidė mano, kaip Vilniaus miesto savivaldybės gyventojo teises, o būdamas vietos bendruomenės narys turiu teisėtą lūkestį, kad bendruomenės turtas būtų naudojamas pagal paskirtį", – rašo S.Gorodeckis.

Kitokia nuomonė atmetama

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos, asociacijos "Kauno forumas", Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos vadovų ir kitų asmenų pareiškimus dėl neteisėto Vilniaus mero elgesio, demontuojant J.Noreikos atminimo lentą, nagrinėjusi Generalinė prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Nuspręsta, kad nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių - sprendimas nuimti atminimo lentą ir darbų atlikimas - nėra nei piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, nei suteiktų įgaliojimų viršijimas, nei savavaldžiavimas.

Prezidentas Gitanas Nausėda, reaguodamas į kilusias diskusijas dėl Vilniaus mero sprendimo nukabinti J.Noreikos – Generolo Vėtros atminimo lentą, Seimo rudens sesijai teiks pataisas, nustatančias, kad "savivaldybės, kabindamos, nukabindamos ar keisdamos atminimo lenteles, privalo laikytis Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytų kriterijų".

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorės Romos Žakaitienės teigimu, toks prezidento siūlymas varžytų savivaldos teises.

GALERIJA

  • Kova dėl Generolo Vėtros dar nerimsta
Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kodėl?

Kad tarp žmonelių yra blogio garbintojų,tai nieko naujo,bet kodėl valdžia leidžia visokius nacių pakalikus garbinti?Toks absurdiškas valdžios nuolaidžiavimas,gali privesti prie anarchijos.Juk istorija yra viena,tikra,o ne visokių anušauskų ir kitų beretininkų kuriama.Kodėl baudžiate S.Niėrį,P.Cvirką už tai,kad vyko (gal ir ne savo noru)į Maskvą,o asmenį,kuris pasirašė nacistinius įsakymus,kurių dėka daug žmonių buvo suvaryti į getus,o jų turtas buvo nusavintas garbinate? Kodėl tokia neteisybė? Atsikvošėkite "patriotai".

Anonimas

Visas tas skandalas tam, kad nukreipti korumpuotu Koncervatoriu ir Liberalu skandala su MG Baltic.

Artūras

Hitlerio garbintojai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS