STT: verslas pelnosi iš spragų, pavyzdys – „Žalgirio“ stadiono teritorija | KaunoDiena.lt

STT: VERSLAS PELNOSI IŠ SPRAGŲ, PAVYZDYS – „ŽALGIRIO“ STADIONO TERITORIJA

  • 1

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tvirtina, kad dabartinės valstybinės žemės nuomos be aukciono taisyklės turi spragų ir leidžia verslininkams pigiai įsigijus pastatus vėliau plėtoti pelningus statybų projektus.

Kaip antradienį informavo STT, vienas tokių projektų – statybos buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje Vilniuje, kur iškilo viešbutis, atsiras biurų pastatai. Projektą vysto Arvydo Avulio valdoma nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“.

STT tvirtina, kad pagal dabar galiojančią tvarką be aukciono, tai yra išskirtinėmis lengvatinėmis sąlygomis, mokant Vyriausybės nustatytą žemės nuomos mokestį, valstybinė žemė gali būti išnuomojama tik tiems asmenims, kuriems priklauso ar kurie nuomojasi statinius arba įrenginius tame sklype.

Pasak STT, dabartinės Vyriausybės patvirtintos valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisyklės sudaro teisines prielaidas sklypą naudoti pagal kitą paskirtį nei jis buvo išnuomotas be aukciono. Tarnyba pateikia schemą, kaip tai buvo daroma vystant projektus realybėje.

Tuomet žemės nuomininkas kreipdavosi į NŽT ir detaliojo plano pagrindu būdavo pakeičiama valstybinės žemės naudojimo paskirtis, leidžianti statyti gyvenamuosius namus, komercinės paskirties pastatus, pavyzdžiui, buvusio Vilniaus „Žalgirio“ stadiono atvejis.

„Praktikoje yra ne vienas atvejis, kai verslininkai, įgiję menkos vertės nekilnojamuosius pastatus valstybinėje žemėje, kreipdavosi į teritorinius Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) padalinius, prašydami suformuoti žemės sklypus minėtiems pastatams eksploatuoti. NŽT suformavus žemės sklypus, asmenys juos išsinuomodavo be aukciono“, – teigiama pranešime.

Pasak tarnybos, vėliau nusprendę toje žemėje pastatyti gyvenamuosius namus, verslininkai kreipdavosi į savivaldybę su prašymu patvirtinti tos teritorijos detalųjį planą. Kadangi bendruosiuose teritorijų planuose būdavo įrašomi keli žemės naudojimo būdai, detaliuosiuose planuose taip pat įtraukiamas būdas, leidžiantis statyti gyvenamuosius namus, komercinės paskirties pastatus.

„Tuomet žemės nuomininkas kreipdavosi į NŽT ir detaliojo plano pagrindu būdavo pakeičiama valstybinės žemės naudojimo paskirtis, leidžianti statyti gyvenamuosius namus, komercinės paskirties pastatus, pavyzdžiui, buvusio Vilniaus „Žalgirio“ stadiono atvejis“, – aiškina STT.

Tarnyba pasiūlė Žemės ūkio ministerijai ir NŽT numatyti draudimą keisti išnuomotos valstybinės žemės paskirtį, jei ji užstatyta asmenims priklausančiais ar jų nuomojamais statiniais ar įrenginiais. Taip pat siūloma numatyti prievolę nutraukti nuomos sutartį nuomotojo reikalavimu, jeigu nuomininkas sklypą naudoja ne pagal sutartyje numatytą paskirtį.

Pernai „Hanner“, prokurorų bei Nacionalinės žemės tarnybos sudaryta taikos sutartimi numatyta, kad buvusioje „Žalgirio“ stadiono teritorijoje, neužstatytoje sklypo dalyje gali atsirasti tik futbolo arena. Pati bendrovė jos statyti neketina ir stato biurus, čia jau stovi „Marriot“ tinklo viešbutis, statomi biurų pastatai.

Pagal taikos sutartį, už dalies buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijos, kurioje jau yra pastatyti statiniai, naudojimą valstybei „Hanner“ turėjo sumokėti vienkartinę 1 mln. eurų kompensaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

SENIAI

SAKIAU, KAD A V U L I S- SUKCIUS IS DIDZIOSIOS RAIDES.. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS