Partizanų vado J. Lukšos-Daumanto vardu pavadintas skveras Žirmūnuose | KaunoDiena.lt

PARTIZANŲ VADO J. LUKŠOS-DAUMANTO VARDU PAVADINTAS SKVERAS ŽIRMŪNUOSE

Vilniaus Taryba trečiadienį pritarė sprendimui partizanų vado Juozo Lukšos-Daumanto vardu pavadinti skverą tarp Apkasų, Minties ir Tuskulėnų gatvių Žirmūnuose.

Iki šiol J. Lukšos-Daumanto vardas buvo suteiktas nedidelei erdvei tarp Savanorių pr. ir S. Konarskio gatvių Naujamiestyje.

„Vilniaus Istorinės atminties komisija išsamiai išanalizavo Savanorių pr. 1 skvero situaciją, kuriame buvo mėginama sutalpinti dvi skirtingo krūvio žinias – laisvės kovotojo įamžinimo ir skulptūros, galbūt pagerbiančios tuos, prieš ką buvo kovojama. Apsvarstę visus argumentus, nusprendėme Tarybai siūlyti J. Lukšos-Daumanto vardą suteikti iki šiol buvusiai bevardei teritorijai tarp Tuskulėnų, Minties ir Apkasų gatvių. Greta šio skvero, Žygio g. 85A, pasak istorikų, buvo dviejų aukštų namas, kuriame veikė partizanų štabas, ir J. Lukša-Daumantas ten lankėsi. Žinoma, vieta šiuo metu yra pasikeitusi ir minėto namo jau nebėra, vis dėlto čia skvero vardui kontekstas žymiai tinkamesnis“, – teigė Vilniaus Istorinės atminties komisijos pirmininkas Gediminas Jaunius.

Kaip nurodoma savivaldybės pranešime, Vilniaus Istorinės atminties komisija toliau spręs, kokį naują vardą suteikti Savanorių pr. 1 esančiam skverui, o ten stovinti skulptūra tikrai pasiliks. Artimiausiu metu bus organizuojamas viešas konkursas skvero sutvarkymui ir J. Lukšos-Daumanto atminimo įamžinimui.

GALERIJA

  • Partizanų vado J. Lukšos-Daumanto vardu pavadintas skveras Žirmūnuose
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TAIGIS

TAI TEGUL TAME SKVERE IR VAIKŠTO DEMONSTRACIJOS SU VAIVORIKŠYNĖM VĖLIAVOM O NE TRIKDO EISMĄ GEDIMINO PROSPEKTE...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS