Renovuotas Trakų ligoninės Akušerijos skyrius uždaromas, VLK nutraukia finansavimą | KaunoDiena.lt

RENOVUOTAS TRAKŲ LIGONINĖS AKUŠERIJOS SKYRIUS UŽDAROMAS, VLK NUTRAUKIA FINANSAVIMĄ

Neseniai beveik už 1 mln. eurų renovuotas Trakų ligoninės Akušerijos skyrius nuo gegužės uždaromas, nes trūksta privalomų gimdymų skaičiaus.

Medikai teigia nesuprantantys tokio sprendimo, savivaldybės meras apgailestauja, bet sako nieko negalįs padaryti, nes Valstybinė ligonių kasa (VLK), vykdydama Vyriausybės nutarimą, nutraukia jo paslaugų finansavimą.

Finansavo Šveicarijos fondai

„Kodėl priimami tokie sprendimai? Kas juos įtakoja ir kodėl tai vadinama ligoninės gelbėjimu?“ – penktadienį per spaudos konferenciją Seime klausė Trakų ligoninės akušerė Jūratė Krikštopaitienė.

Jos teigimu, pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą, Trakų ligoninėje už 900 tūkst. eurų įrengtos dvi gimdyklos, sutvarkytos kitos patalpos, gauta medicininės įrangos dar už 349 tūkst. eurų, 85 medikai pakėlė kvalifikaciją.

Šveicarai finansavo 85 proc. darbų, likusią sumą davė Trakų savivaldybė.

„Turime puikų skyrių ir galime teikti aukščiausio lygio šiuolaikiškas paslaugas. Buvo nurodyta sąlyga penkerius metus nekeisti paslaugų profilio. (...) Mūsų skyrių pamėgo vilnietės, atrasdavo čia lėtesnį tempą, atskiras palatas“, – tvirtino J. Krikštopaitienė.

Mūsų skyrių pamėgo vilnietės, atrasdavo čia lėtesnį tempą, atskiras palatas.

Anot jos, šių metų balandžio 14 dieną Akušerijos skyriaus darbuotojus ištiko šokas, Trakų savivaldybės „Facebook“ paskyroje perskaičius, kad nuo „gegužės 10 d. Trakų ligoninėje nebebus teikiamos akušerijos paslaugos“.

Savivaldybė nurodė, kad nėščiosios paslaugas gaus Vilniaus ligoninėse. Gimdyvė turės išsikviesti greitąją medicinos pagalbą ir bus nemokamai nuvežta į artimiausią arba jos pasirinktą gydymo įstaigą Vilniaus apskrityje, kur teikiamos akušerijos paslaugos.

Taip pat pažymėta, kad ginekologijos paslaugų teikimas Trakų ligoninėje bus užtikrinamas ir toliau.

Savivaldybės teigimu, pagal galiojantį 2014 metų Vyriausybės nutarimą, Vilniaus teritorinė ligonių kasa nuo šių metų balandžio 30 dienos nebefinansuos akušerinių paslaugų Trakuose dėl kelerius metus iš eilės mažėjančio gimdymų skaičiaus ir dėl per mažo atstumo iki artimiausios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios stacionarias akušerijos paslaugas, tai yra tas atstumas neviršija 50 kilometrų.

Trūksta gimdymų

Pagal Vyriausybės nutarimą, Akušerijos skyriuje turi būti atliekama ne mažiau kaip 300 gimdymų per metus.

J. Krikštopaitienės teigimu, dėl COVID-19 pandemijos gimstamumas sumažėjo visoje šalyje.

„Mūsų skyriuje pernai gimė 213 naujagimių, šiemet turėjome 55 gimdymus“, – teigė ji.

Tačiau, medikės tvirtinimu, ne visa Trakų rajono savivaldybė patenka į 50 km zoną. Anot jos, tarp atokesnių Trakų rajono miestelių ir Santaros klinikų Vilniuje yra ir 78 kilometrai.

Pasak J. Krikštopaitienės, Akušerijos skyriuje įrengtą operacinę bei kitą įrangą ketinama panaudoti ligoninės Chirurgijos skyriaus stiprinimui ir plėtrai.

„Chirurgijos skyrius Trakų ligoninėje turi dvi operacines, chirurgai iki balandžio mėnesio atliko dešimt operacijų, o ginekologai operavo 70 kartų“, – sakė ji.

Trakų ligoninės medikės penktadienį per spaudos konferenciją apgailestavo, kad savivaldybė neseka Jonavos pavyzdžiu ir pati nesiima finansuoti akušerijos paslaugų.

Ieškojo išeičių

Trakų savivaldybės meras Andrius Šatevičius BNS sakė, kad išlaikyti ligoninėje Akušerijos skyrių metams reikėtų apie 500 tūkst. eurų.

Anot jo, tai didžiuliai pinigai savivaldybei.

Meras teigė, kad jam labai gaila, jog reikia uždaryti puikiai sutvarkytą, moderniai įrengtą skyrių.

„Pačiam asmeniškai labai gaila, nes ten mano ir sūnus gimęs. Planavau, kad ir antras vaikas galėtų ten išvysti dienos šviesą, bet tai yra labai didelė finansinė našta, tikrai labai laukčiau Seimo narių iniciatyvos, kad šis (Vyriausybės – BNS) nutarimo vykdymas būtų sustabdytas“, – penktadienį BNS sakė A. Šatevičius.

Jis teigė padaręs viską, kad Akušerijos skyrius ligoninėje būtų išsaugotas.

„Dėl to buvo ir kovojama, žiūrimas ir toks variantas, kad tai galėtų taptų Vilniaus gimdymo narių skyriumi, galbūt Lazdynų ligoninės, kad tiesiog būtų teikiamos kokybiškos paslaugos. Mes džiaugiamės tuo skyriumi, visada didžiavomės ir didžiuojamės“, – kalbėjo meras.

Anot jo, bus stengiamasi išlaikyti didžiąją dalį skyriaus darbuotojų, nes planuojama ligoninėje teikti dienos ginekologijos paslaugas.

„Todėl mums reikės ir gydytojų, ir slaugytojų“, – sakė A. Šatevičius.

Jo teigimu, šveicarų projekte numatytas penkerių metų laikotarpis, kai negalima keisti skyriaus profilio, jau yra pasibaigęs.

Abejonės dėl pavežėjimo

Trakų ligoninė – ne vienintelė šalyje, nuo gegužės nebegausianti Valstybinės ligoninių kasos finansavimo už akušerijos paslaugas.

J. Krikštopaitienė atkreipė dėmesį, kad šveicarų parama iš viso skirta 26 Lietuvos ligoninių Akušerijos skyriams.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Seimo narė socialdemokratė Orinta Leiputė tvirtino, kad nepaisant to, jog gimdyvėms žadamas nemokamas pavežėjimas, realiai tokia sistema dar nesukurta.

„Pats pavežėjimo modelis bus sukurtas tik 2023 metų antrą ketvirtį. Jau dabar uždaromi skyriai, o modelis bus kažin kada“, – sakė parlamentarė.

Nebemokės penkioms ligoninėms

VLK penktadienį BNS informavo, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamos tos stacionarinės akušerijos paslaugos, kai vienais iš dvejų paeiliui einančių metų priimta ne mažiau kaip 300 gimdymų, kai atstumas iki artimiausios sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios stacionarines akušerijos paslaugas, viršija 50 kilometrų.

Pagal šią tvarką, nuo gegužės 1 dienos teritorinės ligonių kasos nesudarys sutarčių dėl akušerijos paslaugų apmokėjimo su Vilkaviškio ligonine, Kėdainių ligonine, Ukmergės ligonine, Kretingos ir Trakų ligoninėmis.

Pasak VLK, Visagino ir Pasvalio ligoninėse akušerijos paslaugos neteikiamos nuo metų pradžios.

„Pabrėžiame, kad nebeteikiant akušerijos paslaugų minėtose sveikatos priežiūros įstaigose, akušerijos paslaugų teikimas bus užtikrintas kitose šias paslaugas teikiančiose Lietuvos gydymo įstaigose“, – teigiama institucijos atsakyme.

Anot įstaigos, už pacienčių pervežimo nuo iškvietimo vietos į gydymo įstaigą ir iš vienos įstaigos į kitą dėl normalaus ar gresiančio priešlaikinio gimdymo, ar dėl patologijos laikotarpiu po gimdymo paslaugas yra mokamas skatinamasis priedas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Sūduvis

Tur būt dar dauguma prisimena gerą tarybinį multiką apie berniuką kuriam kažkas sukeitė dantratukus ir vietoj ALBERTAS jis tapo SATREBLA ir vaikščiojo atbulas, prisimenate jo žodžius kad nukirpus anklodę ji pailgės, ydomu kas mūsų valdžiažmogiams galvoje sukeitė DANTRATUKUS, kad naikinant skyrius gerinama paslaugų tiekimas, ir ar atsiras kas nors kas atkeis tuos dantratukus?

Pirmyn į socialinę degradaciją

Gimdymus priiminės bobutės o dantis gydys(užmokėt privačioms klinikoms taigi nėra kuo) kirpėjai.Tai kad civilizacija ,,ant Lietuvos" pareina!Būsim ne Europos vidurys o Viduramžiai

Julija

Kai Kaišiadorių rajono ligoninėje uždarė akušerinį skyrių, jo patalpose tuoj pat atsirado kauniečio verslininko kažkoks medicinos UAB, tik jis neilgai gyvavo. O trakiškis skyrius geras ir sotus kąsnelis. Pažiūrėsim kas jį atsikąs...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS