Mažai uždirbantiems mokslų daktarams VU nori mokėti garantines išmokas | KaunoDiena.lt

MAŽAI UŽDIRBANTIEMS MOKSLŲ DAKTARAMS VU NORI MOKĖTI GARANTINES IŠMOKAS

  • 0

Vilniaus universitetas (VU) svarsto galimybę nuo kitų metų sausio mokėti garantines išmokas nedideles pajamas gaunantiems mokslų daktarams, pranešė portalas naujienos.vu.lt.

Vilniaus universiteto rektoriaus Artūro Žukausko teigimu, taip siekiama ištraukti aukščiausios kvalifikacijos darbuotojus iš socialinio užribio ir atkreipti visuomenės, valdžios institucijų dėmesį į sudėtingą mokslų daktarų padėtį šalyje ir VU.

„Universitetui skiriamos valstybės lėšos studijoms ir mokslui jau daug metų nėra indeksuojamos. Pavyzdžiui, per penkerius pastaruosius metus, nuo krepšelio įvedimo pradžios, vidutinė mėnesio alga šalyje išaugo daugiau kaip 13 proc., o minimali – 30 procentų. 2015 metais studijų kainos vidutiniškai pakilo tik 0,5 procento. Mes neturime galimybių didinti atlyginimus, nes neauga krepšelio, bazinė finansavimo už mokslą kaina, bet susiduriame su situacija, kai mūsų mokslų daktarai atsiduria socialiniame užribyje“, - teigė rektorius.

Jo duomenimis, VU lektoriaus su mokslų daktaro laipsniu atlyginimas „į rankas“ yra 525 eurai per mėnesį.

A.Žukauskas tvirtino, kad neturėdama lėšų visiems proporcingai didinti atlyginimus, universiteto vadovybė svarsto galimybę pradėti mokėti vadinamąsias garantines išmokas, t. y. „tokias išmokas, kurios užtikrintų mokslų daktarams, dirbantiems Vilniaus universitete visu etatu, tą pajamų minimumą, kuris jiems bent suteiktų galimybę kreiptis į banką dėl paskolos būstui“.

„Garantinė išmoka bus išmokama visu etatu Vilniaus universitete dirbančiam mokslų daktarui, jei jo pajamos, gautos su visomis darbo pajamomis iš visų darbo sutarčių, per metus nesiekia Vilniaus universitete nustatyto akademinių pajamų minimumo. Garantinę išmoką siūloma mokėti visiems mokslų daktarams, kurie 2015 metais vidutiniškai uždirbo mažiau kaip 720 eurų per mėnesį“, - sakė rektorius.

Kol kas nežinoma, kiek žmonių kreipsis dėl išmokos ir kiek pinigų tam reikės. Lėšų tam planuojama paimti iš VU strategijos įgyvendinimo fondo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS