Unikalaus Užupio medinuko remontui ieškos milijono eurų | KaunoDiena.lt

UNIKALAUS UŽUPIO MEDINUKO REMONTUI IEŠKOS MILIJONO EURŲ

Vilniaus miesto savivaldybė su Vilniaus memorialinių muziejų direkcija planuoja tvarkyti unikalų Užupyje esantį kultūros objektą – medinės architektūros paveldo pastatų kompleksą Polocko g. 52.

Planuojama projekto vertė – 1,3 mln. eurų.

Atlikus tvarkybos darbus, pastatų komplekse planuojama įkurti Medinės architektūros paveldo muziejų.

Muziejus fiksuos medinės architektūros paveldą, saugos ir eksponuos vertingas Vilniaus medinės architektūros pastatų dalis ir elementus bei propaguos senąją ir šiandienę medinę miesto kultūrą: vykdys tiriamąją, švietėjišką veiklas bei teiks kokybiškas, patrauklias, interaktyvias kultūros paslaugas.

Atrestauruotame pastatų komplekse bus įrengta renginių ir laikinų ekspozicijų erdvė, multifunkcinė edukacinė erdvė, kavinė ir medžio centras.

Buvęs gyvenamasis namas adresu Polocko g. 52 yra unikalios medinės architektūros pavyzdys Vilniuje. Šiuo metu jis yra avarinės būklės, todėl sostinės savivaldybė šiais metais teiks paraišką atnaujinimo darbų finansavimui gauti. Planuojama, kad restauravimo darbams bus skirta apie 1, 6 mln. eurų. Nebenaudojamas pastatas taps Užupio gyventojų traukos centru – čia galėtų įsikurti biblioteka, skaitykla, jame vyktų įvairūs edukaciniai, kultūriniai renginiai bendruomenei. Kokia konkrečiai veikla bus vykdoma restauruoto pastato patalpose, šiuo metu dar yra atviras klausimas.

Polocko g. 52 pastatas pradėtas statyti dar 1876 m. Tai – ypatingos architektūrinės vertės medinis pastatas, puoštas menine drožyba, kuriai Vilniuje neprilygsta joks kitas medinis paminklinis namas. Jame tarpukariu gyveno visuomenės ir kultūros istorijai svarbios asmenybės – menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova, lankėsi tapytojas Ferdinandas Rusčicas ir fotografas Janas Bulhakas. Namas 2006 m. buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

GALERIJA

  • Unikalaus Užupio medinuko remontui ieškos milijono eurų
Savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ha...ha...ha...

Sukis mokesciu moketoju pinigus, o paskui KAZKAS "netycia" nusiprks uz keleta tukstanteliu... Va TOKIA perpektyva to medinuko...

Gintas

Jau net nebežinau kiek tų sumanymų buvo,tai parduot,tai gudų centrą įrengt,dabar muziejų,kol svarsto jau daugybę metų,medinukas sėkmingai griūna po truputį,dar po kelių metų svarstymo nebebus ką tvarkyt ir bus galima daugiabutį ar kokį stiklainį pastatyt.Atrodo einama link to. O gal netyčia sudegs,kad dabar dažnai nutinka,kai reikia vietos

Žemyna

Lygiai toks pat buvo ir ant Vilkpėdės kalno. Ten ir daugiau mielų medinukų stovėjo. Kol miesto tėvu Zuokas nepatapo. Tada jis pradėjo ir Šnipiškėm, ir Šeškinės landšafto panoramą prie stiklo dėžių derinti. Ir Vilkpėdės kalnu pasirūpino. Tada ir „atgyvenomis” ant Vilkpėdės kalno „pasirūpinta” - jų vietoje nuo tada „šiuolaikiški”, „gėdos nedarantys” mūriukai ir mūrai stovi... Ir Žvėrynas septynmyliais žingsniais „pažangon” išspirtas buvo... Žodžiu, viskas išsijuosus daryta, kad tik Vilnius neturėtų nieko savito, tad taptų toks „kaip visi”, „civilizuotas”...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS