Teismas atsisakė areštuoti buvusių Lazdynų baseino rangovių 10 mln. eurų vertės turtą | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATSISAKĖ AREŠTUOTI BUVUSIŲ LAZDYNŲ BASEINO RANGOVIŲ 10 MLN. EURŲ VERTĖS TURTĄ

  • 1

Vilniaus valdžiai buvusių Lazdynų baseino statybos rangovių per teismą prašant atlyginti daugiau nei 10 mln. eurų nuostolių, teismas atsisakė laikinai areštuoti tokios vertės 4 įmonių turtą.  

Ieškinį nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 12 dieną netenkino miesto savivaldybės prašymo laikinai, kol byla bus galutinai išnagrinėta, areštuoti daugiau nei 10 mln. eurų vertės įmonių turtą, o jei jo neužtektų, – ir pinigines lėšas, leidžiant atsiskaitymus tik su savivaldybe bei valstybe. 

Savivaldybės administracija iš įmonių „Montuotojas“, „HSC Baltic“, „Axis Power“ ir „Mitnija“ prašo jos naudai solidariai priteisti 10,047 mln. eurų nuostolių ir 6 proc. metų palūkanų.

Nesant objektyvių duomenų apie atsakovių veiksmus, dėl kurių šiuo metu būtų atsiradusi ar padidėjusi grėsmė būsimo teismo sprendimo įvykdymui, nėra pagrindo sutikti su prašymo argumentais.

„Nesant objektyvių duomenų apie atsakovių veiksmus, dėl kurių šiuo metu būtų atsiradusi ar padidėjusi grėsmė būsimo teismo sprendimo įvykdymui, nėra pagrindo sutikti su prašymo argumentais, jog egzistuoja reali grėsmė galimai ieškovei palankaus teismo sprendimo įvykdymui“, – BNS pranešė teismas. 

Nutartis per septynias dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šiemet sausį skelbta, kad iš buvusių Lazdynų baseino rangovų miestas sieks prisiteisti 8,6 mln. eurų.

Tuometinis Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas tada sakė, kad reikėjo pasirūpinti objekto išsaugojimu, iš naujo organizuoti viešųjų pirkimų procedūras, didėjo baseino užbaigimo darbų kaina, augo projekto valdymo išlaidos. Be to, anot jo, dėl buvusios „Irdaivos“ ir partnerių aplaidumo vėlavo baseino atidarymas, todėl bus vertinama ir komercinė bei reputacinė žala.

Anot savivaldybės, pagal pradinę baseino rangos sutartį jis turėjo būti pastatytas už fiksuotą 25,9 mln. eurų sumą. Už  atliktus darbus rangovams buvo išmokėta 14,5 mln. eurų, todėl baseinas turėjo būti užbaigtas už likusius 11,4 mln. eurų.

„Pirminė sąmata Lazdynų baseino buvo 25,9 mln. eurų ir per du metus buvo padaryta 40 proc. darbų, išleista 14,5 mln. eurų. Tuomet bankrutavo pagrindinė penkių įmonių grupės įmonė „Irdaiva“, todėl statybos darbai iš esmės sustojo (...). Todėl visos statybos iš esmės pabrango 10 mln. eurų“, – sausį žurnalistams sakė vicemeras.

„Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“) ieškinyje dalyvauja trečiuoju asmeniu, kadangi yra bankrutuojanti, o pagal teisės aktus tokiai įmonei negalima kelti reikalavimų teisme.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad įmonių grupė yra solidariai atsakinga už tai, kad rangos sutartis nebuvo vykdoma tinkamai, taip pat – kad Vilniaus savivaldybė teisėtai vienašališkai nutraukė sutartį, nes įmonės iš esmės ją pažeidė.

Lazdynų baseino statybos oficialiai užbaigtos šiemet sausį. Baseiną baigė statyti Panevėžio statybos trestas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Wilno nasze

Kodėl jis turi areštuoti,jeigu gavo 1 mln. į kišenę?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS