Teismas išsklaidė abejones dėl „Misionierių sodų“ statybų teisėtumo | KaunoDiena.lt

TEISMAS IŠSKLAIDĖ ABEJONES DĖL „MISIONIERIŲ SODŲ“ STATYBŲ TEISĖTUMO

Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis planas, atvėręs galimybes sostinės senamiestyje plėtoti daugiabučių projektą, yra patvirtintas teisėtai.

Taip ketvirtadienį išaiškino Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė kolegija. Šis neskundžiamas sprendimas palankus „Misionierių sodų“ daugiabučių projekto plėtotojams.

Teismas nusprendė, jog 2015 metais priimtas kultūros ministro įsakymas dėl specialiojo plano tvirtinimo neprieštarauja teisės aktams.

Teismas atmetė Seimo nario Naglio Puteikio argumentus, jog kultūros ministras galėjo viršyti įgaliojimus patvirtindamas įsakymą. Seimo nario nuomone, planą turėjo tvirtinti Vyriausybė arba tam įgalioti ministrą.

Pasak teismo, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytų teritorijų specialiuosius planus turi tvirtinti Vyriausybė, jei teritorija yra sąraše ir planuojama specialiuoju planu.

Anot teismo, nors vienuolyno ansamblis patenka į paveldo sąraše esančio Vilniaus istorinio centro teritoriją, tačiau Teritorijų planavimo įstatymas nereglamentuoja tokio tipo specialiojo plano, kokį kultūros ministras patvirtino 2015-aisiais.

„Konstatuotina, kad įsakymas, neprieštarauja Teritorijų planavimo įstatymui“, –rašoma teismo sprendime.

Teismas taip pat pabrėžė, kad kitas, 2005-aisiais pasirašytas ministro įsakymas, suteikė ansambliui papildomą teisinę apsaugą, o ne sumenkino jo statusą.

Tai buvo paskutinis ginčas teisme dėl daugiabučių projekto plėtros teisėtumo.

Daugiabučių namų projektas sostinės Subačiaus gatvėje statomas nuo 2017 metų, o dėl jo teisėtumo į teismą be Seimo narių kreipėsi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei Generalinė prokuratūra, tačiau visą šį laiką teismai statybų nestabdė.

Penktadienį įsiteisėjo vasario pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismo patvirtina Statybos inspekcijos bei projektą plėtojančios bendrovės „Misionierių namai“ taikos sutartis. Pagal ją Statybos inspekcija atsisakė pretenzijų dėl projekto statybos leidimo, o bendrovė įsipareigojo nereikalauti žalos atlyginimo iš valstybės bei savivaldybės.

Bendrovės teisminiai ginčai su Statybos inspekcija tęsėsi nuo 2017 metų, pastarajai siekiant įrodyti, jog plėtra teritorijoje vyksta neteisėtai arba su pažeidimais. Specialiojo plano teisėtumu abejojo ir Generalinė prokuratūra, tačiau teismuose nesulaukusi pritarimo, pretenzijų atsisakė.

Bendrovė „Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2020 metų planavo rekonstruoti 9,5 tūkst. kv. m ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą. Į projektą planuojama investuoti 40 mln. eurų.

Portalo 15min.lt duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited" valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O KAS

YRA SENAMIESTIS? NEDA....OBANAS SHIMASHIAU????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS