Nupuoštos žaliaskarės mėtosi patvoriuose | KaunoDiena.lt

NUPUOŠTOS ŽALIASKARĖS MĖTOSI PATVORIUOSE

Jau sausio 6-ąją Vilniuje pradės veikti daugiau kaip 80 specialių vietų nupuoštoms eglėms ar jų šakoms palikti. Po švenčių su eglėmis sostinėje bus galima atsisveikinti neteršiant gyvenamosios aplinkos ir nemokamai. Surinktos žaliaskarės vėliau bus perdirbamos ir virs ekologišku kuru arba kompostu.

Sostinės savivaldybė kasmet ragina vilniečius nemesti eglių prie mišrių komunalinių atliekų konteinerių, nepalikti kiemuose, neteršti savo ir kaimynų gyvenamosios aplinkos. Susitarta, kad eglutes surinks sostinę tvarkančios įmonės: "Stebulė", "Mano aplinka" ir "VSA Vilnius".

Jeigu šiemet puošėte eglutę vazone, savivaldybės specialistai kviečia ją pasodinti artimiausioje pamiškėje – greta jau augančių eglių. Pagal tai, kur auga eglės, galima spėti, kad augimvietė ir dirvožemis eglėms ar kėniams yra tinkamas, ir didelė tikimybė, kad toje vietoje medelis prigis. Nerekomenduojama eglučių sodinti arti daugiabučių namų, nes užaugusi eglė ateityje gali būti kliūtis šviesai. O jei bus pasodinta ant požeminių inžinerinių tinklų, ji gali būti pašalinta arba neprigis.

140 eurų – iki tiek siekianti bauda gali būti skirta už ne tam skirtose vietose paliktas šventines eglutes.

Eglutes taip pat galima be eilės ir nemokamai atiduoti visose Vilniaus regione esančiose didelių gabaritų (išskyrus Pumpėnų g. 10) ir žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėse ar nuvežti į UAB "Juknevičiaus kompostas". Čia surenkamos ir kirstos, ir vazonuose augusios eglės.

Vilniečiai skatinami pagalvoti ir apie antrinį eglių panaudojimą: galima uždengti šakomis jautrius šalčiui augalus sode ar kieme, plonas eglės šakų sluoksnis gali būti puikus komposto dėžės pagrindas.

Savivaldybė primena, kad už ne tam skirtose vietose paliktas kalėdines eglutes gali grėsti bauda iki 140 eurų. Gyventojai kviečiami pastebėjus neleistiną šiukšlinimą pranešti savivaldybės Viešosios tvarkos pareigūnams, kurie, identifikavę teršėją, jį nubaus. Tikimasi, kad taip bus skatinamas sąmoningumas, sumažės netvarka prie konteinerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS