V. Zelenskis Vilniui suteikė „Miesto gelbėtojo“ vardą | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS VILNIUI SUTEIKĖ „MIESTO GELBĖTOJO“ VARDĄ

Vilniui minint 700-ąjį jubiliejų, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis suteikė Lietuvos sostinei „Miesto gelbėtojo“ vardą.

Ukrainos vadovas antradienį pasirašė tai skelbiantį dekretą.

„Už pademonstruotą humanizmą, gailestingumą ir solidarumą su Ukrainos žmonėmis, visapusišką pagalbą Ukrainos piliečiams, kurie buvo priversti palikti Tėvynę dėl Rusijos Federacijos ginkluotos agresijos prieš Ukrainą, taip pat stiprią Ukrainos paramą ginant jos nepriklausomybę ir suverenitetą, įsakau apdovanoti Vilniaus miestą garbės vardu „Miestas-gelbėtojas“, – nurodoma Ukrainos Prezidentūros paskelbtame dekrete.

Šį titulą Vilniaus merui Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vykstančiame renginyje antradienį oficialiai perdavė Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta.

R. Šimašius žurnalistams teigė, kad šis apdovanojimas yra „didelis siurprizas ir džiugi naujiena“.

„Tai ką jau vienuolika mėnesių darome (...) visom išgalėm stengiamės padėti Ukrainai, Kyjivui. Mes patys kaip vilniečiai puikiai žinome, kad reikia padėti Ukrainai, nes tai yra ir mūsų karas (...). Ką mes matome su šiuo apdovanojimu? Tai yra labai gražus dėkingumo ženklas“, – teigė sostinės meras.

Jis priimdamas apdovanojimą miesto vardu paskelbė, kad sostinė pasirengusi Ukrainai skirti dar daugiau humanitarinės pagalbos, siejamos su jubiliejine sukaktimi, tai yra, 700 tūkst. eurų vertės.

Ji bus panaudota Vilniaus miestų partnerių Kyjivo ir Lvivo poreikiams.

V. Zelenskis šį garbės titulą įsteigė praėjusias metais. Ji yra gavę ir kiti miestai, kurie teikia pagalbą Ukrainai.

Pirmasis miestas, kuriam buvo suteiktas šis vardas, yra Lenkijos pietryčiuose, netoli sienos su Ukraina, esantis Žešuvas.

Tokį apdovanojimą už pagalbą ukrainiečiams bei tvirtą paramą Ukrainai ginant nepriklausomybę ir suverenitetą praėjusiais metais yra gavusi ir Čekijos sostinė Praha bei Peremislio miestas Lenkijoje.

Savivaldybės teigimu, Lietuvos sostinė nuo pirmųjų karo dienų organizuoja karo pabėgėlių apgyvendinimą, ukrainiečių vaikams suteikia galimybes mokytis, atvykusiems taikoma nemažai pragyvenimo kaštus mažinančių lengvatų.

GALERIJA

  • V. Zelenskis Vilniui suteikė „Miesto gelbėtojo“ vardą
  • V. Zelenskis Vilniui suteikė „Miesto gelbėtojo“ vardą
Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Vilnius, gelbėtojo titulas, Mistas gelbėtojas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS